back to top

5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali

5 crnih španjolskih komedija – Španjolska kinematografija je dugogodišnja izvor nadahnuća i divljenja ljubiteljima filma diljem svijeta. Ova bogata filmska industrija ima dugu tradiciju i poseban stil koji je iznjedrio mnoge nevjerojatne filmske uratke. Od ozbiljnih dramskih djela do uzbudljivih trilera, španjolski filmovi su osvojili brojne nagrade i pohvale kritičara, ali postoji jedan žanr koji se izdvaja po svojoj jedinstvenosti – crna komedija.

Crne španjolske komedije su nevjerojatno popularne zbog svog specifičnog humora koji spaja bizarnost, ironiju i cinizam. Ovi filmovi često istražuju tamne teme i ismijavaju društvene tabue na način koji nas tjera da se smijemo i razmišljamo istovremeno. Španjolski redatelji su majstori u stvaranju filmova koji na pronicljiv način propituju ljudsku prirodu i koriste humor kao sredstvo da razotkriju apsurdnosti svakodnevnog života.

Od Pedroa Almodóvara, koji je postao sinonim za španjolsku crnu komediju, do drugih talentiranih redatelja kao što su Alex de la Iglesia i Álex de la Iglesia, španjolska kinematografija je domaćin niza filmskih remek-djela u ovom žanru. Njihovi filmovi nas uvode u svijet bizarnih likova, neočekivanih zapleta i mračnog humora koji nas drže prikovane uz ekran. Ovi filmovi pružaju ne samo zabavu, već i dublje razumijevanje ljudskih slabosti i društvenih konvencija.

5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali
5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali

U ovom članku istražujemo pet crnih španjolskih komedija koje su izrazito vrijedne pažnje. Odabrane su na temelju njihovog utjecaja na žanr, inovativnosti u priči i nevjerojatne sposobnosti da nas nasmiju i iznenade istovremeno. Bez obzira jeste li već ljubitelj crne komedije ili tek želite istražiti ovaj jedinstveni žanr, ovi španjolski filmovi će vas zasigurno očarati i ostaviti vas s osmijehom na licu i razmišljanjem o njihovoj dubljoj poruci.

5 crnih španjolskih komedija – naš izbor

5. Torrente 3: El protector (2005)/IMDb ocjena: 5.5/10

Zašto ga trebate pogledati? Iz dva razloga. Prvi je jer glume španjolski nogometaši Fernando Torres, Iker Casillas, Iván Helguera, Guti, Fran Murcia i Luís Figo (ok, on je Portugalac). Drugi je razlog što je to posljednji nastavak u Torrente franšizi koji je dobar!

4. Las brujas de Zugarramurdi/Witching and Bitching (2013)/IMDb ocjena: 6.4/10

5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali
5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali

Zašto ga trebate pogledati? Jer je ekipa koju vještice zarobe banda lopova koji su netom prije orobili zlatarnicu i krenuli prema granici. Bandu pak predvodi čovjek nadimka Isus, koji je u pljačku poveo i svog 10-godišnjeg sina jer sin provodi vrijeme s njim samo preko vikenda. Moraju prenoćiti blizu granice, u malom povijesnom gradiću Zugarramurdiju, poznatom po čudnim aktivostima. Tamo će samo morati spasiti svijet od vještičje apokalipse.

3. El Crimen Ferpecto/The Perfect Crime (2004)/IMDb ocjena: 7.1/10

Zašto ga trebate pogledati? Urnebesno je! Priča prati ambicioznog prodavača koji živi za shopping centar u kojem radi. Bolje rečeno, i živi u njemu. I koristi sve njegove blagodati. Uključujući i sve zaposlenice shopping centra. U borbi za promaknuće, zamalo izvede savršeni zločin. Koliko to ipak ne bude savršen zločin i koliko će morati žrtvovati da bi dobio to što želi, jednostavno morate pogledati u ovom filmu!

5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali
5 crnih španjolskih komedija koje (vjerojatno) niste gledali

2. La comunidad (2000)/IMDb ocjena: 7.4/10

Zašto ga trebate pogledati? Zato što je ovo horor o običnim ljudima u jednoj zgradi. I triler. I crna komedija. Urnebesna crna komedija. Poznata španjolska glumica Carmen Maura glumi trgovkinju nekretninama, te u jednom od stanova koji iznajmljuje pronađe veliko bogatstvo. Odmah se useli u taj stan, no ne računa na svoje nove susjede, koji za to već odvano znaju i imaju neke svoje planove.

1. Relatos salvajes/Divlje priče (2014)/IMDb ocjena: 8.1/10

Zašto ga trebate pogledati?Ovaj španjolsko-argentinski film sastoji se od 6 kratkih filmova u režiji argentinskog Damiána Szifrona. Povezuje ih jedino tema, a to su nasilje i osveta., koje će vas, budimo realni, stvarno dobro nasmijati. Film je prvi jput prikazan u Cannesu, a kada je zaradio nominaciju za najbolji film, uslijedile su ovacije koje su trajale 10 minuta. Ako još uvijek niste uvjereni, možda vas uvjeri mišljenje New York Timesa koji smatra ovaj film „istinskim društvenim fenomenom“.

Preporuka:

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

Firefly: 15 godina kasnije

Dan danas, 15 godina nakon kratke, ali nezaboravne pojave, mnoge obožavatelje SF-a uhvati mala doza tuge i nostalgije popraćene kratkim sjetnim uzdahom na spominjanje jedne riječi: Firefly. Sada već davne 2002. godine izašla je prva epizoda...

Igra prijestolja: Top 5 trenutaka prve epizode posljednje sezone

Zima je, napokon, stigla. Nakon više od godinu i pol čekanja, krenula je dugo očekivana, posljednja sezona serije Igra prijestolja. Sudeći po raznim recenzijama i objavama po društvenim mrežama, mišljenja su podijeljena, dojmovi također. Razlike u...