INTERVJU: Anthony Hopkins o ulozi doktora Forda (Westworld)

Prijavi se za novosti i preporuke

Serija Westworld predstavlja jedno od najugodnijih televizijskih iznenađenja u posljednje vrijeme. Uspjeh i popularnost serije ne čudi s obzirom na impozantnu glumačku ekipu, ali i na produkciju iznimne kvalitete koja je definitivno unijela svježinu i originalnost u svijet serija. Uz to valja, naravno, dodati i intrigantnu priču koja ovu seriju čini specifičnom, a koja će teško koga ostaviti ravnodušnim. Prva je sezona gotova, a za pretpostaviti je da se mnogi gledatelji još uvijek oporavljaju od turbulentne priče i kompleksnog narativa. Jedno od nosivih lica serije je velikan glume Anthony Hopkins, koji je nakon završetka sezone iznio svoja mišljenja i  doživljaje sa seta za Entertainment Weekly. U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua u kojima Hopkins govori o ulozi doktora Forda, o razlikama između snimanja serija i filmova, te o samim počecima rada na projektu.

>> 11 SERIJSKIH NASLOVA KOJI NA MALE EKRANE STIŽU OVOG PROSINCA

intervju: anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)
Anthony Hopkins u ulozi doktora Roberta Forda

Prvi put ste ozbiljno angažirani u nekoj televizijskoj seriji, barem u SAD-u. Što vas je originalno privuklo ovom projektu?

Poslali su mi filmsku knjigu na čitanje. Obožavam raditi. A i pogledao sam originalni Westworld. No, nisam ga se mogao sjetiti, samo sam se sjećao glumaca – Yula Brynnera, Richarda Benjamina. Moj me agent nazvao i rekao mi da ću se sastati sa showrunnerom Jonathanom Nolanom kako bismo razgovarali o Westworldu, i ja sam rekao: “Dobro”. Pitao sam: “Što žele da budem?”. I on je odgovorio: “Neki doktor“. I tako smo se sastali i Jon mi je dao scenarij. Rekao je da ću glumiti čovjeka koji je izumio Westworld. Pitao sam: “Je li to netko kao Walt Disney?”, a on je rekao: “Jest, ali je još mračniji od toga, gotovo poput Frankesteina”. I tako sam rekao: “Da, može, pristajem”.

  INTERVJU: povjesničari Hrvoje Klasić i Stipica Grgić (SS-GB)

Ono što je bilo osvježavajuće i zanimljivo u vezi toga, bilo je započinjanje s pilotom – zato jer nitko nije znao da će seriju podržati HBO. Tako da je to bilo kockanje, ja sam to želio učiniti. A onda je seriju pokupio HBO. Zanimljivo je bilo ne znati u kojem se smjeru priča razvija. Pitao sam Jona: “Što će se dogoditi s njim?”, a on je rekao: “Ne mogu ti reći”. Pa sam pitao: “Što će se dogoditi sljedećeg tjedna?”, a on je ponovno odgovorio: “Neću ti reći”. Poslani su mi scenariji i pomislio sam – ovo je interesantno. Svakih deset dana dobivao bih novi scenarij, a oni bi svakog tjedna izbacivali dijelove teksta. Tako da sam im zbog toga dao uvjet:”Gledajte, nije da mi se to ne sviđa, ali uvijek želim znati scenarij uzduž i poprijeko, unaprijed i unazad, tako da ga mogu govoriti i u snu”.

>> 7 GLUMICA I GLUMACA KOJI NE GLEDAJU SERIJE I FILMOVE U KOJIMA GLUME

intervju: anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)
Pomlađeni Hopkins

Koja Vam je scena bila omiljena za snimati?

