Living (2022) – Recenzija

Living je britanska drama koju je režirao Oliver Hermanus, dok je scenario napisao dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro.

Reč je o adaptaciji japanskog remek-dela Ikiru (1952) Akire Kurosave koji je svoj film bazirao na Tolstojevoj pripoveci Smrt Ivana Iljiča iz 1886. godine. Film je premijerno prikazan na festivalu Sundance 21. januara prošle godine, a u bioskopsku distribuciju je pušten četvrtog novembra posredstvom kompanije Lionsgate.

Adaptacija je smeštena u London 1953. godine i prati gospodina Vilijamsa (Bil Naji), glavnog birokratu u odeljenju prepunom njima i okruženom drugim odeljenjima lokalne samouprave. Monotonu i proračunatu svakodnevnicu mu prekida poseta lekaru, saznanje da je smrtno bolestan i da mu je ostalo još šest meseci života. Ne govori ništa svom sinu koji ne pokazuje veće interesovanje za njega, a u međuvremenu pokušava da shvati smisao svog života i da mu pronađe svrhu u narednih nekoliko meseci.

living (2022) - recenzija

Pomislio sam da je potrebno mnogo hrabrosti i drskosti da se odradi rimejk sjajnog i vanvremenskog filma koji je snimio jedan od najvećih filmskih stvaralaca svih vremena. Living ni u samoj uvodnoj špici ne pokušava da sakrije da je zasnovan na filmu Ikiru i priznajem da sam bio skeptičan i sumnjiv na početku gledanja. Srećom, film pobeđuje najveći deo tog skepticizma i tih sumnji.

Lik Vilijamsa je suštinska komponenta ove priče, ali njegovo prisustvo u njoj nije neophodno do samog kraja jer ovo nije samo priča o umirućem čoveku koji traži način da pruži smisao i svrhu poslednjim mesecima svog života – u završnoj, najbitnijoj trećini filma shvatamo da se radi i o tome da li je postigao svoj cilj, kako je to uradio i, konačno, da li to zaista nešto znači.

Veliki deo zasluga za održavanje narativnog i tematskog integriteta izvornog materijala pripada pre svega scenaristi čiji scenario pametno prilagođava originalnu priču da bi se uklopila u novu postavku Londona i da bi suzio fokus priče. To što on uspeva u tome da realizuje obe stavke, a da to ne izgleda kao neki jeftini trik i da film ne izgubi emocionalnu i filozofsku težinu je pravo dostignuće.

living (2022) - recenzija

Gospodina Vilijamsa i njegov svet monotonog i neproduktivnog rada upoznajemo preko novozaposlenog Pitera, mladića koji još uvek veruje da su službenici tu da rade i pomažu običnim ljudima. Njegov prvi radni dan se sastoji od vođenja grupe žena kroz lavirint hodnika i prostorija samo kako bi naišli na odbijanja – žene žele da se očisti prostor ispunjen posledicama bombardovanja kako bi se izgradilo igralište za decu.

Sa tim lagano uspostavljenim i postojano održanim egzistencijalnim očajem i neizvesnošću priča se prebacuje na protagonistu koji verovatno prvi put u karijeri napušta posao pre isteka radnog vremena. Nakon saznanja o bolesti bataljuje posao i posećuje letovalište koje je oduvek želeo da poseti. Tamo upoznaje pisca sa nesanicom koji mu predstavlja život ispunjem pićem i ženama, bez brige o tome šta će budućnost doneti.

living (2022) - recenzija

Vilijamsova mala avantura nije kraj njegove priče jer u njegovoj neozbiljnoj potrazi nema neke dublje lekcije i prava poenta se ne može otkriti sve dok se njegova priča ne završi. U međuvremenu sklapa prijateljstvo sa bivšom, mnogo mlađom koleginicom, a njegov skriveni motiv za to je što je uveren da ona zapravo zna kako da živi, s obzirom na to koliko je uvek radosna. Sve ovo je pravolinijski i jednostavno, a značenje je u ritmu, odnosu između šta Vilijams želi i šta dobije i koliko je sve to razočaravajuće i, naravno, u savršenom nastupu Bila Naja. – (Living)

Glumac nam predstavlja savršeno običnog čoveka koji shvata da je njegov život bio jednostavan, dosadan i bez svrhe. Postoji neograničena tuga u gledanju kako ovaj čovek pokušava da umre dostojanstveno, ne zato što je to u njegovoj prirodi, već zato što je to ono što se očekuje od njega kao džentlmena i ono što je očekivao od samog sebe. Bil Naji nam pruža iznijansiran, upečatljiv i srceparajući performans koji mu je sa pravom doneo prvu nominaciju za Oskara. – (Living)

living (2022) - recenzija

Glavne teme filma su smrt, učenje kako se živi, neefikasnost birokratije i propadanje klasičnog porodičnog života. Ovo je arthouse rad sa sporim tempom što znači da nije za svačiji ukus i da će mnogima biti dosadan, ali mišljenja sam da će vam ostaviti osećaj da ste pogledali divnu i dirljivu životnu lekciju. – (Living)

Otmene i impresivne glumačke nastupe dopunjuju izvrsni kostimi i celokupna estetika filma. Nema šta, snimanje ove adaptacije je bilo značajno kockanje, ali su filmski stvaraoci verovali u snagu onoga što imaju, što im se isplatilo na promišljen i emocionalno jak način. – (Living)

Living je britanski rimejk japanskog klasika Ikiru Akire Kurosave – priča o običnom čoveku koji nakon godina postojanja u senci pokušava da svom životu pronađe smisao i svrhu. – (Living)

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

Lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale

Ovo je lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale! Serijali knjiga su forma kojom se filmska industrija i televizijske kuće odlučuju pozabaviti jer postoji više materijala. Za sljedećih šest serija koje...

The Green Knight (2021) – Recenzija

The Green Knight je dugo čekana epska fantazija-avantura The Green Knight je dugo čekana epska fantazija-avantura koju potpisuje Dejvid Lauri, inovativni filmaš kome je nakon filma A Ghost Story ovo druga saradnja sa kompanijom A24....