back to top

Weird: The Al Yankovic Story (2022) – Recenzija

Weird: The Al Yankovic Story je parodija biografskih filmova

Weird: The Al Yankovic Story je parodija biografskih filmova iza koje stoje Erik Apl u svom debitantskom dugometražnom filmu i muzičar iz naslova Uvrnuti Al Jenkovik (ili Janković kako ga ja čitam otkad sam čuo za njega), popularni i univerzalno voljeni harmonikaš, komičar i autor parodičnih pesama čija je karijera bila baza za scenario. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu osmog septembra, da bi stigao na striming servis The Roku Channel četvrtog novembra.

Na početku filma vidimo Alovo tipično američko detinjstvo gde polka dominira muzičkim top-listama, a on ima sukob sa ocem koji harmoniku smatra đavoljim istrumentom i koji mu je namenio posao u fabrici. Tokom školovanja Al (Denijel Redklif) pokušava da se pridruži nekom bendu, shvata da niko ne želi harmonikaša i odlučuje da bude samostalan i jedinstven. Vidimo njegove prve inspiracije i pokušaje da potpiše ugovor sa diskografskom kućom koji kulminiraju hitovima i statusom superstara. Tada se u priču ubacuje Madona (Evan Rejčel Vud) koja ima svoje planove za Ala…

Karijera Uvrnutog Ala traje četrdeset godina. On u svojim pesmama koristi tradiciju polke i harmonike i menja tekstove popularnih pesama kako bi slušaocima pružio nešto mnogo zabavnije. Definitivno je jedinstven u istoriji popularne muzike, a za to vreme je uspeo da ostane jedna od retkih univerzalno voljenih poznatih ličnosti u SAD. Ideja za ovaj film je nastala još 2010. kada je Apl objavio lažni trejler za satirični biografski film koji je muzičar delio na svojim koncertima i tako je došlo do njihove saradnje na konceptu.

weird: the al yankovic story (2022) - recenzija

Logičan izbor je da se životna priča čoveka koji je stekao ime pop parodijama ekranizuje kao parodija na klasičan muzički biografski film. Scenario preslikava život i karijeru svog subjekta tako što kombinuje klasične filmove ovog žanra sa komedijom koja sebe nikada ne shvata ozbiljno, baš kao i čovek koji se nalazi u srcu priče. Na taj način dobijamo izmišljeni svet gde jedan čovek i njegova harmonika osvajaju svet, ali koja ima poneki element istinitog događaja.

Ovo nije klasičan muzički biografski film, a nije ni klasična satira tog filmskog žanra kao što je, recimo, Walk Hard: The Dewey Cox story. Iako naslov sadrži ime poznatog muzičara i tokom trajanja čujemo njegove popularne pesme, dobar deo scena nisu ekranizacija istinitih događaja. Međutim, to ne sprečava da ono što gledamo bude dosledno smešno i više nego odličan dodatak karijeri i radu Uvrnutog Ala. Verujem da mnogima koji nisu znali da je reč o parodiji nije bilo ništa sumnjivo u toku prvih pola sata filma.

Recimo, Jenkovikovi roditelji su se u filmu žestoko protivili tome da postane muzičar, da svira harmoniku ili da bude uvrnut uopšte, a u pravom životu su mu bili velika podrška i uplatili su mu časove harmonike kada je bio sedmogodišnjak. Naravno, muzičar nije bio planetarna zvezda tokom osamdesetih, nije imao sukob sa kolumbijskim narkobosom Pablom Eskobarom, nije počinio nekoliko ubistava i svakako nije napisao pesmu Eat It koju je Majkl Džekson parodirao u Beat It. – (Weird)

weird: the al yankovic story (2022) - recenzija

Nakon završetka serijala o Hariju Poteru Denijel Redklif se posvetio tumačenju veoma različitih i često bizarnih uloga i dok neki to komentarišu kao istraživanje sopstvenog talenta, drugi smatraju da su to pokušaji da se otarasi reputacije momka koji je glumio čarobnjaka sa ožiljkom na čelu. U ovom filmu je ne baš verodostojna inkarnacija muzičara iz osamdesetih sa brkovima i kovrdžavom kosom, ali se i ta činjenica može tumačiti kao šala i glumac drži film na okupu svojim odličnim, komičnim nastupom. Evan Rejčel Vud tumači parodiju Madone iz Like a Virgin dela karijere i može se reći da krade šou, a tu je i uvek rado viđeni Rejn Vilson u ulozi radio voditelja dr. Dementa. – (Weird)

Weird: The Al Yankovic Story je neobična parodija konvencionalnih biografskih filmova koja je u savršenom skladu sa radom i imidžom čuvenog muzičara iz naslova. – (Weird)

moja konačna ocena: 7/10

Drugi upravo čitaju

The Salisbury Poisonings: Premijera britanske serije temeljene na istinitima događajima

Britanska kriminalistička serija Trovanja u Salisburyju (The Salisbury Poisonings, 2020.) nova je serija na Pickbox NOW koja će svoju premijeru imati 3. kolovoza. ISTINITI DOGAĐAJI TROVANJA Ova miniserija sastoji se od četiri epizode i temelji se...

No Sudden Move (2021) – Recenzija

No Sudden Move je krimi-triler No Sudden Move je krimi-triler koji je režirao Stiven Soderberg, dobitnik Oskara za film Traffic koji stoji, između ostalog, iza franšize Ocean’s, filmova o Če Gevari i odlične serije The...

Mindhunter: 5 razloga zašto je ova serija jedna od najboljih krimi serija ikad

Mindhunter je odlična serija iz 2017. godine koju ne smijete propustiti. Krimi drama Mindhutner Netflixova je serija koja je oduševila sve fanove krimi žanra i šire. Radnja serije smještena je u sedamdesete godine, te se istražuje mlada...