To bi bila scena u kojoj sjedim na verandi sa Sidsom Babett Knudsen, belgijskom glumicom (koja je glumila Theresu Cullen), u četvrtoj epizodi. Pomislio sam da je zaista zanimljiva ta dublja, mračnija strana Forda. Zato što ju on upozori. Žele me kontrolirati. Ona me pogleda, i zna da me ne može pobijediti, da nema šanse. A ja sam igrao svog  uobičajenog šarmantnog sebe, pitao ju: “Jesi li za još malo vina?”. Naravno, ona zna da ću je uništiti. Tako da je on također i destruktivan čovjek. Želi stvoriti čistu distopiju ili utopiju, ali počinje shvaćati negdje u svemu tome da se pogubio. Mislim da ga izjeda njegova vlastita savjest. Sjećam se jedne stvari koja mi je privukla pažnju kada sam tek počinjao čitati scenarij. Bilo je to sjećanje na jedan od mojih najdražih znanstveno-fantastičnih filmova – nisam SF frik, ali postoji taj film s Walterom Pidgeonom koji se zove Zabranjeni planet (The Forbidden Planet). Tamo Morbius kreira ogromno čudovište kako bi čuvalo njegovo kraljevstvo, ali uopće nije svjestan da je stvorio to isto čudovište dok mu napokon ne sine: ”O Bože, pa ja sam to učinio”. I onda se uništi.

  Matej Merlić: Pobjednik natječaja za najbolji scenarij na NEM-u Zagreb (INTERVJU)

>> ANDROIDI, KAUBOJI I ANTHONY HOPKINS U NOVOJ SERIJI HBO-A (FOTO)

intervju: anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)
Još vina?

Danas se često snimaju nastavci i prerade filmova, poput ovog projekta. Postoji li neki glumački lik iz prošlosti kojem biste se voljeli vratiti?

Pogriješio sam što sam snimio još dva filma o Hannibalu Lecteru, trebao sam snimiti samo jedan. Ali mislim da je Kum 2 bio odličan.

Postoji li nešto što biste izdvojili kao razliku između rada na ozbiljnom televizijskom projektu i rada na filmu – osim činjenice da niste znali kojim je putem vaš lik krenuo?

U svakom slučaju, puno je brže. Mislim i da je, s HBO-om, velika prednost ta što nema miješanja u rad na setu. U filmu znaš početak i kraj, i to je to. Snimiš film i odeš kući. Na ovome nikad nije bilo jasno u kojem smjeru sve to skupa ide. I bilo je puno iznenađenja usput. Puno velikih iznenađenja.

intervju: anthony hopkins o ulozi doktora forda (westworld)

Što je nagonilo Forda na akciju? Koja je njegova motivacija?

Zaista ne znam. On je očito jedan veoma ponosan čovjek, fasciniran ljudskom inteligencijom, prirodom inteligencije, poviješću ljudskog bića, prirodom svijesti, i teorijom da se ljudska svijest – onakva kakvu ju znamo – pojavila tek vrlo nedavno.

>> WESTWORLD, INSECURE I DIVORCE: HBO NARUČIO NASTAVKE NAJGLEDANIJIH JESENSKIH SERIJA

Ostatak intervjua na engleskom jeziku, kojeg je s Hopkinsom vodio James Hibberd, možete pročitati ovdje. HBO je nedavno službeno potvrdio naručivanje druge sezone ove znanstveno-fantastične serije, a tvorci su izjavili da nastavak Westworlda ne trebamo očekivati prije 2018. godine. Tko čeka – dočeka!

Komentiraj

Komentara

TagsAnthony Hopkins HBO intervju Westworld

Drugi upravo čitaju

The Tragedy of Macbeth (2021)

Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija koju je napisao i režirao...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Summer of Soul (2021) – Recenzija

Summer of Soul je muzički dokumentarac koji potpisuje Amir Tompson i koji se bavi muzičkim događajima vezanim za crnačku muziku i kulturu u Njujorku 1969. godine koji nose zajednički naziv Harlem Cultural Festival. Film je debitovao...

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

Najbolji filmovi 2021

Ovo su najbolji filmovi 2021. godine po izboru poznatog filmskog blogera Siniše Stajića. Kao što i sami znate, epidemija kovida je u poslednje dve godine osakataila filmsku industriju – mnogi filmovi su umesto planirane bioskopske...