Filmovi koji su dobili Oscara 2023. godine: koje vrijedi prvo pogledati

0
1488

Ovo su filmovi koji su dobili Oscara 2023. godine.

Moderna kinematografija za većinu stanovnika planeta najvažniji je i najpopularniji oblik umjetnosti. Poput casino online srbija tako da filmovi mogu odvratiti pozornost od dnevne rutine.

No, u ovom članku usredotočit ćemo se isključivo na kinematografiju i njegov najvažniji događaj, koji se odvija u Sjedinjenim Državama obično na samom početku proljeća. Naravno, govorit ćemo o predstavljanju najpopularnijeg i najvažnijeg Oscara za industriju.

Filmovi koji su ove godine dobili prestižni kipić

Svečana dodjela nagrada 2023. godine, koja je postala 95. po redu, održana je 12. ožujka u Los Angelesu. Očekivano, glavni trijumf bio je američki film “Sve svugdje i odjednom”, koji je uspio osvojiti 7 kipića, među kojima su bile gotovo sve glavne nagrade u svim glavnim kategorijama.

Još jedan dugometražni film večeri bio je dugoočekivani Oscar brendana Frasera za glavnu ulogu u filmu “Whale”. Svakako je vrijedno reći da se glumčev put do vrha pokazao nevjerojatno teškim i doista trnovitim.

filmovi koji su dobili oscara
Filmovi koji su dobili Oscara 2023. godine: koje vrijedi prvo pogledati

Zvijezda početka dviju tisućinki, koja je zasjala u franšizi o “Mumiji”, nakon nekog vremena postupno je izblijedjela, a čak su je i najodaniji obožavatelji počeli zaboravljati na nju. Nadajmo se da će nagrada vratiti talentiranog glumca u skupinu traženih filmskih glumaca, a u narednim godinama zadovoljit će publiku mnogim uspješnijim i nezaboravnijim ulogama.

Vrlo uspješan bio je njemački film “Na zapadnom frontu bez promjena”, nastao na temelju neumoljivog istoimenog djela Remarquea. Filmska adaptacija dobila je 4 nagrade od 7 prijavljenih nominacija, uključujući kipić za najbolji strani film.

“Pinokio Guillermo del Toro” prepoznat je kao najbolji crtić godine. Za to je redatelj dobio trećeg Oscara u karijeri. Ova animirana slika bila je prvijenac Guillerma del Tora u animaciji. Osim toga, “Pinokio” je prvi lutkarski crtić koji je osvojio Oscara u ovoj kategoriji.

Nemoguće je ne reći nekoliko riječi o filmu, koji publika čeka s požudom više od deset godina. Riječ je, naravno, o drugom dijelu slike “Avatar: Put vode”, koju je snimio James Cameron. Nažalost, Oscar za vizualne efekte jedina je nagrada posade.

Gubitnici ceremonije

Na dodjeli su određeni i gubitnici, koji su bili nominirani za nekoliko nagrada odjednom, ali na kraju nisu mogli dobiti niti jedan kipić. Ispostavilo se da su to slike “Fabelmani” velikog Stevena Spielberga i “Inisherin Towers” Martina McDonagha, koji je već imao oskarovske pobjede za poznati film “Tri jumbo plakata na granici jecanja, Missouri”.

Poznati irski redatelj Martin McDonagh, poznat po svojoj sposobnosti da na veliko platno prenese vlastite i tuđe kazališne predstave, u novom djelu govori o tome što bi se dogodilo da se dva prava prijatelja iz nekog razloga iznenada pretvore u smrtne neprijatelje.

Rezultat je bio emocionalno težak film o bratoubilačkom ratu, prekinutom prijateljstvu i gorkom gubitku. Pozadina cijelog filma bili su zvukovi topovskih snimaka, koji sa zavidnom postojanošću dolaze s obala Insherina. Sam obračun bivših prijatelja odvija se radnim danom blijedog građanskog rata, koji je počeo odmah nakon Prvog svjetskog rata i Gubitnici ceremonije.

Na dodjeli su određeni i gubitnici, koji su bili nominirani za nekoliko nagrada odjednom, ali na kraju nisu mogli dobiti niti jedan kipić. Ispostavilo se da su to slike “Fabelmani” velikog Stevena Spielberga i “Inisherin Towers” Martina McDonagha, koji je već imao oskarovske pobjede za poznati film “Tri jumbo plakata na granici jecanja, Missouri”.

Poznati irski redatelj Martin McDonagh, poznat po svojoj sposobnosti da na veliko platno prenese vlastite i tuđe kazališne predstave, u novom djelu govori o tome što bi se dogodilo da se dva prava prijatelja iz nekog razloga iznenada pretvore u smrtne neprijatelje.

filmovi koji su dobili oscara
Filmovi koji su dobili Oscara 2023. godine: koje vrijedi prvo pogledati

Rezultat je bio emocionalno težak film o bratoubilačkom ratu, prekinutom prijateljstvu i gorkom gubitku. Pozadina cijelog filma bili su zvukovi topovskih snimaka, koji sa zavidnom postojanošću dolaze s obala Insherina. Sam obračun bivših prijatelja odvija se radnim danom blijedog građanskog rata, koji je počeo odmah nakon Prvog svjetskog rata i Domovinskog rata Irske.

