The Queen’s Gambit (2020)

0
1933

The Queen’s Gambit je odlična serija iz 2020 godine koju preporučujemo da pogledate.

Šah je jedna od mojih prvih ljubavi, iako ga posljednjih godina ne igram ni približno onoliko koliko bih želio.Pripadnik sam one generacije momaka s ovih prostora koji su jedni od ulazak u svijet odraslih bila je šahovska pobjeda nad muškim roditeljem. Postoje filmovi na šahovsku temu poput U potrazi za Bobbyjem Fischerom (1993), Kraljica Katwea (2016.) ili Lužinova obrana (2000.) s Johnom Turturrom, ali nisu uspjeli doprijeti do šire publike.

Prije nešto manje od mjesec dana Netflix je objavio mini-seriju od sedam dijelova Kraljičin gambit, a riječ je o adaptaciji istoimenog romana iz 1983. godine. Serija je privukla veliku pozornost, pogotovo među gledateljima koji nisu bili toliko bliski šahu, a postoje izvještaji da je popularnost ove serije dovela do puno više preuzimanja aplikacija sa šahovskom temom. Osim teme, drugi razlog zbog kojeg sam bez razmišljanja dao priliku seriji je Anya Taylor-Joy, beskrajno simpatična glumica koja se probijala kroz filmove Vještica (2015.) i Split (2016.).

the queen's gambit
Beth Harmon

Radnja serije prati Beth Harmon, koju upoznajemo kao devetogodišnju djevojčicu iz sirotišta, prilično tihu i pomalo sumornu. Promjena u njezinu životu događa se kad je slučajno domar (Bill Camp) upozna sa šahom, a uz pomoć zelene pilule osjetila joj postaju izoštrenija, razmišljanje jasnije i po prvi put osjeća kontrolu nad svojim životom. U dobi od 16 godina natjecala se na US Openu, ali kako Beth profesionalno usavršava svoje vještine, ulozi i njezina izolacija postaju sve veći, a pomisao na bijeg sve primamljivija.

U ovoj mini-seriji autori Scott Frank i Allan Scott vješto izbjegavaju zamke koje bi priču o genijalnosti, ovisnosti i iskupljenju smjestile u melodramu i fokusiraju se na složen i dobro napisan lik Beth. Smještena u svijet ekstremne discipline i legalnog drogiranja djece, brzo razvije problem ovisnosti koji je potaknut njezinim uvjerenjem da su joj potrebne zelene tablete kako bi uspjela u jedinoj stvari na svijetu koju voli, šahu. Domar koji ju je naučio pravilima igre ubrzo shvati da je ona čudo od djeteta, a kako vrijeme prolazi ona jednostavno guta šahovske knjige i provodi noći buljeći u strop gdje šahovske figure doslovno oživljavaju i kreću se po zamišljenoj ploči .

the queen's gambit (2020)

Beth je imala sreću da ju je usvojio bračni par Whitley, a ispada da je ona bila pokušaj da svoju ženu Almu usreći i utiša. Alma (Marielle Heller) potiče svoje šahovske talente, ali se istovremeno hrani svojom zatvorenošću, a kasnije i alkoholizmom, koji je proizvod Alminog pokušaja da alkoholom liječi svoju depresiju (što Beth u biti podučava). Aristotel je rekao da nijedan veliki um ne postoji bez trunke ludila, a vidjet ćemo na Bettynom primjeru da je to definitivno istina.

Anya Taylor-Joy je od svoje Beth napravila trodimenzionalni lik koji životu pristupa na način na koji pristupa šahu, pokušavajući dokučiti poteze svojih sugovornika/protivnika. Nekoliko trenutaka slabosti s kojima se suočava jako ju je pogodilo i vrlo su dirljive scene, iako ona dominira svakom od njih – njezin govor tijela kada prekriži ruke i spusti pogled kada se osjeća ugroženo, kako se ponaša drugačije u prisutnosti svoje majke, kako je njezin ledeni pogledom skrivaju tjeskobno ponašanje, kako odbija čeznutljive poglede prema vršnjacima zbog potrebe da ostane jaka – Anja će nakon ove uloge postati prepoznatljiva i tražena glumica, što je odavno i zaslužila.

the queen's gambit (2020)

Tehnički elementi poput pokreta kamere, kostimografije, scenografije i specijalnih efekata vizualno su raskošni, bogati koloritom i ljepotom, ali ne skreću pozornost na sebe, odnosno autori pronalaze ravnotežu kako ti elementi ne bi zasjenili lik Beth. . Priča se čini kao jednostavna pripovijest na papiru, ali protkana je jednakom količinom ženskog osnaživanja i problematične, proganjajuće prošlosti koju Beth mora prevladati. Kao i u samom šahu, svaka epizoda kontrolira pojedine poteze i pomiče narativ prema završnom šah-matu, odnosno izvrsno napisanoj završnici koja sve zatvara na najbolji mogući način, tako da je rijetko tko pomislio da je druga sezona uopće potrebna.

Kraljičin gambit je nova Netflixova mini-serija koja predstavlja najbolje što žanr može ponuditi – iskrenu, dirljivu i dobro napisanu i realiziranu priču zbog koje ćete poželjeti pronaći partnera ili preuzeti aplikaciju i odigrati partiju šaha.

PREPORUKA