back to top

Bruce Lee – 7 nezaboravnih filmskih borbi

Kad se spomene filmski žanr borilačkih vještina, neizbježno je prisjetiti se genijalnih poteza Bruce Lee-a.

Osim što je utjecao na popularizaciju i razvoj filmskoga žanra, Lee je razvio i specifičnu borilačku tehniku, Jeet Kune Do, te njoj svojstven filozofski sistem. Poznate su njegove izreke da borac mora biti poput vode, fluidno se kretati bez kalkulacija i razmišljanja.

Kombinirajući različite borilačke vješine, kako istočnjačke tako i zapadnjačke, borac se svojim fluidnim kretanjem prilagođava protivniku.

Upravo je takvu tehniku i pristup borbama Bruce Lee primjenjivao i u svojim filmovima, kojih je bilo više od 30, a u kojima se pojedini dvoboji posebno ističu i pamte. 

U nastavku smo izdvojili sedam takvih legendarnih dvoboja, a ukoliko smo koji izostavili, slobodno nadopunite listu u komentarima!

bruce lee
Bruce Lee - 7 nezaboravnih filmskih borbi

7. Zmajeva šaka (Fist of Fury, 1972.)

U posljednjem okršaju u Zmajevoj šaci, Bruce Lee u ulozi Chena Zhena osvećuje svog starog učitelja. Nakon što je pokušao objasniti grupi boraca da bi trebali izaći iz sobe, budući da nemaju veze s cijelim slučajem, oni ne odustaju i ne prihvaćaju njegovu ponudu.

Dakako, situacija se nije razvila u njihovu korist. Riješivši se sitnijih riba, Zhen nalijeće na ruskog gangstera i borca Petrova. Nakon što je razbio i posljednju branu, dolazi do svoje mete i susreće se s učiteljem Suzukijem. Iako je borba bila napeta, Leejeve nunčake odradile su svoje, dok je završni udarac nogom stavio točku na i.

6. U zmajevom gnijezdu (Enter the Dragon, 1973.)

U zmajevom gnijezdu je svakako jedan od najpoznatijih Leejevih filmova. Uz to, vjerojatno je i jedan od najpopularnijih i važnijih filmova o borilačkim vještinama uopće. Film je snimljen u godini Leejeve smrti, a izašao je šest dana nakon tog žalosnog događaja.

Neminovno je bilo da će njegova smrt od ovog filma učiniti instant klasik i od njega stvoriti nešto što prelazi okvire kinematografije i nadilazi prostor borilačkih vještina. Ovaj je film zapečatio Leejevu poziciju legende kao glumca i mita kao osobe.

Kad sve to zbrojimo, te opet pogledamo neke scene, postaje nam jasno i zašto. Kako, naime, zaboraviti lude i kaotične borbe u skladištima i podzemlju? Teško, ali uvijek ih se dobro i zabavno podsjetiti. Učinite to klikom na video!

5. Bruce Lee vs. Kareem Abdul-Jabbar

U filmu Zmajeva igra smrti (Game of Death, 1978.), dolazi do čudnog i pomalo smiješnog duela između sitnog Bruce Lee-a i ogromnog Kareema Abdul-Jabbara.

S jedne strane, brz i agilan majstor borilačkih vještina, a s druge strane pravi div američke košarke. Ovo je ujedno i zadnja pojava Bruce Lee-a pred kamerama, i to zato jer je nesretni glumac umro upravo za vrijeme snimanja filma. S određenim viškom materijala i dodatnim intervencijama, film je ipak završen i objavljen 1978., pet godina nakon Leejeve smrti.

Što se ove scene tiče, otisak Kareemova stopala na prepoznatljivoj žutoj majici Bruce Lee-a je idealan primjer onih polu-komičnih elemenata koji su specifični za Leejev filmski opus. Kad bi u središtu pažnje bila samo sirova borba, to više ne bi bilo to. Lee je uvijek pazio na detalje.

4. Dvoboj nunčaka

U istome filmu, događa se još jedna upečatljiva borba. Prije no što je u Zmajevoj igri smrti došao do vrha piramide i suočio se s Kareemom Abdul-Jabbarom, Bruce Lee je pokazao svoje umijeće baratanja nunčakama.

