Unbreakable Kimmy Schmidt (2015-2019) – Recenzija

Prijavi se za novosti i preporuke

Unbreakable Kimmy Schmidt je odlična serija iz 2015. godine koju ne smijete propustiti.

Komedija koja donosi lažnu vrckavost i mladenački sjaj

Unbreakable Kimmy Schmitdt zabavna je serija. Sada kada smo to rekli, teško je ne reći odmah na početku da je to i serija koja je upropaštena klišejima, generaliziranjem i plitkim humorom. Ima situacija u kojima ćete se nasmijati od srca i pomisliti „aaaaa, kako slatko!“, ali bezbroj situacija u kojima ćete poželjeti preokrenuti očima.

Baš kao što je Kimmy provela 15 godina daleko od svijeta i još mora pohvatati sve ono što se promijenilo u tehnologiji i komunikaciji među ljudima, tako bi i producenti i scenaristi serije trebali prihvatiti da je došlo novo doba serija, da humor ne mora biti sladunjav i da nam se kao gledateljima ne mora podilaziti.

Daleko od Broad Cityja

Kada se recimo usporedi filozofija Broad Cityja kao serije koja ruši sve barijere, pljuje na svaku vrstu političke korektnosti i tretira svoje gledatelje kao ljude 21. stoljeća, Unbreakable Kimmy Schmidt za takvu seriju dođe kao mala beba sa svojom jeftinom mudrošću što je dobro, što nije, da ljubav i iskrenost dolaze prije materijalnoga, i tako dalje.

Kada se stvari sagledaju sa zdravoljudske, pa i filozofske strane, Kimmy Schmidt se nije pojavila da nam ponudi nešto novo, nego se u maniri neke starice došetala s košarom punom plodova koje smo već kušali. Mada nam se čini da nismo jer Kimmy je sva vrckava, prpošna, tu je i tucet likova koji su naoko rubni, no samo perpetuiraju najbanalniju sliku toga što ti likovi trebaju predstavljati. – (Unbreakable Kimmy Schmidt)

  Lovci na natprirodno
unbreakable kimmy schmidt

Tina Fey nije dovoljna

Premisa serije zapravo je banalna i samo ju je nespretna ruka mogla gurnuti u sav taj kaos u koji se pretvorila od svoje pretjerane vrckavosti i lažnog mladenačkog sjaja. Što je zapravo čudno jer je mozak iza serije već dobrano iskusna Tina Fey koja potpisuje i 30 Rock. – (Unbreakable Kimmy Schmidt)

A sve počne kada 29- godišnju Kimmy spase od opasnog pastora koji je nju i još 3 žene držao u bunkeru pod zemljom uvjeravajući ih da se dogodila apokalipsa koja je poharala sav živući svijet. Kimmy se nakon 15- godišnjeg izbivanja iz svijeta, jasno, osjeća zbunjeno i pomalo šašavo, ali odlučna je da u New Yorku sasvim sama započne novi život.

Na osnovu te njezine zbunjenosti i neznanja koliko su neke stvari sada drugačije proizilazi većina komičnih situacija. Tako na osnovi glupe situacije vrlo brzo dolazi do posla u bogatoj obitelji te nalazi stan koji dijeli sa živopisnim cimerom. – (Unbreakable Kimmy Schmidt)

unbreakable kimmy schmidt (2015-2019) - recenzija
Unbreakable Kimmy Schmidt (2015-2019) - Recenzija

Previše moralnih lekcija

Problem svih likova, pa i protagonistice Kimmy koja zapravo nema pojma o životu jer je 15 godina izbivala iz njega, je to što non stop dijele moralne lekcije. Sve se nekako poklopi i baš se dogodi situacija u kojoj će Kimmy moći iskoristiti znanje koje je stekla u jednoj jedinoj knjizi koju je valjda pročitala u životu. – (Unbreakable Kimmy Schmidt)

Nadalje, likovi pokušavaju biti otkačeni i rubni do te mjere da postaju zamorni, pa i karikature samih sebe. Tu je šašava starica Lilian koja je Kimmyina poslodavka i fura look simpatične susjede koju zanimaju svakakve vradžbine, a nos gura gdje god stigne. Tu je gay cimer Titus koji je zapravo drama queen i lik koji bi valjda trebao biti najotkačenije biće u svemiru (to mu doduše često i polazi za rukom, ali teško je biti jedini lik u seriji koji je zapravo smiješan).

  The Good Nurse (2022) - Recenzija

Nadalje, dobar dio serije zauzima i čitava obitelj Voorhees koji su zapravo i zamišljeni kao parodija bogataša, ali ni u jednoj situaciji ne uspijevaju izići iz tih okvira i pokazati malo dubine. Tu su naposljetku i nekakve Kimmyne simpatije koje nestaju u trenutku kada se ne pokažu kao moralno valjali i Kimmy završava s ilegalnim kineskim imigrantom koji je zapravo simpatični, smušeni dečkić, ali je dobrica, pa je to za Kimmy valjda dovoljno. – (Unbreakable Kimmy Schmidt)

unbreakable kimmy schmidt (2015-2019) - recenzija

Karakteri se u ovoj seriju ne grade, nego samo bauljaju o svome kaosu. To uglavnom i jesu odlike ovakvih jednostavnih komedija, ali to što likovi rade zapravo nema nekog kontinuiteta, nego samo upadaju i ispadaju iz situacija dok se ne dokaže neka unaprijed zacrtana poanta.

Ako ste voljeli Prijatelje i serije toga kalibra ili možda jednostavnije, ovo bi vam se moglo svidjeti, no ako ste navikli od serija očekivati puno (jer serije su novi filmovi, ne?), Kimmy Schmidt vam jednostavno neće pružiti dovoljno kvalitetnog humora da bi pogledali više od 3-4 epizode. Kad smo sve to rekli, valjda još naglasiti da su Prijatelji stvarno dobra serija. – (Unbreakable Kimmy Schmidt)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija...