back to top

Narcos (2015)

Priča o trgovcima drogom koja izaziva tešku ovisnost

Kolumbijci imaju izreku: “Bog je našu zemlju napravio toliko lijepom da to nije bilo pošteno prema ostatku svijeta. Kako bi poravnao teren, Bog ju je nastanio s rasom zlih ljudi.”

Krajem sedamdesetih godina kokain je bio slabo rasprostranjen po “razvijenom” svijetu, a Netflixova serija Narcos je uzbudljiv i napeti polu-dokumentarni testament o usponu i padu najnasilnijih i najbogatijih kriminalaca tog doba, zlom kolumbijskom narkokartelu iz pokrajine Medellin.

Osnivač i vođa kriminalne organizacije je naširoko poznati trgovac drogom Pablo Emilio Escobar Gaviria koji je zahvaljujući svojim aktivnostima imao neto prihode od čak milijun dolara dnevno!

Na vrhuncu svoje moći kartel Medellin je pokrivao 80 posto svjetskog tržišta trgovine kokainom, a posjedovali su toliko gotovine da ju nisu mogli svu oprati pa su ju zakopavali u zemlju, skrivali u zidove… Pablo je svake godine morao otpisati po 500 milijuna dolara koji bi strunuli od vlage, izgorjeli ili bi ih jednostavno pojeli štakori.

U jednom trenutku, skrivajući se u Panami, ponudio je kolumbijskoj vladi plaćanje 10 miljardi dolara vanjskog duga Kolumbije u zamjenu da ga ne izruče SAD-u.

narcos
Narcos Netflix serija

Narcos radnja serije

Vanjska politika SAD-a prema latino-američkim državama u to vrijeme je bilo strogo orijentirana na borbu protiv komunizma, a interes za narko dilere se pojavio kad su shvatili da američka ekonomija godišnje gubi milijarde dolara koji krvare u Južnu ameriku. 

Tajni agent Steve Murphy (Boyd Holbrook) iz DEA počinje pratiti kriminalne radnje kartela i nakon što mu ubiju partnera se zaklinje da će Escobara i njegove kompanjone dovesti pred lice pravde ili bar dva metra ispod zemlje. On također služi kao narator  i otkriva nam političku, ekonomsku i društvenu pozadinu ove fascinantne priče.

Njegov partner je Javier Pena (Pedro Pascal) poznat po ulozi u seriji Game of Thrones. koji shvaća da je jedini način za oporavak zemlje odstranjivanje kokainskih pijavica koji sišu život iz Kolumbijaca.

Svi koji su ikada gledali dokumentarce su se u jednom trenutku susreli s formom dokumentarne drame tj. dramatizirane verzije povijesnih događaja. One su najčešće niže produkcije i slabije kvalitete, a igrani dio izgleda isforsirano i zapravo izmišljeno.

narcos
Narcos serija

Netflix uspio s ekranizacijom priče o Escobaru dignuti tu razinu do neslućenih visina, ali pazeći pritom na istinitost podataka. Od samog početka priče pa sve do kraja sezone niže se jedan nevjerojatan događaj za drugim pa se nemojte čuditi ako u toku jedne epizode po nekoliko puta ne otvorite Wikipediju ne bi li provjerili da li su dileri drogom stvarno bili toliko bezobrazni i nedodirljivi.

Od proizvodnje, transporta droge (avionima, tunelima, podmornicama, mulama) pa sve do kontrole policije, vojske i lokalnih političara putem mita i korupcije. Medellin kartel je u suradnji s komunističkim pokretom otpora M-19 tenkovima napao vrhovni sud Kolumbije samo kako bi došao do sobe s dokazima protiv sebe.

Serija izgleda stravično uvjerljivo jer je skoro u cijelosti snimana na lokacijama u Kolumbiji. Pucnjave u “favelama”, raskošne haciende s rezervatima i skriveni laboratoriji za izradu kokaina skrivenima u prašumi izazivaju kod gledatelja osjećaj  kao da se nalazi upravo na licu mjesta.

