Mladi papa / The Young Pope (2016)

Prijavi se za novosti i preporuke

Jeste li ikada razmišljali kako državica Vatikan izgleda iznutra, kakvi su odnosi između raznih klerika viših i nižih rangova, te što papa zaista radi u vatikanskim prostorijama na svakodnevnoj bazi?

Jedna verzija mogućih odgovora nedavno nam je predstavljena kroz priču izvrsne serije Mladi papa (The Young Pope).

Sve naše intuicije o mogućem životu u Vatikanu, genijalni talijanski redatelj Paolo Sorrentino nadmašio je ovom sjajnom pričom, a briljantni Jude Law nas je protresao, iznenadio i , konačno, navukao na ovu vrhunsku seriju.

mladi papa / the young pope (2016)
Jude Law kao papa Pio XIII.

Vatikanska etika i estetika

Mladi papa je svakako jedna od najvrućijih aktualnih serija, a Sorrentino, nakon Oscarom nagrađenog filma Velika ljepota (La grande bellezza2013), polako ali sigurno gradi profil iznimno kreativnog i inteligentnog filmaša.

U Mladome papi je sve na mjestu: počevši od odlične glumačke ekipe koju predvodi Jude Law, preko pomno razrađenih detalja scenografije i dijaloga, do šarenog ali pažljivo sastavljenog soundtracka, zvuka, slike i kostimografije.

Čudan Sorrentinov način kombiniranja elemenata drame, poezije i fikcije, uz ponekad malo „jeftinog“ humora te nadrealnih i trash momenata, stvara i predstavlja atmosferu i estetiku Vatikana koju bi malo tko mogao zamisliti.

Balans mistike i real-politike u Vatikanu, čije su odaje i hodnici ovom prilikom preobraženi u Sorrentinov teatar,  stvaraju savršeno ozračje za performersku eksploziju Judea Lawa u ulozi pape Pija XIII.

sorrentino
Paolo Sorrentino

Američki papa u Sorrentinovu teatru

Vatikan je najmanja država na svijetu, i kao takva ima svoju unutarnju i vanjsku politiku, te jasno određenu hijerarhiju, podjelu moći i uloga. Vanjsku sliku Vatikana poznajemo preko kontroliranih reprezentacija u medijima, dok se o onoj unutarnjoj zna mnogo manje. 

Pio XIII. pak, nije običan papa. Sasvim suprotno. Iako su utjecajni i moćni kardinali mislili da će odabirom mladog pape dobiti neiskusnog klinca kojega će lako moći usmjeravati prema svojoj volji, Pio XIII. iznenađuje, šokira i trese zidine Vatikana ne pokoravajući se nikome.

  CSI Cyber (2015)

Mladi papa puši i pije Coca-colu zero s okusom trešnje, a i ostali njegovi potezi i odluke nisu baš normalna pojava u Vatikanu. Kardinal Voiello (kojeg igra odlični Silvio Orlando) i ekipa moćnih kardinala pokušavaju shvatiti ciljeve mladog pape, a u skladu sa svojom intuicijom i vođeni svojim dugogodišnjim iskustvom nastoje poremetiti njegove planove. No, ovaj je papa uvijek korak, dva ispred njih.

pio
Papa Pio XIII.

Balans mistike i real-politike

Pio XIII., pravog imena Lenny Belardo, je siroče koje je odgojila sestra Mary, koju glumi odlična Diane Keaton kojoj je ovo prvi TV angažman u ponavljajućoj ulozi. Mary je ujedno i Lennyjeva najbliža suradnica i savjetnica, uz njegovog bliskog prijatelja iz sirotišta, kardinala Dussoliera (Scott Shepherd).

No, iako ga poznaju gotovo cijeli život, ni Mary ni Dussolier ne znaju na što mladi papa cilja i kuda vodi Crkvu. Ipak, čini se da vjeruju njegovom čudnom vodstvu. U političkom smislu, Pija XIII. bi se moglo opisati kao ultra-konzervativnog i radikalnog papu koji beskrupulozno koristi apsolutnu moć Svete Stolice kako bi realizirao svoju viziju tajanstvenog katoličanstva.

Kod mladog pape nema mjesta za kompromise, nema mjesta za diplomatske dogovore. Postoje samo on i njegova moć. Koji je krajnji cilj mladog Lennyja Belarda još nije sasvim jasno, ali je moguće pretpostaviti da je Sorrentino pripremio nešto poprilično neočekivano i intrigantno.

mary
Diane Keaton kao sestra Mary

Propitivanje granica zamislivosti ne/postojećih vatikanskih scenarija

Ono što je sigurno, jest to da Jude Law u ulozi mladog pape igra jednu od svojih najboljih uloga do sada. Uz to, ono što se iz dosad viđenog može reći, jest to da serija nije usmjerena prvenstveno na provokaciju, iako je ista debelo zastupljena u cijeloj priči.

Kritika se također ne nameće, već je prostor za polemiku samo okvirno iscrtan, bez prisile klasičnih imperativnih čitanja koja je česta uz ovakvu tematiku.

  Preljub/The Affair – 3. sezona (2016)

Serija prikazuje Vatikan u jednom specifičnom svjetlu, prezentirajući ga kao malu državu koja ima svoju skrivenu unutarnju političku, ali i psihološku dinamiku.

Kao kompleksno usustavljen organizam kojeg čine strogo hijerarhizirani odnosi, rituali i protokoli, važne i manje važne ličnosti i figure koje se bore za svoje pozicije ili su ondje samo u prolazu, ali i kao kompleksan sustav odnosa svih tih ljudi koji su, na kraju dana, samo obične osobe poput svakog od nas.

Takva ideja seriju ostavlja poprilično otvorenom za različita tumačenja, a Sorentinovi putokazi vode naše intuicije u smjeru propitivanja granica zamislivosti ne/postojećih vatikanskih scenarija. Za sada je Mladi papa izazvao iznimno pozitivne ocjene i komentare od strane kritičara i publike, a službena reakcija stvarnog Vatikana još uvijek se čeka.

mladi papa / the young pope (2016)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Grunge je obilježio devedesete u muzici, filmu, stilu i životnoj filozofiji. Svi filmovi na ovoj listi koja se nalazi ispred vas na ovaj ili onaj...

Benedict Cumberbatch u novom nastavku Star Warsa?

Vrijeme čitanja: < 1 minutaFoto: benedictcumberbatch.co.uk Iako službene potvrde još nema, izgledno je kako će upravo poznati ”Sherlock” malih ekrana dobiti ulogu u filmu...

The Strain (2014)

Vampirski virus nekontrolirano se širi po TV ekranima Vampiri su oduvijek privlačili pozornost publike zbog svoje zanimljive i kompleksne mitologije, bezobzirne okrutnosti, hektolitara krvi ali i seksualnih...

Top 5: Veliki previdi poznatih povijesnih filmova!

Vrijeme čitanja: 4 minuteFoto: Facebook.com/Braveheart Bez obzira na njihovu zanimljivost i poučnost, povijesni spektakli su filmovi pri čijoj izradi treba biti posebno oprezan. Scenaristi,...

Run All Night: Liam Neeson počinje sa snimanjem novog trilera

Film06.10.2013. Lucija TošićVrijeme čitanja: < 1 minutaFoto: Facebook.com Warner Bros. Pictures kompanija je...

Top 11 crtića balkanskih klinaca

Svi smo se mi kao mali voljeli igrati u parku, rata s prijateljima, nogomet, gumi-gumi, olimpijade, lopova i pandura i raznorazne druge igre. Nakon iscrpnih...