back to top

7 hrvatskih serija koje nam nikada neće dosaditi

7 hrvatskih serija koje nam nikada neće dosaditi – Hrvatska produkcija serija je iznjedrila neke od najuzbudljivijih i najkvalitetnijih televizijskih ostvarenja u povijesti. Od hrabrih političkih drama do nevjerojatnih krimića, hrvatske serije su se istaknule po svojoj originalnosti, visokoj produkcijskoj vrijednosti i izvrsnim glumačkim izvedbama.

Ovi televizijski uradci su uspjeli privući i očarati publiku kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta, dok su istovremeno pomogli u afirmaciji domaćeg filma i televizije na međunarodnoj sceni. U nastavku ćemo istražiti neke od najboljih serija hrvatske produkcije koje su zasluženo stekle status kultnih djela, ostavljajući dubok i neizbrisiv trag u povijesti televizijske industrije.

Hrvatska televizijska scena se kroz godine razvila u plodno tlo za stvaranje nevjerojatnih serija koje su oblikovale kulturnu i umjetničku krajoliku zemlje. Uzimajući inspiraciju iz bogate povijesti, dubokih emotivnih priča i kompleksnih karakterizacija, serije hrvatske produkcije su uspjele zadiviti publiku svojom autentičnošću i kvalitetom.

Ove serije nisu samo zabavne i napete, već često postavljaju i važna pitanja o društvu, identitetu i ljudskim odnosima. Kroz njih se prelamaju različite teme i perspektive, čineći hrvatsku televiziju jedinstvenom i značajnom. U nastavku ćemo istražiti dva iznimna primjera serija hrvatske produkcije koje su ostavile neizbrisiv trag u svijetu televizijske umjetnosti.

Trenutna hrvatska produkcija serija proživljava pravu renesansu, donoseći svježu energiju i inovativnost na malim ekranima diljem zemlje. Snažan fokus na kvalitetu, originalnost i autentičnost doveo je do stvaranja nekih od najuzbudljivijih televizijskih ostvarenja u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

7 hrvatskih serija koje nam nikada neće dosaditi
7 hrvatskih serija koje nam nikada neće dosaditi

Izvrsni scenariji, vrhunska produkcija i iznimne glumačke izvedbe čine ove serije neodoljivima za publiku koja traži visokokvalitetno i provokativno televizijsko iskustvo.

Zahvaljujući napredovanju tehnologije i sve većem ulaganju u televizijsku industriju, hrvatske serije su postale i prepoznatljive i konkurentne na međunarodnoj sceni. U nastavku ćemo istaknuti dva izvrsna primjera serija trenutne hrvatske produkcije koje svakako vrijedi istražiti i uživati u njihovoj jedinstvenoj priči i kvaliteti.

Neke hrvatske serije imaju status kultnih serija, a jedna od njihovih osobina je da nam nikada neće dosaditi. Donosimo vam listu od 7 hrvatskih serija snimljenih u različito vrijeme – od 60-ih godina prošlog stoljeća do novije hrvatske produkcije. Ove serije uvijek iznova možemo gledati!

7 hrvatskih serija – naš izbor

7. Prosjaci i sinovi

Prosjaci i sinovi je serija snimljena 1971. prema scenariju Ivana Raosa, no zbog  netom slomljenoga Hrvatskog proljeća, dvanaest godina bila je neobjavljena te je prvi put prikazana 1984. Nakon premijernog prikazivanja, ubrzo je dobila status jedne od najgledanijih hrvatskih serija. U seriji kao i u romanu, pratimo zgode obitelji prosjaka u njihovoj borbi za opstanak.

6. Naše malo misto

Naše malo misto serija je koja je stekla status legende još davnih dana. Snimana je od 1969. do 1971. godine, ali njezin humor, političke opaske i posebne dogodovštine glavnih likova uvijek su aktualne.  Prikazuje život u malom dalmatinskom mjestu kroz prizmu pisanja kronike mjesta, koju vodi poštar Andrija Bombišta. Pratimo živote dotura Luigija, njegove Bepine, Roka Prča, i drugih.

5. Velo misto

Serija Velo misto napravljena je 10 godina nakon Našeg malog mista. Temelji se na knjizi Miljenka Smoje, i svojevrsna je kronika Splita u kojoj pratimo sudbine  različitih ljudi – ribara, radnika, policajaca, studenata, vojnika, krijumčara, uglednih građana. Autentična i humoristična!

4. Smogovci

Hrvatska humoristična serija Smogovci temelji se na istoimenom romanu Hrvoja Hitreca, koji je napisao i scenarij za seriju. Prikazivala se od 1982. do 1997. godine. U Smogovcima pratimo obitelj Vragec koji žive na Pešćenici, kvartu u Zagrebu.

3. Lažeš, Melita

Hrvatska serija iz 1984. godine temelji se na romanu Ivana Kušana istog imena. U fokusu je 12-godišnja djevojčica Melita, koju svi smatraju lažljivicom. A ona samo vidi svijet drugim očima!

2. Duga, mračna noć

Duga mračna noć je film, a ujedno i serija od jedne sezona koja se sastoji od 13 epizoda. Radnja je smještena u vrijeme 2. svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, gdje pratimo glavnog lika Iva Kolara (Goran Višnjić), studenta agronomije koji se priključuje partizanskom pokretu.

7 hrvatskih serija koje nam nikada neće dosaditi
7 hrvatskih serija koje nam nikada neće dosaditi

1.Bitange i princeze

Hrvatski sitkom u kojem glavne uloge imaju Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Mila Elegović Balić, Nataša Dangubić i Hrvoje Kečkeš. Rađena je po uzoru na popularnu amričku seriju Prijatelji (Friends) i prati živote 5 prijatelja koji žive u istoj zgradi, a druže se u bircu koji se zove „Bitange i princeze“.

Preporuka:

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

Apollo 10½: A Space Age Childhood (2022)

Apollo 10½: A Space Age Childhood je animirani film zasnovan na detinjstvu režisera, scenariste i producenta Ričarda Linklejtera. Ovo je njegov drugi film koji je u potpunosti rotoskopiran, tj. najprostije rečeno – svaki snimljeni frejm...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...