back to top

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

10 grunge filmova – Naša preporuka

Grunge kultura, koja je procvjetala u 90-ima, predstavlja jedan od najutjecajnijih pokreta u povijesti popularne glazbe i mode. Ovaj nekonvencionalni stil života i izričaja proizlazi iz Seattlea i brzo se proširio diljem svijeta. Grunge filozofija karakterizira buntovništvo, autentičnost i odbacivanje establišmenta.

Osobe koje su se identificirale s grunge kulturom izražavale su svoj stav prema društvenim normama i konvencijama kroz glazbu, odjeću i način života. Grunge je iznjedrio mnoge značajne glazbenike, ali je također imao snažan utjecaj na film. Grunge filmovi su često istraživali teme poput disfunkcionalnosti, apatije, nihilizma i tjeskobe, i postali su važan dio kulturnog pejzaža tog vremena.

U ovom članku istražujemo deset najboljih grunge filmova koji su oblikovali i odražavali duh tog razdoblja. Od kultnih klasičnih filmova poput “Singles” i “Reality Bites”, do manje poznatih dragulja kao što je “Suburbia”, ovi filmovi su snažno utjelovili grunge estetiku i filozofiju.

10 grunge filmova
10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Kroz prikaz disfunkcionalnih likova, dekadentnih urbanih okruženja i odvažnih glazbenih izbora, ovi filmovi su pružili autentičan pogled u svijet grunge kulture. Bez obzira jeste li bili obožavatelj grunge glazbe ili tek otkrivate njezinu moć, ovi filmovi vam pružaju uvid u jedno od najvažnijih kulturnih pokreta 90-ih godina i njegovu neizbrisivu zaostavštinu.

Grunge je obilježio devedesete u muzici, filmu, stilu i životnoj filozofiji. Svi filmovi na ovoj listi koja se nalazi ispred vas na ovaj ili onaj način nose obilježje grungea, a osim što su fantastični filmovi, obiluju odličnom muzikom. I vjerojatno će vas, ako ste i sami ikad pripadali generaciji X, baciti u nostalgična razmišljanja. A ako jedan od ovih filmova niste gledali, stvarno ne znamo što čekate! Zajašite na grunge valu devedestih, vremenu u kojem su najbolji glumci i redatelji današnjice klesali svoj zanat.

10. Reservoir Dogs (1992)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Reservoir Dogs prvi je televizijski film najpopularnijeg redatelja današnjice – Quentina Tarnatina (12 Years A Slave, Kill Bill), a Empire magazine proglasio ga je najboljim nezavisnim filmom svih vremena.

9. Singles (1992)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Ovaj film redatelja Camerona Crowea pogledajte zato što ćete se s kul ekipom dvadesetogodišnjaka koji žive u Seattleu lako voziti na valu grungea, i pritom uživati!

8. Ugriz stvarnosti/Reality Bites (1994)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Inspiriran filmom Singles, kultni film Ugriz stvarnosti (Reality Bites), kojega je režirao Ben Stiller,  također prati živote dvadesetogodišnjaka i predstavlja slavnu i melankoličnu generaciju X.

7. Trgovci/Clerks (1994)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Ova kultna crno-bijela komedija Kevina Smitha s brutalnim soundtrackom ne treba poseban razlog za gledanje. Ako već niste gledali ovaj film, malo vas i može biti sram! A uvijek ga je dobro pogledati opet, i opet 🙂

6. Kids (1995)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Jedan dan u životu poprilično seksualnih tinejdžera u New Yorku. 2015., redatelj Larry Clark je proslavio 20. godišnjicu filma s kolekcijom skateboardova i odjeće od Supremea.

5. Trainspotting (1996)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Narkomanski film redatelja Dannyja Boylea ponukao je poplarnog gllumca Evana McGregora da zapravo nauči skuhati heroin na žlicu. Da bi se pripremio za ulogu, naravno.

4. Hakeri/Hackers (1995)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Film Hakeri (Hackers) kultnog je statusa. Radi se o internetu, kada je internet još bio nepoznat masovnoj publici. Zanimljivo je da u filmu nisu koristili CGI za prikaz cyber-prostora, nego animacije i modele i druge tehnike.

3. Munjeni i zbunjeni/Dazed And Confused (1993)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Quentin Tarantino ovaj je film stavio na svoju listu 10 najboljih filmova svih vremena. Još jedan trač o filmu – redatelj Richard Linklater je Led Zeppeline pitao može li koristiti njihovu pjesmu “Rock And Roll”, a iako su Jimmy Page i John Paul Jones pristali, Robert Plant je odbio dati pjesmu.

2. Dnevnik jednog košarkaša/Basketball Diaries (1992)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Film Dnevnik jednog košarkaša (Basketball Diaries) s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi, donio je pregršt kontroverzi. Priča je to o dečku (Leonardo Di Caprio) koji je htio biti košarkaš. Ali je umjesto toga postao doper.

1. Empire Records (1995)

10 grunge filmova koji će vas vratiti u devedesete

Zašto ga treba gledati: Film o odrastanju prati jedan dan u životu grupe zaposlenika u dućanu s pločama, koji pokušavaju spriječiti prodaju dućana velikom lancu dućana. Empire Records nije imao dobre kritike, ali je tijekom vremena dobio kultni status pa ljudi danas znaju kakav je ovo film – takav da će vas lansirati u nostalgiju prema devedesetima.

Preporuka:

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Vještačka inteligencija odgonetnula misteriozni snimak Bigfoot-a

Tetris (2023) – Recenzija

Drugi upravo čitaju

The Fabelmans (2022) – Recenzija

The Fabelmans je coming-of-age drama The Fabelmans je coming-of-age drama koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Stiven Spilberg u saradnji sa svojim redovnim saradnikom Tonijem Kušnerom. Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu u...

Egzorcizam Emily Rose i specijal 13 noći klasika horora

Egzorcizam Emily Rose Listopad na kanalu TV1000 je u znaku odbrojavanja do Noći vještica. Krajem mjeseca uživajte u specijalu 13 noći klasika horora! uz horor-filmove koji su stvarali povijest, ostavljali nas bez daha i utjecali na cijelu...

NEM ZAGREB 2019: Potvrđen predselekcijski žiri za najbolji scenarij

NEM ZAGREB 2019 MEĐU ČLANOVIMA PRODUCENTICA NOMINIRANA ZA BAFTA-U Natječaj za najbolji scenarij serije ili formata jedinstvena je prilika za talentirane scenariste bez obzira na iskustvo NEM Zagreb 2019 dovodi u Zagreb neke od ključnih aktera TV industrije iz Sjedinjenih...