Con Man (Recenzija)

Prijavi se za novosti i preporuke

Alan Tudyk nije posebno zvučno ime u svijetu mainstream filma i televizije (poznatiji kao K-2SO u Rogue One). U okviru pop kulture i marginaliziranih ostvarenja, Alan Tudyk je pak više od imena. Firefly, kratkotrajna ali kultna sf serija (prerano otkazana od strane zločestog studija Fox) profilirala ga je kao geek ikonu i vladara Comic Cona. Nathan Fillion, lice Fireflya, prošao je nešto bolje, ponajprije zahvaljujući šarmu i eye candy karizmi, pa je slavu pojačao ulogom Richarda Castlea, uz bok glumici hrvatskih korijena, Stani Katic. No, čak ni Nathan Fillion nije posebno zvučno ime. Ta sivkasta zona „poznati smo samo true fanovima“ (znate kako se žanrovski ljubitelji vole osjećati posebnima) omogućila im je da preko Indiegoga obore rekord tražeći od tih istih fanova – novce. Obećali su samoparodirajući, metafilmski projekt u kojem će fanovi biti pozitivci, a glumci i voditelji konvencija blesave i uznemirujuće persone. I u tome su uspjeli.

>> 10 briljantnih serija koje su zavele svijet. Koje ste pogledali?

Con Man je web serija koja je kroz svoje dvije sezone prešla sa streaming servisa Vimeo na Comic Con HQ, s tim da je potonji mnogo prikladnije mjesto za ovaj uradak (Vimeo pršti artsy-fartsy ostvarenjima upitne kvalitete, dok CC HQ ima nekoliko sličnih projekata). U rujnu ove godine, dakle prije 2 mjeseca, SyFy ju je po prvi puta prikazao na tv-u, i to je otprilike isto vrijeme kada je serija doživjela svoju domaću premijeru na Pickboxu.

Već spomenuti samoparodirajući aspekt je jasan – Tudyk je Wray Nerely, propali sf glumac koji dane gubi po konvencijama i provlači se na staru slavu koju je pobrao u seriji Spectrum (Firefly ekvivalent). Sličan koncept imao je i HBO-ov Entourage s likom Johnnyja Drame, samo se ondje radilo o vikinškoj seriji. Nathan Fillion je Jack Moore, narcisistički, hot shot glumac iz Spectruma koji održava prijateljstvo sa starim drugom, iako je taj drug na rubu propasti. Možemo reći kako je Tudyk metafiktivnog sebe dodatno ponizio, dok je Fillion svoju personu uzvisio.

  Tabor Film Festival: Prijavite se na Međunarodni festival kratkometražnog filma

Iako su fanovi bili naloženi na činjenicu kako ponovno vidimo Washa i Mala (njihove Firefly likove) zajedno, Tudyk i Fillion su zapravo najmanje dojmljiv element Con Mana. Najjači aspekt serije su sporedni likovi, kao i gostujuće pojave. Bez obzira bili vam oni dobro poznati ili vam se krili u krajičku podsvijesti, nema sumnje kako će vas izrazito zabaviti.

con man (recenzija)

Mindy Sterling kao Wrayeva agentica, bivša glumica svakakvih šrotova (uključujući i snuff uratke) urnebesno dočarava gramzivi i perverzni aspekt konvencija, jer iako ne konvencionalno (pun intended) privlačna, izuzetno je seksualno aktivna sa posjetiteljima i ponekim fanom. Bez nje, Con Man ne bi bio ni upola zabavan.

Sean Astin iliti Samwise iz LOTR-a glumi sebe samog, i Wrayu daje lukave savjete o iskorištavanju i manipulaciji svoje odane fan baze. Side note – Sean Astin je sada poznat i kao Bob the Brain, prema simpatičnoj ulozi u novoj sezoni aktualne pop culture opsesije Stranger Things.

Casper Van Dien, Eliza Dushku, Felicia Day i Amy Acker samo su neke od konvencijskih real world legendi koje se pojavljuju, u manjem ili većem obimu, u Con Manu, uz uspješnu samoparodiju.

Prilike koje Wray, zajedno sa svojom agenticom pronalazi, te ih u Larry Davidovom stilu pretvara u socijalne neprilike, kao i karikaturiranje umišljenih, ali propalih glumaca osnova su humora kojim odiše Con Man. Komedija situacije uvijek je bio najprikladniji žanr za isticanje gluposti i licemjerstva određene skupine, u ovom slučaju onih koji svoju svrhu pronalaze iza štanda inih fanovskih Conova. Tudykov lik stoga nastoji oživjeti svoju staru slavu te se, pogotovo u 2. sezoni, svim silama trudi vratiti u igru, što, pogađate, vodi u još apsurdnije situacije.

>> Studeni na Pickboxu

Idealna za popodnevno opuštanje nakon naporna dana ili pak besposličarsko ljenčarenje, Con Man je web serija koju ćete progutati u trenu. Iako se radi o školskom primjeru „mozak na pašu i uživaj“, to ju ne čini ništa manje kvalitetnom od pretencioznijih ostvarenja. Nakon premijere na SyFyu, možda Con Man u budućnosti evoluira iz web serije u tv seriju, no format u kakvom je nastala, i u kakvom ju možete streamati na Pickboxu, idealan je za ono što nudi – dobru šalu na vlastiti račun.

  World Beyond: Nova teen drama Živih mrtvaca razriješit će stare misterije (TRAILER)

Jerko Vičić

Komentiraj

Komentara

9 Genijalnih starih filmova

Tehnologija snimanja filmova drastično se promijenila u zadnjih gotovo pa 100 godina, ali ovi filmovi zauvijek će ostati neprocjenjivi klasici. Filmovima koji su ispred...

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Grunge je obilježio devedesete u muzici, filmu, stilu i životnoj filozofiji. Svi filmovi na ovoj listi koja se nalazi ispred vas na ovaj ili onaj...

Benedict Cumberbatch u novom nastavku Star Warsa?

Vrijeme čitanja: < 1 minutaFoto: benedictcumberbatch.co.uk Iako službene potvrde još nema, izgledno je kako će upravo poznati ”Sherlock” malih ekrana dobiti ulogu u filmu...

Mladi papa / The Young Pope (2016)

Jeste li ikada razmišljali kako državica Vatikan izgleda iznutra, kakvi su odnosi između raznih klerika viših i nižih rangova, te što papa zaista radi u...

The Strain (2014)

Vampirski virus nekontrolirano se širi po TV ekranima Vampiri su oduvijek privlačili pozornost publike zbog svoje zanimljive i kompleksne mitologije, bezobzirne okrutnosti, hektolitara krvi ali i seksualnih...

Top 5: Veliki previdi poznatih povijesnih filmova!

Vrijeme čitanja: 4 minuteFoto: Facebook.com/Braveheart Bez obzira na njihovu zanimljivost i poučnost, povijesni spektakli su filmovi pri čijoj izradi treba biti posebno oprezan. Scenaristi,...