back to top

La Gomera / The Whistlers (2019) – Recenzija

The Whistlers ili ti u originalu La Gomera je rumunski krimi-triler

The Whistlers ili ti u originalu La Gomera je rumunski krimi-triler koji potpisuje Korneliju Porumboju, poštovani autor koji se u svojim filmovima do sada obično bavio socijalnim aktivizmom i problemima malog čoveka karakterističnim za novi rumunski talas filmova. Ovoga puta je napravio mali zaokret i u ovoj međunarodnoj ko-produkciji nam predstavlja relativno komičan neo-noir koji je bio u konkurenciji za Zlatnu Palmu na festivalu u Kanu i koji je bio kandidat Rumunije za dodelu Oskara.

Protagonista filma je policajac Kristi (Vlad Ivanov) koji ima zadatak da izbavi iz zatvora kontroverznog biznismena Žolta čiji je posao bio paravan za pranje novca španskim mafijašima. Zbog toga odlazi na La Gomeru, jedno od Kanarskih ostrva kako bi naučio izumrli jezik lokalnih stanovnika El Silbo koji su svaku reč izgovarali metodom zviždanja. Taj jezik sada koriste kriminalci kako ih policija ne bi prisluškivala. Tamo se sastaje sa kriminalnom bandom, uključujući i zavodljivu Gildu, koja privlači njegovu pažnju, a sticajem okolnosti u akciju se upliće njegova šefica u policiji Magda.

Kristi je policajac koji igra za ljude na obe strane zakona i svestan je da ga prate i da su postavljene nadzorne kamere u njegovom stanu u Bukureštu. On je koristio svoje znanje i ovlašćenja kao detektiv kako bi sprečio policajce da otkriju operaciju pranja novca koju je vodio Žolt, a sada mora pomoći španskim krimosima da ga nekako oslobode kako bi im pokazao gde je sakrio 30 miliona eura. Objektivno, zaplet zvuči komplikovanije nego što zaista jeste jer nas autor drži korak ili dva iza onoga što naši likovi znaju ili su doživeli.

la gomera / the whistlers (2019) - recenzija

Porumboju koristi nelinearnu vremensku liniju pripovedanja poput ranog Tarantina kako bi nam predstavio kako i zašto ovi ljudi igraju dvostruke igre. Rekao bih da autor koristi taj stil kako bi nadoknadio relativno jednostavan sinopsis, kao i nedostatak veće karakterizacije svojih likova, ali u ovom žanru to i nije nužni minus jer autor to nadoknađuje zanimljivim scenarističkim rešenjima zbog kojih nam ne opada pažnja tokom gledanja. Flešbekovi uglavnom predstavlju razradu informacija koje smo upravo saznali, popunjavaju scenarističke praznine i čine, jednostavno rečeno, da sve izgleda više kul nego što u suštini jeste.

Ispostaviće se da su svi likovi u ovom filmu ili kriminalci ili korumpirani u određenoj meri. Kristi je misteriozan lik jer nismo potpuno sigurni da li je on iskren prema kriminalcima ili policiji i da li su njegovi postupci samo paravan za neke druge skrivene motive. Kao i svi likovi, i on radi za svoju korist, ali je jedini koji ima na umu dobrobit nekog drugog. U ovim nemoralnim poslovima nema mesta za saosećanje, ali njegov odnos sa Gildom ubrzo postaje nešto više od čisto poslovnog. Kako film odmiče tako da se gomilaju likovi koji igraju za dve strane, kao i njihove međusobne prevare i preokreti.

la gomera / the whistlers (2019) - recenzija

Ovaj film nema onaj šmek mizerije i jadnosti karakterističan za rumunske filmove, ali autor iznosi svoje stavove vezane za rumunsko društvo, pre svega za korupciju, birokratiju i sporu tranziciju u kapitalističko društvo. Takođe, nema ni karakteristčnog sivila koji ispunjava kadrove i radnja se odvija mnogo više napolju nego na većini filmova iz ove zemlje. Realizacija je u službi održavanja naše pažnje i rekao bih da najviše podseća na filmove Stivena Soderberga koji voli da snima krimi-komedije i koji koristi zamršene narativne strukture, sumnjive tipove i specifični tempo.

The Whistlers je crnohumorni rumunski krimi-triler sa gotovo bizarnim zapletom, zanimljivim idejama i brojnim apsurdnim momentima – zanimljiv i lagan neo-noir kome ne nedostaje puno da bi bio odličan u svom žanru. – (La Gomera)

Drugi upravo čitaju

Zvijezda Poldarka Eleanor Tomlinson – Obojala sam kosu u crveno zbog lika Demelze (INTERVJU)

26-godišnja britanska glumica Eleanor Tomlinson zvijezda je izvrsne dramske serije Poldark u kojoj tumači lik Demelze Poldark. Demelza je žena Rossa Poldarka (Aidan Turner), a Eleanor je, kako nam kaže, presretna što je dobila priliku glumiti tako snažnu i...

Breaking Bad: Koliko znaš o krimi narko seriji?

Breaking Bad je odlična serija iz 2008 godine koju ne smijete propustiti. Serija koja je u Guinessovoj knjizi rekorda zabilježena kao najgledanija serija svih vremena, Na putu prema dolje (Breaking Bad, 2008. – 2013.) i...

Clerks III (2022) – Recenzija

Clerks III Recenzija Pre skoro trideset godina Kevin Smit je svetu predstavio Clerks, definiciju nezavisnog i teškom mukom realizovanog filma koji je pobrao simpatije gledalaca i odlične ocene kritičara i koji je lansirao filmsku karijeru...