Igrani dio je neprimjetno spojen s video materijalima iz tog vremena koji upravo svjedoče o ludilu kroz koje je tada prolazila Južna Amerika.

Narcos Netflix serija

U početnoj sceni serije upoznajemo glavnog negativca, a to je ujedno i metafora za način poslovanja trgovaca drogom. Kada tajna policija zaustavi karavanu kamiona u kojima švercaju televizore iz Čilea u Kolumbiju, Escobar im kao poslovni čovjek ponudi dva rješenja: srebro ili olovo.

Kaže se da je magični realizam potekao iz Kolumbije jer je to zemlja u kojoj se miješaju stvarnost i svijet snova. Surealnost priče je naveo autore da prožmu cijelu seriju s metaforama koje ponekad bodu u oči. Escobar je naime potrošio milijun dolara kako bi istrenirao jato egzotičnih ptica da sjede na drvetu ispred njegove terase.

Njegov brat i partner u zločinu Gustavo primijeti da ptice baš nisu poslušne: “Ovo ti je dobro uloženih milijun dolara. Prirodu ne možeš kontrolirati.” U svojoj aroganciji Escobar je mislio da sve može potplatiti ili zastrašiti. Kad je iza sebe počeo ostavljati gomile mrtvih, nerijetko civila, tu je počeo pad zlog kralja kokaina.

Ekipa zaslužna za hvaljeni projekt Elite Squad, kontroverzni film o istinitoj priči čišćenja brazilskih favela od kriminalaca netom prije dolaska Pape Ivana Pavla II u posjet Riju, su redatelj Jose Padhilla i glavni glumac Wagner Moura.

Njih dvojica su napravili ozbiljan posao u pripremi ove biografske serije posjećujući originalne lokacije od kartela, gledajući stotine sati video materijala o Escobaru i čitajući sve što je ikada napisano o njemu. Brazilac Wagner Moura je morao naučiti tečno govoriti španjolski i nabaciti dvadesetak kila kako bi što uvjerljivije skinuo vođu kartela.

On je sjajno prikazao dvojnu prirodu čovjeka koji s jedne strane voli svoju obitelj (pogotovo majku koja mu šije odijela u kojima šverca kokain) i dijeli novac siromašnima, a s druge je zaslužan za nebrojene smrti i to da je navuka SAD na kokain.

narcos
Narcos radnja serije

Ostatak ekipe je također jezivo uvjerljiv, nitko tu nije crno-bijel i svi rade ono što je potrebno kako bi preživjeli kolumbijsku džunglu. Među sporednim glumcima se posebice ističe grozomorni Luis Guzman koji glumi Joséa Gonzala Rodrígueza Gachu, okrutnog narko lorda koji svoja partnerstva obično završava uz zvuke sačmarice.

Nema sumnje da je ova serija kao i droga kokain savršeni proizvod. Glavni Escobarov kemičar prikladnog imena Žohar ga nagovara da uđe u posao s kokainom: ” Vidiš ovaj bijeli prah.

On je savršen proizvod. Ljudi ga pošmrću i žele opet za dvadeset minuta, a košta 10 dolara gram.” Escobar mu, ne trepnuvši, isti čas odgovara: “Žohi, sve je to ok, ali ti nedostaje vizija. Zamisli koliko bi to mogli naplatiti u Miamiju.”

Vizionarski poput svog glavnog lika, Narkosi izazivaju neutaživu želju za gledanjem. Jedina razlika je što nećete moći čekati dvadeset minuta.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

The Leftovers (2014)

Ameri napokon odlučili proširiti katastrofu na cijeli svijet Ako niste imali raspravu o tome kako Amerikance uvijek zapadne katastrofa u filmovima i serijama, kao da niste živjeli. Izvanzemaljci uvijek njih posjete, prirodna katastrofa uvijek njih...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...