back to top

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Spider-Man 2023 – Uvod

Spider-Man: Across the Spider-Verse je animirani superherojski film koji predstavlja nastavak filma Spider-Man: Into the Spider-Verse o kome sam pisao pre nekoliko dana. Ovoga puta Majls kreće na avanturu kroz multiverzum alternativnih univerzuma nazvan Spider-Verse i susreće tim Spajder-likova poznat kao Spajder-društvo dok se suočava sa novom pretnjom u obliku zlikovca Spota. Film je premijerno prikazan 30. maja u Los Anđelesu i u planu je treći deo trilogije Spider-Man: Beyond the Spider-Verse.

Film počinje nastavkom priče o Gven Stejsi, članice grupe superjunaka iz drugih dimenzija koji su stigli u Majlsov svet nakon što je naučni eksperiment krenuo po zlu. U Gveninoj dimenziji ona je jedinstvena Spider-Woman, svira bubnjeve u bendu tokom dana, kad god ima priliku prerušena se bori protiv kriminala i pokušava da zadrži svoj superherojski sporedni posao tajnim od svog oca kapetana policije. U njenom univerzumu Piter Parker je postao mutirani gušter, što je dovelo do njegove smrti i pretpostavke policije da je upravo njen alter-ego kriv za njegovu smrt.

Majls pokušavaja da uskladi školu i borbu protiv kriminala i čuva svoje superherojstvo u tajnosti od svojih roditelja. Suočava se sa zlikovcem nazvanim Spot koji deluje kao pomalo nesposobna karikatura sve dok ne bude jasno da ima sposobnost putovanja između dimenzija. Spot nema fizičku definiciju osim plutajućih tačkica tamne materije i lagano iscrtanih geometrijskih obrazaca tela, a postepeno se razvija u grafitnu viziju haosa.

spider-man: across the spider-verse (2023)

Gven je regrutovana u elitnu grupu Spajder-likova predvođenu Spajdermenom iz sveta 2099. godine po imenu Migel O’Hara, koji pokušava da ispravi dimenzionalni nered izazvan događajima u prvom filmu. Majls želi da se pridruži grupi kako bi bio blizu Gven i kako bi dokazao sebi i drugima da zaslužuje da bude Spajdermen, ali saznaje za žrtvu koju heroj mora podneti kako bi zaista bio heroj.

Sve što je funkcionisalo u prethodnom Spider-Man: Into the Spider-Verse nastavlja se i proširuje u ovom dinamičnom i maštovitom nastavku. Spider-Man: Across the Spider-Verse priči Majlsa Moralesa, neočekivanog Spajdermena koji otkriva multiverzum superjunaka sličnih njemu, donosi nove visine akcije, nove dubine emocija i, očekivano, čitav niz novih dimenzija za istraživanje.

Osim toga što scenario razvija ove likove tako što odgovara na pitanja koja se nismo čak ni zapitali tokom ili nakon prvog filma, primećuje se i stepen do kojeg filmaši obrađuju detalje ovih različitih likova i različitih svetova. Veći deo prethodnog filma imao je određenu „uniformisanost“ dizajna, osim nekih jasnih izuzetaka kao što su devojčica pod uticajem animea i njen robot, kao i Spider-Ham.

spider-man: across the spider-verse (2023)

Stil tog filma, međutim, bio je jedinstven u tome kako je odražavao ideju stripa dovedenog u život – od mogućnosti da se vidi fini detalj poput tačkastog otiska i linija na likovima, do iskrivljenih zvučnih linija i onomatopeja na ekranu koje prate zvukove muzičke podloge, do deljenih ekrana, umetnutih panela i tekstualnih blokova koji nude male trenutke objašnjenja ili unutrašnje monologe.

Taj pristup je zadržan i, zapravo, pojačan u nastavku do te mere da filmaši čak imaju samopouzdanja da uključe više takvih „ukrasa“, uključujući i nekoliko autorskih napomena kada, recimo, jedan Spajdermen objašnjava jednu od svojih jedinstvenih moći i Spider-Punk nonšalantno ubacuje neke londonske slenge.

Iza tih detalja u ovoj priči postoje sasvim drugi svetovi predstavljeni još raznolikijim stilovima. Na primer, Gvenin svet zasniva se na akvarelnim bojama koji neprestano menjaju nijanse i oblike unutar scene kao vrstu ekspresionističkog pojačanja onoga što se dešava u datom trenutku (poseban efekat postoji kada, tokom otvorenog razgovora između Gven i njenog oca, pozadina počinje da se topi kao da ceo njen svet plače).

spider-man: across the spider-verse (2023)

Sam Spider-Punk je posebno lukav deo dizajna lika koji kombinuje ručno nacrtane skice i isečke iz časopisa, savršeno se slažući s njegovim bezbrižnim, anarhičnim stavom. Zatim, tu su i kratki trenuci drugih svetova, koji potpuno prihvataju različite medije – od likova animiranih stop-motion tehnikom, preko stripova iz 1930-ih i video igara, sve do live action flešbekova i kamea iz prethodnih verzija Spajdermena, kao i sporednih likova iz tih univerzuma. Recimo, u prologu se Gven bori protiv zlikovca koji dolazi iz dimenzije modelovane prema renesansnoj Italiji i izgleda kao crtež Leonarda da Vinčija iz tog perioda.

Spider-Man: Across the Spider-Verse je vrhunski animiran film prepun kreativnih ideja i vizuelnog stila koji nastavlja i produbljuje likove i priču svog prethodnika.

moja konačna ocena: 9/10

Preporuka:

LJUBAVNI CITATI 50 Najlješih ljubavnih citata na svijetu!

Što je VMA dijeta – koliko znamo o medicinskoj ili bolničkoj dijeti?

Najbolji telefoni do 200 evra – Za malo novca do odličnog mobitela

Ljubavni sat značenje sati i minuta | Diva.ba

Kako deaktivirati Instagram profil u samo 5 koraka? 

Filmovi

Drugi upravo čitaju

Titanic: Priče iz dubine – Nova dimenzija priče o najpoznatijem putničkom brodu

Titanik je odlična serija iz 2019 godine koju ne smijete propustiti. Od nedjelje 27. listopada u 21h na Viasat History Legendarni prekooceanski putnički brod Titanik već godinama intrigira istražitelje, znanstvenike i filmaše. No, jednu novu dimenziju...

Top 6 filmova Charlize Theron

Charlize Theron tijekom svog profesionalnog života zabilježila je mnoge uspješne uloge te osvojila najprestižnije filmske nagrade. 7. je kolovoza poznata, i mnogima omiljena, glumica proslavila svoj 45. rođendan, a tijekom svog profesionalnog života zabilježila je...

6 najdražih alkoholičara koje poznajemo iz naših omiljenih serija

Znamo da nije u redu (stalno) piti alkohol, no ponekad ipak je pa smo napisali ovu listu o naših šest najdražih alkoholičara iz omiljenih nam serija. Ovim likovima iz serija cuganje je dio osobnosti....