6 kontroverznih ali kultnih filmova

6 kontroverznih ali kultnih filmova
6 kontroverznih ali kultnih filmova

6 kontroverznih ali kultnih filmova – Kontroverzni filmovi su oni filmovi koji su razbuktali javnu raspravu te uz njih najčešće vežemo sposobnost da šokiraju i prelaze uspavale granice morala. Takvi filmovi su često bili predmetima sudskih slučajeva, spominju su i kao uzročnici ubojstava i spontanih pobačaja, a malo je reći da nisu za gledatelje slabijeg želuca.

Pitanje zašto se snimaju takvi filmovi ostaje otvoreno. Je li to zato da daju karikiranu i svrsishodnu kritiku društva, da testiraju granice umjetničke slobode ili samo proizvedu šok kod publike i dobar PR?

6 kontroverznih ali kultnih filmova
6 kontroverznih ali kultnih filmova

Donosimo vam izbor od šest filmova koji su u svoje vrijeme, ali i danas, proizveli oluju osude, zabranjivanja i zgražanja, no u isto vrijeme nepovratno promijenili kinematografiju utječući na stotine filmova koji su crpili inspiraciju iz njih.

**Pristupite gledanju ovih filmova s oprezom**

6 kontroverznih ali kultnih filmova – naš izbor

6. Antikrist (2009)

Da bi film uspio šokirati publiku u 21. stoljeću potrebno je nešto stvarno posebno, a Lars von Trierov film je u tome uspio u Cannesu 2009-e godine. U finalnu verziju filma su upale scene nesimuliranog seksa između protagonista, probijanja noge bušilicom i scena kad “Ona” udari njega toliko jako u prepone da “On” izgubi svijest. Sve je to piknik prema najšokantnijoj sceni filma u kojoj Charlotte Gainsbourg odsječe penis Williamu Dafoeu, a zatim sebi unakazi škarama genitalije.

5. Rođenje Nacije (1915)

Rođenje nacije je jedan od najambicioznijih i najinovativnijih ranih filmova. U ovom “remek djelu” američki crnci su prikazani kao divlji i seksualno napasni, a pripadnici rasističke skupine KKK kao heroji. Ako se zanemari bjelodani rasizam koji je prisutan u filmu, moglo bi se reći da je ovaj uradak početak dugometražne filmske umjetnosti. Ako imate želudac za to…

6 kontroverznih ali kultnih filmova
6 kontroverznih ali kultnih filmova

4. Veliki Diktator (1940)

Skoro dvije godine prije ulaska SAD-a u Drugi Svjetski rat Charlie Chaplin je pokazao svijetu koliko je opasna Hitlerova retorika i uzvratio mu zdravim razumom, ljubavlju i smijehom. Chaplin je napravio sprdnju od najvećeg zločinca dvadesetog stoljeća i dokazao da se možemo smijati i kroz suze.

3. Paklena Naranča (1971)

Kubrickova adaptacija distopijskog romana Anthonya Burgessa je sadržavala šokantne scene seksa i nasilja, do te mjere da je Paklena Naranča bila zabranjena u Ujedinjenom Kraljevstvu sve do 2000. godine zbog sumnji na ubojstva koja imitiraju ona u filmu. Nasilje bande predvođene Alexom (Malcolm McDowell) se ne očituje samo u bezočnim silovanjima i ubojstvima već na kraju prelazi u sferu psihološkog nasilja. Alex biva uhićen i kroz seriju Pavlovljevih eksperimenata kondicioniran da ne želi biti nasilan, iako ga na to goni njegova “priroda”. Kubrick se pita (a pritom i sve nas) je li bolje izabrati “slobodu” i pomiriti se s našom nasilnom voljom ili bi država tu trebala kontrolirati ne samo ponašanje pojedinaca nego i njegove misli.

2. Posljednje Kristovo Iskušenje (1988)

Jedan od najvećih filmaša današnjice, veliki Martin Scorsese je krajem osamdesetih godina uzburkao strasti religioznih dušobrižnika kad je izdao svoj film u kojem Isusa Krista prikazuje kao običnog i grešnog čovjeka. Vatikan je poludio na scenu u kojoj Isus (William Dafoe) sebe zamišlja u seksualnom klinču s prostitukom Marijom Magdalenom. Jedna fundamentalna skupina iz Pariza je u znak protesta bacila Molotovljev koktel u kinodvoranu i ozljedila nekoliko gledatelja, a u mnogim zemljama (Filipini i Singapur) film nikada nije ni prikazan unatoč velikoj umjetničkoj vrijednosti samog djela.

6 kontroverznih ali kultnih filmova
6 kontroverznih ali kultnih filmova

1. Egzorcist (1973)

Još jedan film koji je izazvao kontroverzu kod religijskih skupina je priča o mladoj djevojci koju je opsjeo zli duh. Egzorcist je navodno snimljen prema istinitim događajima i stravičan je od prvog do posljednjeg kadra, a veliki Max von Sydow je na snimanju scene egzorcizma zaboravio tekst zbog silnih prostota koje je obsjednuta Regan MacNeil (Linda Blair) govorila svećeniku.

Šuškalo se i o tome da je i filmski set bio opsjednut jer je zbog požara skoro potpuno izgorio, a jedino je Reganina soba ostala netaknuta.

Film je bio zabranjen u mnogim zemljama, ali kontroverza je u ovom slučaju debelo urodila plodom stvorivši od Egzorcista jedini horor film koji je dobio nominaciju za Oscara za najbolji film i (ako se uzme u račun inflacija) postao nalukrativniji R-Rated film svih vremena.

Preporuka:

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako skinuti video sa YouTube

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

CODA (2021) – Recenzija

CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults, što u prevodu znači dete gluvih roditelja. Ovo je drama koja kao protagonistkinju ima devojčicu koja normalno čuje i...

Babylon (2022) – Recenzija

Babylon je epski dramski film Babylon je epski dramski film koji potpisuje Demijen Čezel, mladi filmaš koji se pojavio niotkuda i osvojio svet. Njegov debitantski film Whiplash je bio jedan od najboljih u 2014. godini,...

Athena (2022) – Recenzija

Athena je francuska akciona drama Athena je francuska akciona drama koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Roman Gavras, dok mu je na scenariju pomogao Lađ Li, autor koji stoji iza odličnog filma Les Misérables baziranog...