back to top

CODA (2021) – Recenzija

CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults

CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults, što u prevodu znači dete gluvih roditelja. Ovo je drama koja kao protagonistkinju ima devojčicu koja normalno čuje i koja pripada ovoj grupi dece. Režiju i scenario potpisuje Šon Heder, a reč je o rimejku francuskog filma La Famille Bélier iz 2014. godine, koji je sličan nemačkom filmu Beyond Silence iz 1996. godine. Nakon premijere na festivalu Sundance u januaru prava na ovaj film je otkupio Apple koji ga je smestio na servere striming platforme Apple+ pre nekoliko dana.

Protagonistkinja filma je Rubi, sedamnaestogodišnjakinja kojoj su roditelji i brat gluvi, pa joj se život uglavnom vrti oko toga da im služi kao prevodilac. Njena porodica se bavi ribolovom i Rubi im svakodnevno pre škole pomaže na brodiću. Zaplet nastaje kada se zbog simpatije Majlsa pridruži školskom horu. Ohrabrena svojim entuzijastičnim profesorom, Rubi odlučuje da se prijavi na audiciju u prestižnoj muzičkoj školi, ali biva rastrzana između svojih snova i obaveza prema svojoj porodici.

U srcu ovog filma leži tužna činjenica da se Rubi u svakoj situaciji i u svakom društvu oseća kao autsdajder. Kod svoje kuće je ona jedina osoba koja čuje, dok je u školi dete iz te gluve porodice što sa sobom povlači uvrede i ismevanje, naročito kod dece koji možda ni ne znaju da ona može da ih čuje. Kao ključna komponenta porodičnog posla, prinuđena je da ustaje rano da fizički radi i da pregovara o cenama, a to joj u školi dodatno kvari ionako loš društveni status.

coda (2021) - recenzija

Scenario nam pruža tri lika koje predstavljaju gluvi glumci i tretira ih sa iznenađujuće savršenom običnošću – oni nisu ni predmet šale, niti predmet sažaljenja ili nešto drugačije. Svi članovi porodice dobijaju poseban i prepoznatljiv skup karakteristika, misli i ciljeva, pa zbog toga, iako je Rubi glavna pokretačka snaga priče i ima najveću razradu, razumemo pojedince, kao i dinamiku koja vlada između njih.

Priča ne stvara dramu iz toga što su Rubini članovi porodice gluvi, nego iz proste činjenice što su likovi i na fundamentalnom i na emocionalnom nivou manje-više prestali da komuniciraju jedni sa drugima. Svako od njih nešto želi, a te potrebe i želje traju toliko dugo da su postali pretpostavke ili očekivanja. Porodica je bez obzira na invladitet u nekoj vrsti rutine koja je nepobitna, a naizgled i neraskidiva. Međutim, sve lošija finansijska situacija čini da se nostalgično držanje za stare dane odbaci i preduzmu određeni drastični koraci.

Kao što sam i očekivao, osnova ove priče je poznata i predvidljiva, ali autor zadržava fokus na dopadljivim likovima i njihovim sukobljenim potrebama, tako da mi nikad nismo sasvim sigurni u kom smeru će priča otići, šta će likovi naučiti i kakav će biti rasplet. Postoji drame izazvane spoljnim izazovima, preprekama ili nesporazumima, ali je ona pre svega ljudska, kao produkt međusobnih sukoba želja i snova, a mi nismo sigurni na koji način ovi likovi mogu doći do kraja koji će biti srećan za sve njih. – (CODA)

coda (2021) - recenzija

CODA je film koji je specifičan za ove likove, kao i za posebne izazove deteta gluvih roditelja, ali je isto tako univerzalan u svojim idejama, temama i emocionalnom uticaju. Kvalitetno napisani i dopadljivi likovi čine da je priča bogatija, dublja i mnogo emotivnija nego što bi sinopsis mogao da sugeriše. U filmu postoji neizvesnost, istinski bol i topla ljudska priča jer razumemo ove likove i način na koji je rutina definisala njihove živote i očekivanja, a samim tim su dramatični trenuci još jači i lepši. – (CODA)

CODA je dirljiva, šarmantna porodična drama prepuna ljubavi koja nam pruža prepoznatljivu, ali toplu i uverljivu priču – lepo realizovan feel good film sa dosta momenata iskrene emocije. – (CODA)

Drugi upravo čitaju

The Witch (2015) – Recenzija

The Witch je odličan film iz 2015 godine koji ne smijete propustiti. Robert Egers nakon tri snimljena filma (The Witch, The Lighthouse, The Northman) danas ima status jednog od najzanimljivijih i najoriginalnijih mlađih filmaša. Karijeru je...

Company X – Razgovor s Warrenom Brownom a.k.a. Neilom Mackayjem iz uzbudljive nove špijunske serije

Company X je odlična serija iz 2015. godine koju ne smijete propustiti. Tom je upucan, Alfreda je ulovio Gestapo, a Harry krivi sebe što se povjerio medicinskoj sestri koja surađuje s nacistima. Aurora je svjesna...

15 Najboljih filmova 2022. godine

Donosimo vam listu od 15 najboljih filmova 2022. godine. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. 2022. godina je za mene bila posebna jer sam...