Con Man (Recenzija)

Sadržaj

Con Man je odlična serija iz 2018. godine koju ne smijete propustiti.

Alan Tudyk nije posebno zvučno ime u svijetu mainstream filma i televizije (poznatiji kao K-2SO u Rogue One). U okviru pop kulture i marginaliziranih ostvarenja, Alan Tudyk je pak više od imena. Firefly, kratkotrajna ali kultna sf serija (prerano otkazana od strane zločestog studija Fox) profilirala ga je kao geek ikonu i vladara Comic ConaNathan Fillion, lice Fireflya, prošao je nešto bolje, ponajprije zahvaljujući šarmu i eye candy karizmi, pa je slavu pojačao ulogom Richarda Castlea, uz bok glumici hrvatskih korijena, Stani Katic.

jake gyllenhaal
Con Man (Recenzija)

No, čak ni Nathan Fillion nije posebno zvučno ime. Ta sivkasta zona „poznati smo samo true fanovima“ (znate kako se žanrovski ljubitelji vole osjećati posebnima) omogućila im je da preko Indiegoga obore rekord tražeći od tih istih fanova – novce. Obećali su samoparodirajući, metafilmski projekt u kojem će fanovi biti pozitivci, a glumci i voditelji konvencija blesave i uznemirujuće persone. I u tome su uspjeli.

Con Man je web serija koja je kroz svoje dvije sezone prešla sa streaming servisa Vimeo na Comic Con HQ, s tim da je potonji mnogo prikladnije mjesto za ovaj uradak (Vimeo pršti artsy-fartsy ostvarenjima upitne kvalitete, dok CC HQ ima nekoliko sličnih projekata). U rujnu ove godine, dakle prije 2 mjeseca, SyFy ju je po prvi puta prikazao na tv-u, i to je otprilike isto vrijeme kada je serija doživjela svoju domaću premijeru na Pickboxu.

Već spomenuti samoparodirajući aspekt je jasan – Tudyk je Wray Nerely, propali sf glumac koji dane gubi po konvencijama i provlači se na staru slavu koju je pobrao u seriji Spectrum (Firefly ekvivalent).

Sličan koncept imao je i HBO-ov Entourage s likom Johnnyja Drame, samo se ondje radilo o vikinškoj seriji. Nathan Fillion je Jack Moore, narcisistički, hot shot glumac iz Spectruma koji održava prijateljstvo sa starim drugom, iako je taj drug na rubu propasti. Možemo reći kako je Tudyk metafiktivnog sebe dodatno ponizio, dok je Fillion svoju personu uzvisio.

Iako su fanovi bili naloženi na činjenicu kako ponovno vidimo Washa i Mala (njihove Firefly likove) zajedno, Tudyk i Fillion su zapravo najmanje dojmljiv element Con Mana. Najjači aspekt serije su sporedni likovi, kao i gostujuće pojave. Bez obzira bili vam oni dobro poznati ili vam se krili u krajičku podsvijesti, nema sumnje kako će vas izrazito zabaviti.

Mindy Sterling kao Wrayeva agentica, bivša glumica svakakvih šrotova (uključujući i snuff uratke) urnebesno dočarava gramzivi i perverzni aspekt konvencija, jer iako ne konvencionalno (pun intended) privlačna, izuzetno je seksualno aktivna sa posjetiteljima i ponekim fanom. Bez nje, Con Man ne bi bio ni upola zabavan.

Sean Astin iliti Samwise iz LOTR-a glumi sebe samog, i Wrayu daje lukave savjete o iskorištavanju i manipulaciji svoje odane fan baze. Side note – Sean Astin je sada poznat i kao Bob the Brain, prema simpatičnoj ulozi u novoj sezoni aktualne pop culture opsesije Stranger Things.

Casper Van DienEliza DushkuFelicia Day i Amy Acker samo su neke od konvencijskih real world legendi koje se pojavljuju, u manjem ili većem obimu, u Con Manu, uz uspješnu samoparodiju.

con man (recenzija)
Con Man (Recenzija)

Prilike koje Wray, zajedno sa svojom agenticom pronalazi, te ih u Larry Davidovom stilu pretvara u socijalne neprilike, kao i karikaturiranje umišljenih, ali propalih glumaca osnova su humora kojim odiše Con Man.

Komedija situacije uvijek je bio najprikladniji žanr za isticanje gluposti i licemjerstva određene skupine, u ovom slučaju onih koji svoju svrhu pronalaze iza štanda inih fanovskih Conova. Tudykov lik stoga nastoji oživjeti svoju staru slavu te se, pogotovo u 2. sezoni, svim silama trudi vratiti u igru, što, pogađate, vodi u još apsurdnije situacije.

Idealna za popodnevno opuštanje nakon naporna dana ili pak besposličarsko ljenčarenje, Con Man je web serija koju ćete progutati u trenu. Iako se radi o školskom primjeru „mozak na pašu i uživaj“, to ju ne čini ništa manje kvalitetnom od pretencioznijih ostvarenja.

Nakon premijere na SyFyu, možda Con Man u budućnosti evoluira iz web serije u tv seriju, no format u kakvom je nastala, i u kakvom ju možete streamati na Pickboxu, idealan je za ono što nudi – dobru šalu na vlastiti račun.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

Filmovizija recenzija

Filmovizija je sajt na kojem možete gledati filmove i serije online s prevodom. Filmovizija je popularna online platforma za besplatno gledanje filmova i serija online sa prevodom na naš jezik. Radi se o sajtu sličnog...

Paprika (2006) – Recenzija

Paprika je japanski anime Paprika je japanski anime koji predstavlja kombinaciju naučne fantastike i psihološkog trilera iza koga stoji legendarni animator Satoši Kon, kome je ovo bio poslednji film pre prerane smrti. Film se bazira na istoimenom...

A Man Called Otto (2022) – Recenzija

A Man Called Otto je američka ekranizacija svetskog bestselera A Man Called Otto je američka ekranizacija svetskog bestselera Čovek zvani Ove iz 2012. godine Fredrika Bakmana koji je tri godine kasnije u Švedskoj dobio svoju prvu filmsku adaptaciju En...

It’s Such a Beautiful Day (2012) – Recenzija

It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film koji predstavlja kombinaciju crnog humora i drame i koji u potpunosti potpisuje Don Hercfelt. Od ranije cenjen kao autor...