back to top

Gomora: Prikazivanje napuljske mafije u maniru Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

Serija Gomora – recenzija

Serije Obitelj Soprano i Žica su, svaka na svoj način, podigle kvalitetu i revolucionirale žanr kriminalističkih drama: talijanska serija Gomra smješta se negdje između njih.

Hollywood Reporter kaže da je Gomorrah “talijanski odgovor na Žicu”, dok jedan komentator na stranici Rotten Tomatoes opisuje seriju kao “Sopranose na steroidima” te (s pravom) tvrdi da bi Tony Soprano u ovoj seriji bio običan papak.

Istina, Gomorrah je u svakom pogledu lišena komičnih i “mekših” momenata Obitelji Soprano, ali zadržava sličnosti s ovom serijom po pitanju unutarobiteljskih previranja koja se isprepliću s funkcioniranjem određenog klana napuljske Camorre.

Sličnosti između Žice i Gomorre su ipak opipljivije: tmurna sirovost svakodnevice, mikro i makro perspektive kriminala, autentičnost lokacija i okruženja, kao i osebujni i specifični likovi uronjeni u zamršenu mrežu napetih odnosa obilježja su i jedne i druge serije.

serija gomora
Recenzija serije Gomora

Pozadina serije Gomora

Kako bi se sama serija mogla bolje razumijeti, nužno je ukratko predstaviti ključne linije pozadinske priče na kojoj se ona bazira. Serija nastaje prema predlošku talijanskoga pisca Roberta Saviana, poznatog po knjizi Gomorrah iz 2006. godine.

Radnja serije Gomora

Serija “Gomora” jedinstveno je remek-djelo koje se zaronilo u mračne dubine napuljske mafije, poznate kao Camorra.

Ova televizijska serija, koja je temeljena na istoimenom bestseleru Roberta Saviana, bez ustručavanja prikazuje brutalnost, korupciju i kompleksne međuljudske odnose unutar jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Italiji.

Svojom sirovom realnošću i dubokim karakterizacijama, “Gomora” uspijeva ostaviti neizbrisiv trag na svoje gledatelje.

Serija započinje predstavljanjem internih sukoba unutar jednog od Camorrinih klanova, prateći njihov utjecaj na lokalnu zajednicu u Napulju.

Kroz sezone, serija se fokusira na više likova, svaki sa svojim ambicijama, strahovima i motivacijama. Jedan od najintrigantnijih aspekata “Gomore” je način na koji serija uspijeva humanizirati svoje likove, unatoč njihovom nasilnom načinu života.

serija gomora
Recenzija serije Gomora

Ovo nije crno-bijeli prikaz dobrih i loših momaka; umjesto toga, serija nudi složenu paletu moralnih sivila gdje je svaki lik jedinstveno obojen.

U središtu radnje nalazi se Ciro Di Marzio, poznat kao “Immortal”, čiji se životni put razvija od vojnika do jednog od vođa.

Cirova složenost kao lika ogleda se u njegovom pristupu životu i preživljavanju unutar mafije. Njegova hladnoća i taktička preciznost u upravljanju sukobima unutar i izvan klana su fascinantni, ali istovremeno i zastrašujući.

Njegova interakcija s ostalim likovima, posebice s mentorom i kasnije suparnikom, Attilom, daje dodatnu dubinu njegovoj karakterizaciji i odnosima unutar serije.

Jednako impresivna je i Genny Savastano, koji prolazi kroz jednu od najdramatičnijih transformacija u seriji.

Od razmaženog sina vođe klana do nemilosrdnog vođe, Gennyjev razvoj je prikazan sa puno nijansi i emocija.

Njegova borba za očuvanje obiteljskog posla, suočavanje s vlastitim demonima i nastojanje da se izdigne iznad nasilja koje ga je formiralo, prikazuje složenost lika koji je naizgled predodređen za život u zločinu, ali ipak teži za nečim višim.

Produkcija serije “Gomora” je izuzetna. Napulj je prikazan kao grad kontrasta, s prekrasnim pejzažima i ruiniranim periferijama, što odražava internu podijeljenost likova koji se kreću kroz ove prostore.

Kamere hvataju sirovinu ulica Napulja, stvarajući gotovo dokumentaristički osjećaj koji gledatelju omogućava da zaista osjeti pritisak i opasnosti koje vrebaju na svakom koraku.

Glumačke izvedbe su izvanredne. Marco D’Amore (Ciro) i Salvatore Esposito (Genny) posebno se ističu, donoseći svojim likovima dubinu i autentičnost koja je rijetko viđena u televizijskim produkcijama.

Njihova sposobnost da prenose unutarnje borbe likova bez riječi, samo pogledom ili tišinom, dokazuje njihov talent i predanost ulogama.

serija gomora
Serija Gomora

Scenarij serije “Gomora”

Scenarij serije “Gomora” majstorski je ispleten s višeslojnim pričama koje se postepeno razotkrivaju, ostavljajući prostor za napetost i neočekivane obrate.

Svaka sezona produbljuje priču, istražujući nove aspekte kriminalnog podzemlja i njegov utjecaj na likove i njihove obitelji.

Ova kompleksnost u pripovijedanju je ono što seriju čini tako privlačnom i zašto se gledatelji vraćaju.

Na kraju, “Gomora” nije samo priča o mafiji; to je priča o moći, izdaji, obitelji i potrazi za identitetom u brutalnom svijetu. Serija postavlja pitanja o tome što znači biti lojalan, vrijednostima koje biramo i cijeni koju plaćamo za naše odluke.

Bez sumnje, “Gomora” ostavlja trajni utisak i potiče na razmišljanje, što ju čini jednom od najupečatljivijih serija modernog doba.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Građanski Rat (2024) – Filmske Recenzije

Građanski rat film recenzija Civil War / Građanski rat je distopijski triler redatelja i scenarista Aleksa Garlanda, poznatog po filmovima Ex Machina, Annihilation i Men koji je najavio da je ovo njegov posljednji film na kojem će...

Con Man (Recenzija)

Con Man je odlična serija iz 2018. godine koju ne smijete propustiti. Alan Tudyk nije posebno zvučno ime u svijetu mainstream filma i televizije (poznatiji kao K-2SO u Rogue One). U okviru pop kulture i marginaliziranih...

CSI Cyber (2015)

Virtualna forenzika za 21. stoljeće uzvraća udarac Vjerovali ili ne, CSI tvornica snova je na TV ekrane izbacila još jedan serijal ove franšize i to smješten u virtualnom svijetu internet kriminala pod nazivom CSI Cyber. Ove sezone...