Russian Doll – Ruska lutka (2019-)

Prijavi se za novosti i preporuke

Ruska lutka – Russian Doll je Netflixova originalna mini-serija od osam epizoda koja je privukla veliku pozornost zahvaljujući svojoj zanimljivoj višesložnoj premisi.

Vidjeli smo koncept jednog ili više ljudi koji se uvijek iznova bude na istom mjestu (posljednji put u filmu Palm Springs o kojem sam pisao), ali ne može mi dosaditi, pogotovo ako se bavi zanimljiva i neobična pitanja. U lipnju prošle godine potvrđeno je snimanje druge sezone.

russian doll - ruska lutka (2019-)
Russian Doll - Ruska lutka (2019-)

Glavni lik priče je Nadja (Natasha Lyonne), programerka koja iznova i na razne načine proživljava vlastitu smrt, pa se navečer svog 36. rođendana budi pred ogledalom u kupaonici.

Doznajemo da se ne veseli slavlju te nevoljko dolazi na zabavu koju joj organizira prijateljica. Puši na zabavi Izraelski zglobovi, pronalazi društvo za jednu večer i udari je auto dok je tražila svog mačka Ovsena Kašu.

Zatim petlja ponovno počinje i ona se ponovno budi u poznatoj kupaonici…

Autori ove serije bacaju nam u lice ono što je svakako depresivno, ali i istinito, a to je da svi hodamo po rubu ponora zvanog smrt, koji je izvjestan za sve nas i koji nam se može dogoditi gotovo u bilo kojem trenutku. trenutak.

Razlika između Ruska lutka i djela slične tematike je da nam se ovdje sve isporučuje na nov, svjež način, pa se teme poput posljedica traume ili vlastitih izbora ili krize srednjih godina realiziraju na način da nas neće baciti u depresiju .

Najveći plus ove serije Ruska lutka – Russian Doll

ruska lutka - russian doll
Ruska lutka – Russian Doll

Najveći plus ove serije je svakako Nadja, koja nije stereotipan lik kako sam očekivao.

  Preljub/The Affair – 3. sezona (2014-2019)

Umjesto žene koja je posvećena obitelji ili karijeri, dobivamo programericu koja nema najbolje kvalitete i koristi svaku moguću priliku za opijanje i drogiranje.

Uvijek je spremna na neku drsku ili duhovitu repliku, ima nihilistički pogled na život i uglavnom reagira drugačije nego što očekujemo, pogotovo u prvim epizodama dok je ne upoznamo.

Kako epizode odmiču, Nadja pokušava otkriti zašto joj se sve to događa, a mi počinjemo shvaćati zašto je ona takva kakva jest i definitivno se zagrijala za nas.

Nadja pronalazi razne potencijalne razloge za svoju situaciju, od droge do nekog prokletstva, ali nikad ne polazi od sebe, da je možda neka njezina odluka ili neka duboko potisnuta patnja ili trauma dovela do vremenske omče.

Njena situacija navest će je da preispita svoj život, ali će se pokazati da to nije tako jednostavno i da ona to sigurno ne može sama.

U vremenu kada smo svi otuđeni jedni od drugih, Nađin primjer pomoći će nam da shvatimo da je pomoć stranca ne samo neophodna, nego i neophodna.

najveći plus ove serije ruska lutka - russian doll
Najveći plus ove serije Ruska lutka – Russian Doll

Odličan scenarij kojeg su pisale žene

Scenarij je napisao trio žena koje očito znaju kako ispričati priču.

Vjerojatno se u tome ogleda i naslov serije jer malo po malo saznajemo što se događa s Nađom, a prateći rasplet njezine priče, razvoj karaktera i odnosa s drugim likovima, bolje je upoznajemo.

Zanimljivo je da ćemo i pjesmu koja počinje svaki ciklus drugačije tumačiti, kao naznaku nečeg pozitivnog ili nečeg tužnog. Priča nam donosi nekoliko obrata koji će nas još više potaknuti da saznamo što se događa, a posredno razumijemo i prirodu trauma koje nas mogu pratiti cijeli život.

Ruska lutka – Russian Doll je kvalitetna i slojevita mini-serija koja je egzistencijalističku problematiku i dosad viđeni koncept uspješno upakirala u tragikomičnu priču sa zanimljivom misterijom koja svakako vrijedi četiri sata vašeg vremena.

  Mozart in the Jungle (2014-2018) - Recenzija

Ocjena filmskerecenzije9/10

Ruska lutka – Russian Doll video trailer

Voliš filmove i serije? Želiš da podijeliš svoje mišljenje s drugima? Javi nam se! Možeš da pišeš za gledalicu i zaradiš na tome. Pošalji nam tekst na [email protected]

PREPORUKE

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...

The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija...