back to top

Mare of Easttown Recenzija 2021

Donosimo vam recenziju mini serije Mare of Easttown koju je napisao poznati filmski blogerSiniša.

Mare of Easttown je HBO-ova mini-serija koju je napisao Brad Ingelsby, autor filmova kao što su Out of the Furnace i The Way Back, dok je Craig Zobel bio zadužen za režiju.

Serija se sastoji od sedam jednosatnih epizoda, od kojih je prva emitirana 18. travnja.

Serija je okupila kvalitetan glumački ansambl u kojem se ističe ime Kate Winslet u ulozi glavne junakinje.

Mare of Easttown RADNJA

Priča je smještena u izmišljeni gradić Easttown u predgrađu Philadelphije i prati detektivku Mary Sheehan (Winslet) koja se susreće s ubojstvom lokalnog tinejdžera.

Prije godinu dana u gradu je nestala djevojka koja još nije razjašnjena, a zbog toga mnogi u zajednici sumnjaju u njezine detektivske sposobnosti.

Rastrzana između poslovnih obveza, stalnog pritiska i brojnih osobnih problema koji uključuju razvod, sinovo samoubojstvo i bitku za skrbništvo nad unukom, Mer je odavno prestala biti nasmijana i daje sve od sebe da joj se život ne raspadne.

mare of easttown
Mare of Easttown

Mer živi s majkom Helenom i kćeri Shoban, dok su joj bivši suprug Frank i njegova nova zaručnica praktički prvi susjedi.

Njezin brak nije uspio preživjeti samoubojstvo njihova sina Franka, za kojeg doznajemo da je imao povijest psihičkih bolesti i problema s drogom, pa se Mer s pravom boji da će njezin unuk Drew doživjeti sličnu sudbinu.

Novi ljudi u njezinom životu su simpatični pisac Richard (Guy Pearce) koji je došao u Easttown predavati na koledžu, kao i mladi detektiv Colin (Evan Peters) koji je poslan da joj pomogne u istrazi.

HBO je oduvijek bio sinonim za kvalitetu, a to se posebno odnosi na mini serije poput True Detective ili Sharp Objects.

Moram priznati da volim filmove i serije smještene u ruralne dijelove SAD-a koje karakterizira nedostatak perspektive i nade u bolje sutra – svi se poznaju, mnogi su u rodu, svatko ima tajnu i gotovo svačiji dnevni cilj je napiti se navečer.

Easttown je takvo mjesto, mračno i siromašno, mnogi se drogiraju, zbog čega se mlade djevojke bave prostitucijom kako bi financirale svoj porok. Kao što to često biva, takve okolnosti su plodno tlo za strašne događaje.

Nakon čitanja trivia, očekivao sam da će se ova serija baviti finijim točkama detektivskog posla, ali nakon prve epizode postaje jasno da će ovo biti više studija karaktera naše protagonistice nego prezentacija njezina rada, tj. istraga.

Mare of Easttown istinit je portret umorne, depresivne žene kojoj se kombinacija profesionalnih obaveza i obiteljske tragedije svalila na leđa, ostavljajući je osobom koja nema volje ni energije ni za što drugo osim za posao i obiteljske obveze.

Ona je svakako u središtu naše pažnje, a posredno imamo priliku pratiti popriličan broj likova s ​​kojima komunicira.

mare of easttown
Mare of Easttown

Prateći Mer, promatramo neke likove ili dijaloge koji nisu nužno bitni za samu radnju ili rješavanje ubojstva, ali predstavljaju mali svijet u kojem je radnja smještena.

Iako je nekima to možda odvratno ili nepotrebno, pritom pratimo studiju problematične zajednice, kako ona preživljava pod utjecajem strašnih događaja koji su se dogodili i kako ti događaji utječu na stanovnike.

Kao da to nije dovoljno, tu su i problemi s kojima se susreću lokalni policajci čiji rad stoga ima svoje nedostatke.

Opći je dojam da ova zajednica živi i postoji, odnosno serija ima jak osjećaj depresivnog realizma da negdje postoji mjesto Eastown gdje stanovnici pate.

Iako su okolnosti mračne i teške, svidjelo mi se što je autor ostavio prostora za komične situacije. Ove se scene najčešće događaju u Marijinom domu, koji je, suprotno očekivanjima, prilično brižan i topao, iako svatko svakome nešto zamjera.

U kombinaciji s vrhunskom glumom u kojoj prednjači Kate Winslet, dobivamo šaroliku zajednicu koja je autorici važnija od slučajeva nestanaka i ubojstava te misterija koji ih okružuje.

Naravno, ako vas više zanima misterij tko je ubio Erin, ovo ćete uzeti kao minus.

mare of easttown recenzija 2021
Mare of Easttown Recenzija 2021

Mare of Easttown je nova HBO-ova miniserija s misterioznim zapletom zabačenim u korist ispitivanja kako tragedije definiraju našu sadašnjost i istraživanja mračne strane ruralne zajednice serija koja je više studija likova nego praćenje finoće detektivskog posla, koji je u kombinaciji sa sporijim tempo neće se svidjeti svima. Za mene je.

Konačna ocjena: 9/10

filmskerecenzije.com

Drugi upravo čitaju

Romantične serije – 5 nezaobilaznih

Romantične serije Dobra romansa uvijek dobro dođe – preporučamo vam da zavirite u stare romantične serije,  sigurno ćete ih se sjetiti s nekom toplinom u srcu! Donosimo vam listu pet nezaobilaznih starih romantičnih serija koje...

The Witch (2015) – Recenzija

The Witch je odličan film iz 2015 godine koji ne smijete propustiti. Robert Egers nakon tri snimljena filma (The Witch, The Lighthouse, The Northman) danas ima status jednog od najzanimljivijih i najoriginalnijih mlađih filmaša. Karijeru je...

Najbizarnije smrti u serijama TOP 5

Najbizarnije smrti u serijama koje volimo gledati. Smrt je često (ako ne i uvijek) teško prihvatiti, a ponekad načini umiranja znaju biti dosta bizarni. Zbog toga nam serije i filmovi možda baš mogu pomoći u lakšem...