back to top

Uvod u Anatomiju

Sedam iznenađujućih činjenica koje niste znali o seriji Uvod u Anatomiju

Četrnaest sezona bezvremenske serije Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy), proglašena je najboljom medicinskom dramskom serijom svih vremena.

Jedna od najdugovječnijih serija počela se emitirati 2005. godine i jedna je od omiljenih serija za bingeanje.

Uvod u anatomiju prati toliko pozadinskih priča da je gotovo nemoguće znati sve. Stoga se pripremite za gledanje uz sedam iznenađujućih činjenica koje niste znali!

7. Samo su 4 glavna lika i dalje u seriji

Nakon 14 sezona i više od 300 epizoda, ostala su samo četiri glavna lika koje gledamo od samog početka serije.

To su Meredith Grey, Alex Karev, Miranda Bailey i Richard Webber.

uvod u anatomiju
Uvod u Anatomiju

6. Gray’s Anatomy jest prava knjiga

Uvod u anatomiju originalno se zove Grey’s Anatomy po uzoru na Gray’s Anatomy, što je naziv udžbenika za anatomiju koji je u tisku i danas.

Autor knjige jest Henry Gray, a knjiga se može naručiti preko eBaya.

5. Pravi liječnici rade na scenariju

Producenti su zaposlili prave liječnike kao savjetnike za sve medicinske situacije i izraze. Njihova je zadaća pobrinuti se da scenaristi sve točno napišu.

Naime, kada dođu do medicinskog žargona, scenaristi napišu samo izraz „nešto medicinski“ pa liječnici upotpune scenarij pravim izrazom.

uvod u anatomiju
Uvod u Anatomiju

4. Serija je pomogla spasiti život u stvarnosti

Desetogodišnja djevojčica uspješno je oživjela svoju majku nakon što je imala astmatični napadaj.

Njezina je kći rekla kako je ispravan način reanimacije naučila gledajući Uvod u anatomiju.

3. Katherine Heigl odbila je nominaciju za Emmy za ulogu Izzie

2008. godine Heigl je odbila nominaciju za Emmy za svoju ulogu Izzie.

U službenoj izjavi rekla je kako misli da joj scenaristi nisu dali dovoljno dobar materijal da bi zaslužila nominaciju te ne želi potencijalno uskratiti tu mogućnost glumicama koje su imale dobre materijale. Ubrzo nakon toga, Heigl je napustila seriju.

uvod u anatomiju
Uvod u Anatomiju

2. Ellen Pompeo najplaćenija je glumica u seriji

Prošle godine otkrilo se kako Ellen Pompeo, koja tumači glavnu ulogu Meredith Grey, zarađuje 20 milijuna dolara na godinu. To znači da zarađuje oko 575 tisuća dolara po epizodi.

1. Dokle god Ellen Pompeo želi snimati, serija ide dalje

Kreatorica serije Shonda Rhimes rekla je da, dokle god Ellen Pompeo želi glumiti ulogu Meredith Grey, serija će živjeti. To također znači da, kad ona to više ne bude htjela, serija će završiti.

Ukratko o seriji

Uvod u anatomiju (eng. Grey’s Anatomy) je američka serija koja je osvojila nagrade Emmy i Zlatni globus.

Na američkim malim ekranima se pojavila kao sezonska zamjena na dan 27. ožujka 2005., slijedeći popularne “Kućanice”. Serija se bazira na život doktorice Meredith Grey, koja počinje raditi kao stažist u fikcijskoj bolnici “Seattle Grace”, u Seattle, Washingtonu.

Serija se bavi i životima ostalih likova, Meredithinih prijatelja, a ulogu pripovjedačice ima sama Meredith, na početku i na kraju epizode. Naslov serije je aluzija na udžbenik anatomije “Gray’s Anatomy”.

Serija je obnovljena za 10-u sezonu koja je svoju premijeru imala 26. rujna 2013. godine.

Najavljeno je da se glumci Tessa Ferrer i Gaius Charles neće vratiti u 11. sezoni kao dr Leah Murphy i dr Shane Ross. ABC je 23. lipnja najavio da će glumica Caterina Scorsone (u seriji glumi Derekovu sestru Amy) biti član postave u nadolazećoj sezoni.

uvod u anatomiju
Uvod u Anatomiju

‘Uvod’ je drugi najgledaniji program u Americi, odmah iza ovogodišnjeg Superbowla koji je bio najgledanije finale američkog nogometa posljednjeg desetljeća.

Serija je tako ponijela i naslov najgledanijeg programa koji slijedi Superbowl u posljednjih 18 godina.

Dodatno će ova popularna serija ući u anale kao najgledaniji zabavni program na svim američkim TV postajama, nakon što je to uspjelo finalnoj epizodi Prijatelja.

‘Uvod u anatomiju’ prikazuje se na ABC-ju i to je program s najvećim rejtingom u posljednjih 12 godina.

Na Valentinovo je serija ponovila uspjeh privukavši 25 milijuna Amerikanaca, a TV postaja ABC je uz ‘Uvod u anatomiju’ i ‘Kućanice’ odnijela pobjedu nad NBC-jem i prijenosom Olimpijskih igara u Torinu. Serija je zabilježila već i nekoliko nagrada:

trostruko je nominirana za Emmy, ove godine bori se u čak 11 kategorija, osvojila je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu, Screen Actors Guild za najbolju žensku ulogu, te dvije nagrade Image, Writers Guild of America i BMI Music.

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

Firefly: 15 godina kasnije

Dan danas, 15 godina nakon kratke, ali nezaboravne pojave, mnoge obožavatelje SF-a uhvati mala doza tuge i nostalgije popraćene kratkim sjetnim uzdahom na spominjanje jedne riječi: Firefly. Sada već davne 2002. godine izašla je prva epizoda...

Mare of Easttown Recenzija 2021

Donosimo vam recenziju mini serije Mare of Easttown koju je napisao poznati filmski blogerSiniša. Mare of Easttown je HBO-ova mini-serija koju je napisao Brad Ingelsby, autor filmova kao što su Out of the Furnace i...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...