back to top

Weird: The Al Yankovic Story (2022) – Recenzija

Weird: The Al Yankovic Story je parodija biografskih filmova

Weird: The Al Yankovic Story je parodija biografskih filmova iza koje stoje Erik Apl u svom debitantskom dugometražnom filmu i muzičar iz naslova Uvrnuti Al Jenkovik (ili Janković kako ga ja čitam otkad sam čuo za njega), popularni i univerzalno voljeni harmonikaš, komičar i autor parodičnih pesama čija je karijera bila baza za scenario. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu osmog septembra, da bi stigao na striming servis The Roku Channel četvrtog novembra.

Na početku filma vidimo Alovo tipično američko detinjstvo gde polka dominira muzičkim top-listama, a on ima sukob sa ocem koji harmoniku smatra đavoljim istrumentom i koji mu je namenio posao u fabrici. Tokom školovanja Al (Denijel Redklif) pokušava da se pridruži nekom bendu, shvata da niko ne želi harmonikaša i odlučuje da bude samostalan i jedinstven. Vidimo njegove prve inspiracije i pokušaje da potpiše ugovor sa diskografskom kućom koji kulminiraju hitovima i statusom superstara. Tada se u priču ubacuje Madona (Evan Rejčel Vud) koja ima svoje planove za Ala…

Karijera Uvrnutog Ala traje četrdeset godina. On u svojim pesmama koristi tradiciju polke i harmonike i menja tekstove popularnih pesama kako bi slušaocima pružio nešto mnogo zabavnije. Definitivno je jedinstven u istoriji popularne muzike, a za to vreme je uspeo da ostane jedna od retkih univerzalno voljenih poznatih ličnosti u SAD. Ideja za ovaj film je nastala još 2010. kada je Apl objavio lažni trejler za satirični biografski film koji je muzičar delio na svojim koncertima i tako je došlo do njihove saradnje na konceptu.

weird: the al yankovic story (2022) - recenzija

Logičan izbor je da se životna priča čoveka koji je stekao ime pop parodijama ekranizuje kao parodija na klasičan muzički biografski film. Scenario preslikava život i karijeru svog subjekta tako što kombinuje klasične filmove ovog žanra sa komedijom koja sebe nikada ne shvata ozbiljno, baš kao i čovek koji se nalazi u srcu priče. Na taj način dobijamo izmišljeni svet gde jedan čovek i njegova harmonika osvajaju svet, ali koja ima poneki element istinitog događaja.

Ovo nije klasičan muzički biografski film, a nije ni klasična satira tog filmskog žanra kao što je, recimo, Walk Hard: The Dewey Cox story. Iako naslov sadrži ime poznatog muzičara i tokom trajanja čujemo njegove popularne pesme, dobar deo scena nisu ekranizacija istinitih događaja. Međutim, to ne sprečava da ono što gledamo bude dosledno smešno i više nego odličan dodatak karijeri i radu Uvrnutog Ala. Verujem da mnogima koji nisu znali da je reč o parodiji nije bilo ništa sumnjivo u toku prvih pola sata filma.

Recimo, Jenkovikovi roditelji su se u filmu žestoko protivili tome da postane muzičar, da svira harmoniku ili da bude uvrnut uopšte, a u pravom životu su mu bili velika podrška i uplatili su mu časove harmonike kada je bio sedmogodišnjak. Naravno, muzičar nije bio planetarna zvezda tokom osamdesetih, nije imao sukob sa kolumbijskim narkobosom Pablom Eskobarom, nije počinio nekoliko ubistava i svakako nije napisao pesmu Eat It koju je Majkl Džekson parodirao u Beat It. – (Weird)

weird: the al yankovic story (2022) - recenzija

Nakon završetka serijala o Hariju Poteru Denijel Redklif se posvetio tumačenju veoma različitih i često bizarnih uloga i dok neki to komentarišu kao istraživanje sopstvenog talenta, drugi smatraju da su to pokušaji da se otarasi reputacije momka koji je glumio čarobnjaka sa ožiljkom na čelu. U ovom filmu je ne baš verodostojna inkarnacija muzičara iz osamdesetih sa brkovima i kovrdžavom kosom, ali se i ta činjenica može tumačiti kao šala i glumac drži film na okupu svojim odličnim, komičnim nastupom. Evan Rejčel Vud tumači parodiju Madone iz Like a Virgin dela karijere i može se reći da krade šou, a tu je i uvek rado viđeni Rejn Vilson u ulozi radio voditelja dr. Dementa. – (Weird)

Weird: The Al Yankovic Story je neobična parodija konvencionalnih biografskih filmova koja je u savršenom skladu sa radom i imidžom čuvenog muzičara iz naslova. – (Weird)

moja konačna ocena: 7/10

Drugi upravo čitaju

Decision to Leave (2022) – Recenzija

Decision to Leave je južnokorejska „romantična misterija“ Decision to Leave ili ti u bukvalnom prevodu Resolution to Break Up je južnokorejska „romantična misterija“ koju kao režiser, ko-scenarista i producent potpisuje Čan-Vuk Park, poštovano ime svetske...

The Social Dilemma (2020)

The Social Dilemma je dokumentarni film Džefa Orlovskog koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance, a zatim ga je otkupio Netflix koji ga je devetog septembra pustio na svoje servere. Po prvi put u istoriji ovog...

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...