back to top

10 najboljih krimi serija današnjice

Donosimo Vam 10 najboljih krimi serija današnjice u nastavku članka.

U svijetu krimi žanra, nailazimo na jako puno serija kvalitetnog sadržaja. Serije poput Mindhuntera i Law and Order uče nas nečem novom, serije poput Pravog detektiva (True Detective) i Fargo donose misterij čije razrješenje s nestrpljenjem očekujemo. Napete, kompleksne, izazovne i misteriozne neka su od obilježja najboljih krimi serija današnjice – mi vam u ovoj top listi donosimo njih 10! – (10 najboljih krimi serija)

TRUE DETECTIVE

Imali smo prilike gledati tri sezone Pravog detektiva, a svaka sezona imala je svoju priču i svoje likove. Ipak, prva je sezona možda najbolje prihvaćena i od publike i od kritike. Matthew McConaughey je razvalio!

listopad
10 najboljih krimi serija današnjice

DEXTER

Moglo bi se ovo nazvati i “Dexter ili kako smo zavoljeli serijskog ubojicu”. Dexterovi motivi na stranu, on se na kraju krajeva slabo razlikuje od Jacka Trbosjeka, Teda Bundyja i sličnih zloglasnih počinitelja gnjusnih zločina.

A ipak, Dextera smo obožavali i za njega navijali kroz osam sezona. Sigurno je da to ima veze s karizmatičnom pojavom glavnog glumca Michaela C. Halla, kao i pametnim scenarijem. Međutim, kad se sve zbroji i oduzme, glavni je razlog tome što smo svi malo poremećeni. – (10 najboljih krimi serija)

THE KILLING

Američka krimi serija The Killing temelji se na danskoj seriji  Forbrydelsen (The Crime). Radnja je rsmještena u  Seattleu i prati različite istrage ubojstava koje vode detektivi Sarah Linden (Mireille Enos) i Stephen Holder (Joel Kinnaman).

FARGO

Kao i film, serija Fargo uvodi poznate elemente braće Coen kao što su estetika nasilja (stravični kontrapunkt lokvi krvi i razmrcvarenih tijela na potpuno bijelim ledinama),  duboka pitanja o moralnosti dotičnog nasilja i pitanje odgovornosti sudionika istog. Uzbudljiv i krvav serijski spektakl!

BREAKING BAD

Ako se neka serija, bez obzira na žanr, nalazi na vrhovima top-lista kao najbolja svih vremena, onda je suvišno pisati o njezinu scenariju, režiji, glumi, jer svi znamo da je to savršeno. Suvišno je i nabrajati sve Emmyje, Globuse i ostale kipiće koje je ekipa rasporedila po svojim kućama. Zašto je Breaking Bad bolji od svih? – (10 najboljih krimi serija)

Svaka krimi-serija bazira se na onome za što smo svi zainteresirani – borbu dobra i zla. Breaking Bad se zasniva na tome je li jedan čovjek dobar ili zao. Je li Walter White rođen da postane Heisenberg? Ili ga je nužda natjerala na tu promjenu? Postoji li za njega iskupljenje? Želi li ga uopće? Eto, zato.

BLACKLIST

Na prvi bi se pogled moglo učiniti kao da je Crna lista nešto već viđeno – zločest tip koji odluči iz samo njemu znanih razloga surađivati sa snagama zakona. To smo vidjeli po bezbrojnim filmovima, pa i serijama, zar ne? Pa se onda zapetljavamo i raspetljavamo kroz hrpu intriga dok nam se na zavrti u glavi i ne znamo tko je kriv, a tko je prav. – (10 najboljih krimi serija)

I upravo je u tome čar, i tako se gledatelja drži u napetosti. Treba znati održati baš tu pravu mjeru tenzije koja će nas prikovati uz ekran, a neće iznervirati da od serije odustanemo. Treba isto tako imati i Jamesa Spadera u glavnoj ulozi, taj će, kako se ono kaže, od dreka pitu napraviti.

LUTHER

Britanska psihološka krimi drama pokosila je serijski krimi svijet. U glavnim ulogama su  Idris Elba kao brilijantni detektiv John Luther i Ruth Wilson kao genijalna psihopatkinja i ubojica Alice Morgan. Tvorac serije rekao je kako se lik Luthera temelji na poznatim detektivima Sherlocku Holmesu i Columbu.

10 najboljih krimi serija današnjice
10 najboljih krimi serija današnjice

LAW AND ORDER

Jedna od dugovječnijih serija na televiziji, Law and Order smještena je u New Yorku i bavi se cijelim pravosudnim procesom. Radnja se često temelji na pravim slučajevima, a svaka epizoda podijeljena je u dva dijela – prva polovica bavi se istragom zločina i uhićenjem, a druga se bavi sudskim procesom. – (10 najboljih krimi serija)

MINDHUNTER

Radnja serije smještena je u sedamdesete godine, te se istražuje mlada povijest psihologije kriminala. Istražujući početke FBI-jeve jedinice za bihevioralne znanosti u sedamdesetima, otkrivamo kako je pojam “serijskog ubojice” uopće razvijen i kako je FBI razvijao svoje metode tijekom godina. Nastala iz pera Joea Penhalla, Mindhunter je intenzivna psihološka drama koju producira poznati redatelj David Fincher.

THE WIRE

Američku krimi seriju stvorio je genijalni David Simon, priznati autor i bivši novinar. Radnja serije smještena je u Baltimoreu,a svaka sezona bavi se različitom temom. Širok dijapazon likova stvara komplesnu i zanimljivu atmosferu, a pogled iz svačije perspektive razrađen je do najmanjih detalja. – (10 najboljih krimi serija)

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...