back to top

The Bear (2022-) – Gledalica.ba

The Bear serija

The Bear je televizijska serija koju potpisuje Kristofer Storer i koja je premijerno prikazana na striming servisu Hulu 23. jula prošle godine.

Prva sezona je sadržala osam epizoda dok je druga sezona puštena 22. juna i imala je deset epizoda, a većina traje tridesetak minuta.

Reč je o dramskoj komediji koja je odlično prošla i kod publike i kod kritike, a posebno su hvaljeni režija, scenario i gluma, naročito glavnog glumca Džeremija Alena Vajta.

On tumači Karmija Bercata, mladog i proslavljenog kuvara koji se vraća u rodni grad Čikago kako bi upravljao haotičnom kuhinjom u restoranu koji mu je testamentom ostavio brat.

Potpuno drugačije od sveta prefinjene kuhinje i od onoga što je navikao, Karmi mora da balansira između stvarnosti vlasništva malog preduzeća, svog šarenog i nepopustljivog kuhinjskog osoblja i napetih porodičnih odnosa koji su doveli do toga da napusti Čikago.

the bear serija
The Bear serija

Dok se suočava sa porodičnog tragedijom i dok se bori da transformiše i restoran i sebe, Karmi radi sa kuhinjskom ekipom grubog stava koja se na kraju ispostavlja kao njegova izabrana porodica.

Njeni najbitiji članovi su Ričard, nervozni i glasni prodavac koji je bio najbolji prijatelj Karmijevog brata, zatim Sidni, školovana kuvarica koja ima svoje ideje vezane za restoran, Markus koji je zadužen za torte i Tina koja se bavi raznim poslovima vezanim za pripremu hrane.

Razlog zbog koga je ova serija privukla dosta pažnje je hrabar i inovativan koncept koji, umesto da sledi uobičajene obrasce i žanrove, donosi mnogo zanimljivih ideja i osveženja. Serija se dotakla važnih i aktuelnih tema vezanih za međuljudske odnose i pronalaženje svrhe u životu, kao i rada na tako stresnom mestu kao što je restoranska kuhinja.

Takođe, vizuelni aspekti serije su impresivni – brza montaža i inovativna estetika doprineli su jedinstvenoj atmosferi i vizuelnim identitetom koji donosi nešto novo i drugačije.

Kreativni tim iza ovog projekta očigledno je uložio ogroman trud u izgradnju ovog složenog sveta u kome gotovo svaki lik nosi svoju unutrašnju borbu i priču koja nas povezuje sa njima na nekoj dubljoj emocionalnoj ravni.

Od glavnog junaka koji teret traume nosi sa svakim korakom, do sporednih likova koji donose humor i toplinu, svaki član ansambla je doprineo priči na sebi jedinstven način i dao nam je uvid u različite aspekte ljudske prirode.

Svi oni su smešteni u dinamično i napeto okruženje koje stvara anksioznost i ubrzo shvatamo da su oni skup nervoznih, ali simpatičnih likova.

the bear serija
The Bear serija

The Bear radnja serije

The Bear hrabro istražuje složene teme kao što su posttraumatski stres, gubitak i opraštanje i bavi se njima na dubok i promišljen način.

Kroz različite priče i likove, serija nastoji da prenese poruke o važnosti međuljudskih odnosa, samootkrivanja i otvaranja sebe prema drugima, a upravo su takvi momenti doneli najemotivnije trenutke u seriji.

Pojedini likovi svakako nisu razvijeni onoliko koliko sam želeo, ali su ih glumci uspeli dočarati na vrlo autentičan način.

Objektivno gledano, serija se mogla završiti nakon prve sezone bez ikakvih problema jer nije bilo važnih neodgovorenih pitanja u finalu i nisam znao u kom pravcu bi se serija mogla kretati bez potpunog menjanja formule.

Scenaristi su to upravo i uradili u drugoj sezoni – promenili su sve u vezi priče i doslovno uništili glavnu lokaciju, ali su zadržali fokus na glavnim likovima i njihovim složenim odnosima.

Prva sezona predstavlja kulinarsku dramu sa neverovatnom sposobnošću da gradi napetost i intenzitet kroz neke duže kadrove i produžene sekvence haosa u kuhinji.

Savršeno balansira Karmijevo emocionalno putovanje sa kuhinjskim dijalogom i filmskim tehnikama koje su zaista oživele te kulinarske scene, stvarajući okruženje akcije visokog uloga koje nikada ne prestaje da vas drži na ivici sedišta.

Druga sezona je potpuno drugačija od prve i pripovedanje se fokusira na ansambl jer svaki lik ima važnost i jedinstvenost van svoje uloge u kuhinji.

the bear serija
The Bear serija

The Bear serija druga sezona

U drugoj sezoni autori shvataju da ne mogu samo ponoviti istu formulu, kreću se dalje od kuhinje i istražuju lične živote ovih likova van radnog mesta.

Mnogo je emotivnija i temeljnija od prve sezone, ali jednako je uzbudljiva uprkos opuštenijem tonu i omogućava svojim likovima da se značajno razvijaju.

Zbog toga pojedinci pojedine epizode druge sezone smatraju filerima jer prate svakodnevne živote sporednih likova i uopšte ne uključuju glavnog protagonistu.

Dok je prva sezona bila intenzivna, brza i fokusirana na zaplet, druga sezona je mnogo opuštenija sa likovima i podzapletima, provodeći puno vremena izvan glavne naracije i dajući priči potpuno drugačiji smisao.

Upravo zbog toga će autorima u eventualnoj trećoj sezoni biti lako jer se mogu vratiti fokusu na bogatiju priču, istovremeno imajući koristi od razrađenih likova koje je uspostavila druga sezona – ne dešava se baš često da serija ima dve objektivno odlične sezone, a još manje da taj kvalitet postigne na potpuno različite načine.

the bear serija
The Bear serija

The Bear serija ocjena

Primetio sam da je mnogima zasmetalo što scenario ne poseduje neki snažan osnovni zaplet nego više predstavlja zbir paralelnih priča i likova.

Ovo se naročito odnosi na drugu sezonu koja je, paradoksalno, donela neke od najboljih epizoda, ali moram priznati da ni mene pojedini likovi koji su dobili čitavu epizodu za sebe nisu previše zanimali.

Međutim, iako eksperiment sa strukturom i narativom možda nije u potpunosti uspeo, to ne znači da serija nije vredna gledanja, naprotiv.

The Bear je uzbudljiva serija koja nam donosi dinamičnu atmosferu rada u kuhinji, suočavanje svog osoblja sa životnim temama, kao i inovativni vizuelni identitet.

Moja konačna ocena: 8/10

filmskerecenzije.com

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...