Spielbergova autobiografska slika svoju proizvodnju duguje pandemiji koronavirusa. U filmu autor iskreno priznaje da je zbog problema u obitelji u djetinjstvu kino postalo jedini mogući način da govori o svojim osjećajima. “Fabelmani” gledateljima daju izvrsnu priliku da prate formiranje jednog od najvećih redatelja današnjice, a mogu izvijestiti i da običan dječji hobi može prerasti u veliku ljubav i postati pitanje života.

Nažalost, oba vrlo kvalitetna filma nisu mogla pružiti pristojan otpor pobjednicima ceremonije i kao rezultat toga ostali su bez nagrada. To ukazuje na to da su za nagradu nominirani filmovi vrlo visoke kvalitete, au nekoj drugoj manje produktivnoj godini mogli su dobiti željeni kipić.

Nekoliko riječi o najboljim filmovima 2023. godine

Unatoč činjenici da je o Oscarom nagrađenim filmovima godine već puno toga rečeno, pokušajmo se malo više osvrnuti na svaki od njih.

“Sve svugdje i odjednom”

Kao što je većina kritičara i drugih stručnjaka rekla, glavni trijumf bila je slika redatelja Dana Kwana i Daniela Scheinerta “Sve svugdje i odjednom”. Osim toga, gotovo sve glavne nagrade otišle su ovom filmu. Posebne počasti zaslužuju poznata malezijska glumica kineskog podrijetla Michelle Yeoh, kojoj je ova slika još uvijek kruna cijele njezine karijere. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Do danas je “Sve svugdje i odjednom” postao prvi film u žanru fikcije, koji je uspio osvojiti glavnu nagradu. U radnji filma redatelji su koristili trenutno popularnu temu multiverzuma. S jedne strane, film podsjeća na superjunačku radnju iz Marvel Studija, dok s druge strane uopće nije lišen eksperimentalizma, koji je karakterističan samo za istinski autorsku kinematografiju. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Prema radnji, ispada da glavni lik Evelyn dobiva priliku žuriti kroz paralelne svemire i dobiti nesmetan pristup sjećanjima i “vještinama” bilo koje druge verzije sebe. Kao rezultat toga, čini se da će se najobičnija žena morati boriti s tajanstvenim zlim bićem usred potpunog svjetskog kaosa. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Film je stvarno vrijedan gledanja. Možda više puta. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

filmovi koji su dobili oscara
Filmovi koji su dobili Oscara 2023. godine: koje vrijedi prvo pogledati

“Komplet”

Unatoč činjenici da film nije sudjelovao u glavnoj nominaciji – najboljem filmu, zaslužuje vrlo visoku ocjenu. Nadaleko poznati redatelj Darren Aronofsky nakon duge pauze vratio se publici vrlo poučnom adaptacijom predstave Samla D. Huntera o usamljenom i vrlo debelom čovjeku koji u tjedan dana pokušava ispraviti sve pogreške iz prošlosti. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Prema autoru filma, odabir glumačke ekipe za film trajao je oko deset godina, dok je najteže bilo pronaći umjetnika za ulogu glavnog lika, kojeg je na kraju glumio gore spomenuti Brendan Fraser. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

“Nema promjena na zapadnom frontu”

Njemački redatelj Edward Berger snimio je adaptaciju najpoznatijeg Remarqueovog djela i odmah uzeo nekoliko prestižnih nagrada, uključujući Oscara za najbolji strani film. U filmu se rat (Prvi svjetski rat) prikazuje očima generacije mladih novaka koji su otišli na front kao volonteri. Ideja slike uopće nije nova, ali iznenađujuće relevantna – svaki rat donosi samo tugu, smrt i razaranje. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

“Pinokio Guillermo del Toro”

Već poznat širokoj publici, meksički redatelj osmislio je još jedno od svojih remek-djela prije gotovo 15 godina. Osobitost slike je u tome što je autor u velikoj mjeri zadržao duh izvorne bajke, uvelike mijenjajući svoju radnju. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Radnja se razvija u fašističkoj Italiji, u kojoj će drveni dječak Pinokio morati ući u vojsku, mjestimice s pohlepnim cirkuskim izvođačima i, općenito, proći mnoge teške testove prije nego što pronađe punopravnu sreću. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Već danas mnogi gledatelji smatraju crtić Guillermo del Toro pravim remek-djelom lutkarske animacije. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

“Avatar: Put vode”

Ovaj film čekali su milijuni obožavatelja iz cijelog svijeta. Nije iznenađujuće da je nagrađen Oscarom za najbolje vizualne efekte. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Također treba reći da je drugi Avatar bio nastavak filma s najvećom zaradom u povijesti kinematografije. Reći bilo što o radnji ovog filma, vjerojatno, nije vrijedno toga, jer će ga sigurno trebati gledati. Barem da bi saznali što se točno u njemu vrtjela Cameronova neobuzdana mašta. – (Filmovi koji su dobili Oscara)

Pogledajte i ovo: