Triangle of Sadness (2022) – Recenzija

Triangle of Sadness je satirična crna komedija

Triangle of Sadness je satirična crna komedija nastala u međunarodnoj ko-produkciji koju potpisuje švedski autor Ruben Ostlund u svom debitantskom radu na engleskom jeziku. Film je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu i time je Ostlund postao deveti filmaš koji je to priznanje dobio dva puta (prvi put je dobio za film The Square pre pet godina). Film je u bioskopsku distribuciju pušten 28. septembra prvo u Francuskoj, a tokom oktobra i u ostalim zemljama.

Film je podeljen na tri segmenta u kojima pratimo modele i instagram influensere Karla (Haris Dikinson) i Jaju (nedavno preminula Čarlbi Din) koji se kreću svetom visoke mode dok istražuju granice svoje veze. Zaplet nastaje kada dobiju besplatno luksuzno krstarenje po grčkoj obali sa superbogatim gostima među kojima su ruski oligarh Dimitri (genijalni Zlatko Burić) i britanski trgovci oružjem, dok je kapetan broda alkoholičar koji povremeno citira Marksa (Vudi Harelson). U početku sve deluje bajno i sjajno, ali organizovanje „kapetanske večere“ usred oluje čini da ostatak putovanja bude daleko od idealnog…

Moj prvi zaključak tokom gledanja filma je da scenario poseduje izuzetnu fleksibilnost – ne samo u smislu narativa u kome naglašena komedija o specifičnom odnosu dvoje mladih ljudi prelazi do široke satire o klasnim razlikama koje idu ka neizbežnoj katastrofi i konačno do sloma novonastalog minijaturnog društva, već i u načinu na koji autor uključuje toliko različitih i naizgled nespojivih tipova humora. Definitivno je Ostlundova posvećenost započinjanju šale i njenog konačnog dovođenja do logički apsurdnog kraja za svaku pohvalu.

triangle of sadness (2022) - recenzija

Karla upoznajemo na audiciji za reklamnu kampanju koju dokumentuje filmska ekipa koja se potpuno ili delimično ruga njihovoj profesiji – ispituje ih kako se osećaju što ih industrija ne plaća isto kao ženske modele ili koliko je posao zaista zahtevan ako sve što treba da urade je da se smeše ili budu mrzovoljni. Njegova devojka Jaja je uspešan model i očigledno zarađuje više novca od Karla, što dovodi do neprijatne scene u restoranu jer je Jaja totalno ignorisala račun koji je doneo kelner.

Ovo je samo jedna postavka i jedan par likova za ono što dolazi u Ostlundovom scenariju. Na početku gledamo kako se njihova veza privremeno ruši i dobija novi život uz obećanje iskrenosti, a autor ovom paru pruža razvoj i vreme kako bi ispričali nešto slično samostalnoj priči usred njegove veće priče pune šarenih likova i ideja. Jedna od njih je svakako ideja o rodnim ulogama u smislu društvenih očekivanja koju pratimo u prvom segmentu, ali i kasnije kada Ostlund naglo promeni stvari.

triangle of sadness (2022) - recenzija

Segment na jahti u suštini predstavlja seriju scena u kojima posmatramo ekscentrične goste, njihove čudne pritužbe (recimo kako su nepostojeća jedra prljava), sugestije i naređenja, kao i dinamiku različitih klasa na jahti. Ispod palube su članovi servisnog osoblja predvođeni nepokolebljivo ljubaznom i entuzijastičnom Paulom koji udovoljavaju svakom hiru putnika, čak i kada su zahtevi u suprotnosti sa samom idejom služenja. Ispod tog osoblja su članovi ekipe za čišćenje na koje svi gledaju sa visine (ukoliko primete njihovo postojanje), a među njima je Abigejl koja će uskoro biti neočekivano važna.

Vrhunac priče je kada se kapetan broda, priznati socijalista čija se pijana apatija smiri samo kada može da se raspravlja sa ruskim oligarhom, napokon smisli da održi večeru koja se poklapa sa žestokom olujom koja ljulja jahtu. Ako morska bolest nije dovoljna, tu je upozorenje osoblja iz kuhinje da bi zahtevani odlazak na grupno plivanje mogao dovesti do kvarenje osetljivih jela od morskih plodova. – (Triangle of Sadness)

Visokoumni politički i klasni humor u ovim scenama sugerišu neku vrstu zagušljive komedije ponašanja u kojoj se naši likovi, na kraju krajeva, trude da zadrže svoje pravo lice i neku vrstu dostojanstva, sve dok kombinacija morske bolesti i trovanje hranom ne savlada većinu njih. – (Triangle of Sadness)

triangle of sadness (2022) - recenzija

Treći segment je rezervisan za klasne brige i razlike koje su podignute na ekstremniji, ali rudimentirani nivo onoga što čini dobro ili barem funkcionalno društvo. Mišljenja sam da filmu fali malo oštrine, naročito kada se uporedi sa Ostlundovim prethodnim filmom koji je predstavljao inovativnu satiru moderne umetnosti i modernog društva u celini. – (Triangle of Sadness)

Ovde je svoje ideje koje izazivaju razmišljanje zadržao u zabavnom iskustvu i činjenica je da ovde ima mnogo toga što može da se dopadne gledaocima, ali bi oštriji i fokusiraniji pristup na mene ostavio bolji utisak. – (Triangle of Sadness)

Triangle of Sadness je ovogodišnji pobednik festivala u Kanu, satirična crna komedija koja je dosledna u svojoj posvećenosti apsurdu i oštrom prikazu ružnoće savremene nejednakosti. – (Triangle of Sadness)

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

Paprika (2006) – Recenzija

Paprika je japanski anime Paprika je japanski anime koji predstavlja kombinaciju naučne fantastike i psihološkog trilera iza koga stoji legendarni animator Satoši Kon, kome je ovo bio poslednji film pre prerane smrti. Film se bazira na istoimenom...

A Man Called Otto (2022) – Recenzija

A Man Called Otto je američka ekranizacija svetskog bestselera A Man Called Otto je američka ekranizacija svetskog bestselera Čovek zvani Ove iz 2012. godine Fredrika Bakmana koji je tri godine kasnije u Švedskoj dobio svoju prvu filmsku adaptaciju En...

It’s Such a Beautiful Day (2012) – Recenzija

It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film koji predstavlja kombinaciju crnog humora i drame i koji u potpunosti potpisuje Don Hercfelt. Od ranije cenjen kao autor...

Women Talking (2022) – Recenzija

Women Talking je dramski film Women Talking je dramski film koji potpisuje Sara Poli. Svoj scenario je bazirala na istoimenom romanu Mirijam Tjus iz 2018. godine inspirisan istinitim događajima koji su se deseli u izolovanoj menonitskoj koloniji...