U duelu s filipinskim majstorom Dannyjem Insantom, Lee je još jednom potvrdio svoju tezu o prilagođavanju protivnicima. U scenama gdje se koriste nunčake, a pogotovo u ovoj, zanimljivo je i zabavno pratiti kako protivnici demonstriraju svoje sposobnosti prije noeg što krenu u fajt.

Zapravo, ponekad nam se čini kao da veći dio scene pripada upravo pokazivanju vještina i mahanju u prazno, sve dok ne krenu prvi ozbiljni udarci.

3. Na zmajevom putu (Way of the Dragon, 1972.)

Nakon što je doveden u nezgodnu situaciju, Bruce Lee se uspijeva izvući iz škripca fantastičnim potezima, koristeći ruke, noge, štapove i neizbježne nunčake, koje izvlači u trenutku najveće opasnosti.

Na njega nasrće mnoštvo loših dečkiju, ali bezuspješno. Borba u maloj, uskoj uličici je svakako jedna od najbriljantnije izvedenih borbi u opusu Bruce Lee-a. Uz borbu, valja svakako zapamtiti i njegov folirantski ulazak u prostoriju iz koje je maločas bio izveden.

Izraz lica i pokret kojim pokreće svoju grupu boraca jednostavno je prejak. Problem riješen za 5 minuta.

https://www.youtube.com/watch?v=NxUbLzEwmwQ

2. Zmajeva šaka – Bruce protiv svih

U filmovima Bruce Lee-a mogu se pronaći mnoge scene masovne tučnjave u kojima Lee sređuje stvari razbacujući se udarcima nogama i rukama na sve strane.

No, malo koja scena na jednom mjestu predstavlja gotovo sve atribute i aspekte Leejeve vještine, tehnike i filozofije. Način na koji je Bruce najprije porazbacao dvadesetak ljudi, a nakon toga ostao jedini na nogama dok su ti isti ljudi mirno sjedili oko njega kao oko nekakvog učitelja, govori sve o veličini i moći samoga Leeja.

Dovođenje stvari u red je očito sastavni dio Leejeve tehnike. U ovom slučaju, izreka “sjedi i uči” poprima svoje suštinsko značenje, iako bi ju ovdje trebalo preformulirati u – bolje za tebe da sjedneš i učiš.

1. Tang Lung vs. Colt – Bruce Lee vs. Chuck Norris

Jednostavnim riječima, ovo je epski dvoboj globalnih razmjera. Ono što je dvoboj Ahila i Hektora značio u antičkoj mitologiji, u suvremenoj mitologiji popularne kulture to značenje ima dvoboj Bruce Lee-a i Chucka Norrisa.

Kako bi duel poprimio još veće mitske razmjere, kao mjesto borbe odabran je rimski Koloseum. Škakljivi pozadinski zvukovi i nasumično pojavljivanje malene mačke dodatni su začini već napete atmosfere. Borci najprije dopuštaju jedan drugome kratko zagrijavanje, nakon čega slijedi pravi duel.

Uz neke nove finese u borbi, poput čupanja dlaka s prsa Chucka Norrisa, možemo gledati pravu borbu između dvojice majstora borilačkih vještina. Duel koji ima svoje osigurano mjesto u povijesti kinematografije, borilačkih vještina, ali i širem (pop)kulturnom i društvenom prostoru.

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

NEM ZAGREB 2019: Potvrđen predselekcijski žiri za najbolji scenarij

NEM ZAGREB 2019 MEĐU ČLANOVIMA PRODUCENTICA NOMINIRANA ZA BAFTA-U Natječaj za najbolji scenarij serije ili formata jedinstvena je prilika za talentirane scenariste bez obzira na iskustvo NEM Zagreb 2019 dovodi u Zagreb neke od ključnih aktera TV industrije iz Sjedinjenih...

7 romantičnih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu najboljih romantičnih filmova koje vrijedi pogledati. To je nama naše 21. stoljeće dalo – mogućnost miksanja omiljenih filmskih žanrova u jedan savršen film (ili seriju, nećemo diskriminirati). U ovoj top listi, stoga,...

The Fabelmans (2022) – Recenzija

The Fabelmans je coming-of-age drama The Fabelmans je coming-of-age drama koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Stiven Spilberg u saradnji sa svojim redovnim saradnikom Tonijem Kušnerom. Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu u...