Con Man (Recenzija)

Prijavi se za novosti i preporuke

Con Man je odlična serija iz 2018. godine koju ne smijete propustiti.

Alan Tudyk nije posebno zvučno ime u svijetu mainstream filma i televizije (poznatiji kao K-2SO u Rogue One). U okviru pop kulture i marginaliziranih ostvarenja, Alan Tudyk je pak više od imena. Firefly, kratkotrajna ali kultna sf serija (prerano otkazana od strane zločestog studija Fox) profilirala ga je kao geek ikonu i vladara Comic ConaNathan Fillion, lice Fireflya, prošao je nešto bolje, ponajprije zahvaljujući šarmu i eye candy karizmi, pa je slavu pojačao ulogom Richarda Castlea, uz bok glumici hrvatskih korijena, Stani Katic.

jake gyllenhaal
Con Man (Recenzija)

No, čak ni Nathan Fillion nije posebno zvučno ime. Ta sivkasta zona „poznati smo samo true fanovima“ (znate kako se žanrovski ljubitelji vole osjećati posebnima) omogućila im je da preko Indiegoga obore rekord tražeći od tih istih fanova – novce. Obećali su samoparodirajući, metafilmski projekt u kojem će fanovi biti pozitivci, a glumci i voditelji konvencija blesave i uznemirujuće persone. I u tome su uspjeli.

Con Man je web serija koja je kroz svoje dvije sezone prešla sa streaming servisa Vimeo na Comic Con HQ, s tim da je potonji mnogo prikladnije mjesto za ovaj uradak (Vimeo pršti artsy-fartsy ostvarenjima upitne kvalitete, dok CC HQ ima nekoliko sličnih projekata). U rujnu ove godine, dakle prije 2 mjeseca, SyFy ju je po prvi puta prikazao na tv-u, i to je otprilike isto vrijeme kada je serija doživjela svoju domaću premijeru na Pickboxu.

Već spomenuti samoparodirajući aspekt je jasan – Tudyk je Wray Nerely, propali sf glumac koji dane gubi po konvencijama i provlači se na staru slavu koju je pobrao u seriji Spectrum (Firefly ekvivalent).

  Licorice Pizza (2021) - Recenzija

Sličan koncept imao je i HBO-ov Entourage s likom Johnnyja Drame, samo se ondje radilo o vikinškoj seriji. Nathan Fillion je Jack Moore, narcisistički, hot shot glumac iz Spectruma koji održava prijateljstvo sa starim drugom, iako je taj drug na rubu propasti. Možemo reći kako je Tudyk metafiktivnog sebe dodatno ponizio, dok je Fillion svoju personu uzvisio.

Iako su fanovi bili naloženi na činjenicu kako ponovno vidimo Washa i Mala (njihove Firefly likove) zajedno, Tudyk i Fillion su zapravo najmanje dojmljiv element Con Mana. Najjači aspekt serije su sporedni likovi, kao i gostujuće pojave. Bez obzira bili vam oni dobro poznati ili vam se krili u krajičku podsvijesti, nema sumnje kako će vas izrazito zabaviti.

Mindy Sterling kao Wrayeva agentica, bivša glumica svakakvih šrotova (uključujući i snuff uratke) urnebesno dočarava gramzivi i perverzni aspekt konvencija, jer iako ne konvencionalno (pun intended) privlačna, izuzetno je seksualno aktivna sa posjetiteljima i ponekim fanom. Bez nje, Con Man ne bi bio ni upola zabavan.

Sean Astin iliti Samwise iz LOTR-a glumi sebe samog, i Wrayu daje lukave savjete o iskorištavanju i manipulaciji svoje odane fan baze. Side note – Sean Astin je sada poznat i kao Bob the Brain, prema simpatičnoj ulozi u novoj sezoni aktualne pop culture opsesije Stranger Things.

Casper Van DienEliza DushkuFelicia Day i Amy Acker samo su neke od konvencijskih real world legendi koje se pojavljuju, u manjem ili većem obimu, u Con Manu, uz uspješnu samoparodiju.

con man (recenzija)
Con Man (Recenzija)

Prilike koje Wray, zajedno sa svojom agenticom pronalazi, te ih u Larry Davidovom stilu pretvara u socijalne neprilike, kao i karikaturiranje umišljenih, ali propalih glumaca osnova su humora kojim odiše Con Man.

  The Whispers: 4 razloga za gledanje Spielbergove alienske triler drame

Komedija situacije uvijek je bio najprikladniji žanr za isticanje gluposti i licemjerstva određene skupine, u ovom slučaju onih koji svoju svrhu pronalaze iza štanda inih fanovskih Conova. Tudykov lik stoga nastoji oživjeti svoju staru slavu te se, pogotovo u 2. sezoni, svim silama trudi vratiti u igru, što, pogađate, vodi u još apsurdnije situacije.

Idealna za popodnevno opuštanje nakon naporna dana ili pak besposličarsko ljenčarenje, Con Man je web serija koju ćete progutati u trenu. Iako se radi o školskom primjeru „mozak na pašu i uživaj“, to ju ne čini ništa manje kvalitetnom od pretencioznijih ostvarenja.

Nakon premijere na SyFyu, možda Con Man u budućnosti evoluira iz web serije u tv seriju, no format u kakvom je nastala, i u kakvom ju možete streamati na Pickboxu, idealan je za ono što nudi – dobru šalu na vlastiti račun.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...

The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija...