back to top

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

10 grunge filmova – Naša preporuka

Grunge kultura, koja je procvjetala u 90-ima, predstavlja jedan od najutjecajnijih pokreta u povijesti popularne glazbe i mode. Ovaj nekonvencionalni stil života i izričaja proizlazi iz Seattlea i brzo se proširio diljem svijeta. Grunge filozofija karakterizira buntovništvo, autentičnost i odbacivanje establišmenta.

Osobe koje su se identificirale s grunge kulturom izražavale su svoj stav prema društvenim normama i konvencijama kroz glazbu, odjeću i način života. Grunge je iznjedrio mnoge značajne glazbenike, ali je također imao snažan utjecaj na film. Grunge filmovi su često istraživali teme poput disfunkcionalnosti, apatije, nihilizma i tjeskobe, i postali su važan dio kulturnog pejzaža tog vremena.

U ovom članku istražujemo deset najboljih grunge filmova koji su oblikovali i odražavali duh tog razdoblja. Od kultnih klasičnih filmova poput “Singles” i “Reality Bites”, do manje poznatih dragulja kao što je “Suburbia”, ovi filmovi su snažno utjelovili grunge estetiku i filozofiju.

10 grunge filmova
10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Kroz prikaz disfunkcionalnih likova, dekadentnih urbanih okruženja i odvažnih glazbenih izbora, ovi filmovi su pružili autentičan pogled u svijet grunge kulture. Bez obzira jeste li bili obožavatelj grunge glazbe ili tek otkrivate njezinu moć, ovi filmovi vam pružaju uvid u jedno od najvažnijih kulturnih pokreta 90-ih godina i njegovu neizbrisivu zaostavštinu.

Grunge je obilježio devedesete u muzici, filmu, stilu i životnoj filozofiji. Svi filmovi na ovoj listi koja se nalazi ispred vas na ovaj ili onaj način nose obilježje grungea, a osim što su fantastični filmovi, obiluju odličnom muzikom. I vjerojatno će vas, ako ste i sami ikad pripadali generaciji X, baciti u nostalgična razmišljanja. A ako jedan od ovih filmova niste gledali, stvarno ne znamo što čekate! Zajašite na grunge valu devedestih, vremenu u kojem su najbolji glumci i redatelji današnjice klesali svoj zanat.

10. Reservoir Dogs (1992)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Reservoir Dogs prvi je televizijski film najpopularnijeg redatelja današnjice – Quentina Tarnatina (12 Years A Slave, Kill Bill), a Empire magazine proglasio ga je najboljim nezavisnim filmom svih vremena.

9. Singles (1992)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Ovaj film redatelja Camerona Crowea pogledajte zato što ćete se s kul ekipom dvadesetogodišnjaka koji žive u Seattleu lako voziti na valu grungea, i pritom uživati!

8. Ugriz stvarnosti/Reality Bites (1994)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Inspiriran filmom Singles, kultni film Ugriz stvarnosti (Reality Bites), kojega je režirao Ben Stiller,  također prati živote dvadesetogodišnjaka i predstavlja slavnu i melankoličnu generaciju X.

7. Trgovci/Clerks (1994)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Ova kultna crno-bijela komedija Kevina Smitha s brutalnim soundtrackom ne treba poseban razlog za gledanje. Ako već niste gledali ovaj film, malo vas i može biti sram! A uvijek ga je dobro pogledati opet, i opet 🙂

6. Kids (1995)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Jedan dan u životu poprilično seksualnih tinejdžera u New Yorku. 2015., redatelj Larry Clark je proslavio 20. godišnjicu filma s kolekcijom skateboardova i odjeće od Supremea.

5. Trainspotting (1996)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Narkomanski film redatelja Dannyja Boylea ponukao je poplarnog gllumca Evana McGregora da zapravo nauči skuhati heroin na žlicu. Da bi se pripremio za ulogu, naravno.

4. Hakeri/Hackers (1995)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Film Hakeri (Hackers) kultnog je statusa. Radi se o internetu, kada je internet još bio nepoznat masovnoj publici. Zanimljivo je da u filmu nisu koristili CGI za prikaz cyber-prostora, nego animacije i modele i druge tehnike.

3. Munjeni i zbunjeni/Dazed And Confused (1993)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Quentin Tarantino ovaj je film stavio na svoju listu 10 najboljih filmova svih vremena. Još jedan trač o filmu – redatelj Richard Linklater je Led Zeppeline pitao može li koristiti njihovu pjesmu “Rock And Roll”, a iako su Jimmy Page i John Paul Jones pristali, Robert Plant je odbio dati pjesmu.

2. Dnevnik jednog košarkaša/Basketball Diaries (1992)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Film Dnevnik jednog košarkaša (Basketball Diaries) s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi, donio je pregršt kontroverzi. Priča je to o dečku (Leonardo Di Caprio) koji je htio biti košarkaš. Ali je umjesto toga postao doper.

1. Empire Records (1995)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Film o odrastanju prati jedan dan u životu grupe zaposlenika u dućanu s pločama, koji pokušavaju spriječiti prodaju dućana velikom lancu dućana. Empire Records nije imao dobre kritike, ali je tijekom vremena dobio kultni status pa ljudi danas znaju kakav je ovo film – takav da će vas lansirati u nostalgiju prema devedesetima.

Preporuka:

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Vještačka inteligencija odgonetnula misteriozni snimak Bigfoot-a

Tetris (2023) – Recenzija

Drugi upravo čitaju

Jake Gyllenhaal – Top 6 filmova

S početkom karijere u svojoj 11. godini, američki glumac Jake Gyllenhaal sudjelovao je u mnogim filmovima, od kojih je većina bila iznadprosječne kvalitete. Na početku pisanja ovog teksta, nisam znala da će mi biti toliko...

She Said (2022) – Recenzija

She Said je biografska drama She Said je biografska drama koju potpisuju režiserka Marija Šrejder i scenaristkinja Rebeka Lenkievic. Scenario se bazira na istoimenoj knjizi iz 2019. godine koju su napisale istraživačke novinarke Njujork Tajmsa...

Baptiste: Sve što trebate znati o novoj britanskoj detektivskoj seriji

Baptiste je odlična detektivska serija serija iz 2016 godine koju ne smijete propustiti. Britanska detektivska serija Baptiste (2019.) stiže na Pickbox NOW! Gledajte premijeru cijele sezone nove detektivske poslastice, spin-off britanske dramske serije The Missing. U seriji pratimo jednog od središnjih likova iz...