back to top

Beef (2023) – Gledalica.ba

Beef – Crni humor na moderan način

Tvrtka A24 postala je dominantna produkcijska i distribucijska kuća za sve ljubitelje nezavisnih radova i filmova koji ne ciljaju na širu publiku. Upravo zbog toga gledanost, iako su filmovi bili hvaljeni od kritike, nije bila na visokoj razini, no u posljednje vrijeme to se mijenja – tipični primjeri su oskarovci Parazit i Sve svuda i odjednom.

Kao da su ljudi otvorili oči na kvalitetu proizvoda koje A24 nudi, a tamo gdje je popularnost, Netflix odmah uskoči u otkup prava. Govedina je crna komedija od jedne sezone i deset epizoda, iako južnokorejski kreator Lee Sung-jin planira snimiti još dvije sezone. Serija je na servere Netflixa stigla 6. travnja.

Glavni likovi serije su Danny Cho (Stephen Yan), serviser i Amy Lau (Ali Wong), uspješna poduzetnica čiju će trgovinu uskoro kupiti veliki trgovački lanac. Živote ovih stranaca neočekivano spoji incident na cesti – Amy je isprovocirala Dannyja pokazujući joj srednji prst, što je kulminiralo jurnjavom.

Iako nisu vidjeli jedno drugom lice, ovaj incident uzrokuje da njihove emocije preuzmu vlast i njihovi životi postanu isprepleteni, stvarajući nepredviđeni efekt leptira koji će utjecati na njihove poslove i naposljetku na njihove obitelji. Od sporednih likova ističu se Dannyjev mlađi brat Paul, Dannyjev bratić Isaac koji se bavi sitnim kriminalom, kao i Amyin suprug George, umjetnik koji ima miroljubivu i staloženu životnu filozofiju i koji je zadužen za odgoj njihove kćeri. .

beef (2023) - gledalica.ba

Svako od nas svakodnevno ima trenutke ljutnje, ali za razliku od nas koji je uspijevamo obuzdati, Govedina pokazuje nam moguće ishode kada ljutnja eskalira. Ljutnja je glavna tema serije i vidimo kako se svatko s njom nosi na drugačiji način, kao i kako oni koji su eksplozivni postaju smireni i obrnuto.

Koncept tinjajućeg bijesa koji nailazi na svoju početnu kapu i pretvara se u nešto puno više nije nešto što nismo vidjeli u filmovima i serijama, ali u ovoj seriji je stvarno uvjerljivo i ljudsko, gotovo do točke u kojoj ono što gledamo postaje manje komično i više zastrašujuće.

Serija nam daje potpuni uvid u to kako različite društvene klase upravljaju svojim svakodnevnim životom – Danny je slab s novcem i nije imao puno sreće u svojim poslovnim pothvatima, dok je Amy udana za umjetnika i blizu prodaje vlastiti posao za milijune.

Na prvi pogled postoji jasan kontrast između naših likova jer je Danny “mali čovjek” koji se bori za egzistenciju, dok je Amy financijski i komercijalno uspješna žena. Međutim, kako priča napreduje, saznajemo koliko su slični njihovi životi “iza zatvorenih vrata”, a incident na cesti je katalizator za njihove novootkrivene sličnosti.

beef (2023) - gledalica.ba

Ne može se poreći da su Amy i Danny loši ljudi, a jedan od sjajnih dijelova ove serije je to što ih ne prikazuje kao dobre.

U prvoj epizodi imamo scenu između njih dvoje koja pokazuje silaznu putanju njihovih emocionalnih stanja, a sve vodi do bijesnog vrhunca. I Amy i Danny loše se nose s cijelom situacijom, ali sami su heroji – bezvremenski citat da je svaki zlikovac heroj svoje priče potvrđen je u ovoj seriji, posebno kada Danny odluči dodati još goriva već gorući incident.

Puno se toga događa ispod osnovnih tema ljutnje i opsesije, i to vrijedi pogledati. Tema odnosa ljubavi i mržnje nije ograničena na Dannyja i Amy, već je filtrirana kroz sve likove, pokazujući kako sve to utječe na različite odnose i kako se oni mogu razlikovati. Imamo složenu dinamiku između braće ispunjenu nesuglasicama oko poštenja, planiranja budućnosti, radnih navika, korejskog nasljeđa i slično.

Tu su problemi pokretanja i održavanja vlastitog posla, problemi s novcem, kao i nedostaci posuđivanja novca, posebice od obitelji.

beef (2023) - gledalica.ba

Imamo situaciju kada čvrstoća i realnost života prelaze mentalne granice i ulaze u polje samoubojstva. Tu su i obiteljska očekivanja i unutarnji sukob između potrebe za financijskom stabilnošću i potrebe za provođenjem vremena s voljenima.

Postoje elementi zapleta oko religije i duhovnih entiteta i načina na koji oni utječu na nas, bilo pozitivno ili negativno, a ovo je jedan od važnijih “alata” koji se koristi za snalaženje u ovom labirintu drame. Šlag na torti je seksualni fetiš za oružje i pad kriptovaluta (iako Bitcoin nije pao na 1700$).

Govedina tijekom cijelog trajanja čini se kao da gledamo bjesomučnu utrku s vremenom, kao da gledamo film Nebrušeni dragulji. Prve dvije epizode su vrtoglavi vrtuljak događanja i otkrića i očekuje se da će tempo malo pasti, ali se vraća oko sedme epizode. Tempo je takav da se skače od scene do scene kako bi se što više drame strpalo u tridesetominutnu epizodu, a ima trenutaka kada kratkoća svake epizode donekle “šteti” kvaliteti.

Dok se neke epizode bore da ostanu jednako zanimljive kao prve dvije, Govedina još uvijek radi jer je, u smislu čiste kvalitete, svjetlosnim godinama ispred nedavnih Netflixovih projekata.

beef (2023) - gledalica.ba

U svakom slučaju, čak i kada gledamo scene koje nisu previše dinamične ili uzbudljive, one nisu dosadne jer ih donosi izvrstan i karizmatičan tandem glavnih glumaca koji čine komičar Ali Wong i cijenjeni glumac Stephen Yan koji ima nominaciju za Oscara za film Minari.

Njih dvoje kombiniraju svoje osobnosti i talente kako bi stvorili jedinstvenu dinamiku koja ne djeluje prisilno ili nerealno. Također, s obzirom na ton i kontrast serije, stvaraju i posebnu vrstu kemije između svojih likova.

Suptilni pokreti ili izrazi lica prenose težinu neprestane drame koja se odvija oko njih, nikad ne propuštajući priliku da nas natjeraju da suosjećamo s njihovom nevoljom, unatoč neporecivoj zlonamjernosti koja izvire iz njihove osobnosti. To se posebno odnosi na Jana, čija se zbunjena pojava uklapa u svaku scenu u kojoj se nalazi, čak i u onoj u kojoj mu je dobro u životu.

Govedina je uzbudljiva serija koja spaja brzi, crni humor i problematične likove s dubokim egzistencijalnim i ljudskim temama.

moja konačna ocjena: 9/10

Preporuka:

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Vještačka inteligencija odgonetnula misteriozni snimak Bigfoot-a

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...