back to top

The Gods Must Be Crazy (1980) – Recenzija

The Gods Must Be Crazy je odličan film iz 1980. godine koji ne smijete propustiti.

Ne, ovo nije članak o odličnom filmu iz ’80-ih, ovo je članak o novoj seriji koja vraća stare bogove i predstavlja nove bogove na nepredviđen i možda malo neočekivan način.

Gotovo 16 godina nakon prvog objavljivanja knjige, Američki bogovi (American Gods) našli su svoje mjesto na malim ekranima. Neil Gaiman, ujedno i autor knjige, u izvršnoj je produkciji ove serije te uz pomoć Michaela Greena (Logan i Blade Runner 2) i Bryana Fullera (Hanibal) oživljava stare i nove bogove. – (The Gods Must Be Crazy)

Iz knjige u seriju – trenutno najbolji recept televizijskih serija

Američka televizijska mreža Starz krajem travnja 2017. izbacila je prvu epizodu serije temeljene na uspješnom romanu britanskog autora Neila Gaimana. Knjiga je kategorizirana kao kombinacija Americane i fantasyja  uz veliku dozu antičke i moderne mitologije. – (The Gods Must Be Crazy)

the gods must be crazy (1980) - recenzija
The Gods Must Be Crazy (1980) - Recenzija

Ovo vjerojatno zvuči jako zanimljivo i privlačno. No, ono što dobijete čitanjem ove knjige ne može se predvidjeti nikakvim žanrom niti ikakvim kratkim sadržajem. Nije ni čudo što su mnogobrojni fanovi knjige i samog autora jedva dočekali ekranizaciju. I nisu se razočarali.

Kao što je i knjiga malo neobičnog žanra tako je i serija. Samo na temelju uvodne špice možemo očekivati jednu jako bizarnu seriju. Pod bizarno mislim na krvavo (gory je primjerenije od krvavog), nasilno, hipnotizirajuće i šokantno; pogotovo za osobe koje nisu prethodno pročitale knjigu. No, ja jesam, stoga ću predstaviti priču iz te perspektive. – (The Gods Must Be Crazy)

Produkcija

Kronologija je gotovo identična, odabir glumaca je zasad da poželjniji ne može biti (iako su se kod Technical boya malo udaljili od opisa u knjizi, što nije nužno loše), a krvoločne scene su melem za oči ljubiteljima Tarantinovih filmova.

Određene scene u seriji su po scenariju identične opisu u knjizi (ono kad počneš fangirlat jer su od riječi do riječi prenijeli rečenice iz knjige), a gospodin Gaiman je ostavio poklone čitateljima svoje knjige u obliku malih sočnih rečenica (Mr. Wednesday: „I offer you the worm from my beak and you look at me like I fucked your mother“). – (The Gods Must Be Crazy)

U ovoj fazi prve epizode već lagano kreće uzbuđenje, ali i obveza da se pomoliš (novim i starim) bogovima da produkcija ne uništi seriju i samu priču kako su to učinili s Pod kupolom (Under the Dome).

Kao što je i prije navedeno, odabir glumaca (casting) dobro je odrađen. Shadow Moon je onakav kakvoga se zamišljalo (snažan, ali emotivan), Laura Moon identična (lijepa, ali grješna), Wednesday genijalan (humorističan s jakim karakterom), a Bilquis i Mad Sweeney dovoljni za još jedno fangirlanje. Imena glumaca neću navoditi, za takve stvari postoje IMDB i Blanket, a trenutno je bitna priča. – (The Gods Must Be Crazy)

Politika

U redu, odmaknimo se malo od komentara obožavatelja knjige. Po komentarima na društvenim mrežama, pogotovo od strane osoba koji se tek upoznaju s ovom pričom, primjećuju se razne reference na trenutnu situaciju u svijetu, a i na povijesne probleme u Americi. Kao i svako djelo kreirano od kraja 2016. do danas, i ovu seriju možemo referirati na predsjednika Donalda Trumpa, točnije na njegov stav prema imigrantima. I u knjizi i u seriji konstantno se navodi kako su vjerovanja i božanstva došla izvana u Ameriku.

Bilo to dolaskom Nordijaca na obale Amerike, bilo dolaskom robova iz Afrike. Upravo su imigranti oni koji su izgradili vjerovanja, a samim time i karakter današnje Amerike. Ovaj je element u seriji uočljiviji nego u knjizi, što je jedno od njenih prednosti. – (The Gods Must Be Crazy)

skandinavske serije
The Gods Must Be Crazy (1980) - Recenzija

Također, u izvrsnoj sceni 2. epizode, afrički bog Mr. Nancy (Anansi) robovima koji putuju prema Americi ispriča cijelu priča crne rase u Americi. Scenu je teško objasniti riječima, no preporučila bih da ju pogledate.

Scena o kojoj svi pričaju

Da, to je scena ove gospođe čija je slika na naslovnici. Ukratko, Bilquis (božica ljubavi) zavodi žene i muškarce i s njima stupa u seksualni odnos. Usred toga, od njih traži da ju štuju (jer ipak je božica) što kod nje uzrokuje oblik fizičke promjene koji onda… najbolje da tu stanem jer je jako teško prepričati ovu scenu, a da ne zvuči odvratno i bolesno. – (The Gods Must Be Crazy)

Što ustvari i jebut that’s the beauty of it. Jedino što mogu napomenuti je činjenica da je ta scena odlično prenesena iz knjige u seriju, a majstor za svjetlo je dobro odradio svoj posao (s crvenim svijetlom ne možeš promašiti).

Još jedna kontroverzna serija? Why the hell not!

Američki bogovi su tek na trećoj epizodi prve sezone, a već su uzburkali televizijsku industriju (vjerojatno zbog prethodno navedene scene). Serija se još nije dotakla velikih događaja u knjizi, stoga se može očekivati još veći uspjeh (napominjem, u slučaju da produkcija ne ode krivim putem). Nedavno je i potvrđena druga sezona, tako da, ako ju još niste krenuli gledati, krenite. Ako ništa, barem zbog mržnje prema Trumpu.

I za kraj, jedna slika Czernoboga- dražesnog i miroljubivog boga iz Slavenske mitologije. – (The Gods Must Be Crazy)

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

CODA (2021) – Recenzija

CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults, što u prevodu znači dete gluvih roditelja. Ovo je drama koja kao protagonistkinju ima devojčicu koja normalno čuje i...

Lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale

Ovo je lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale! Serijali knjiga su forma kojom se filmska industrija i televizijske kuće odlučuju pozabaviti jer postoji više materijala. Za sljedećih šest serija koje...

Matej Merlić: Pobjednik natječaja za najbolji scenarij na NEM-u Zagreb (INTERVJU)

Matej Merlić mladi je producent iz Zagreba, zaposlen je u produkcijskoj kući Castor Multimedia, bavi se filmskom glazbom i pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja za najbolji scenarij unscripted formata na NEM-u Zagreb. S Matejom smo...