back to top

Con Man (Recenzija)

Con Man je odlična serija iz 2018. godine koju ne smijete propustiti.

Alan Tudyk nije posebno zvučno ime u svijetu mainstream filma i televizije (poznatiji kao K-2SO u Rogue One). U okviru pop kulture i marginaliziranih ostvarenja, Alan Tudyk je pak više od imena. Firefly, kratkotrajna ali kultna sf serija (prerano otkazana od strane zločestog studija Fox) profilirala ga je kao geek ikonu i vladara Comic ConaNathan Fillion, lice Fireflya, prošao je nešto bolje, ponajprije zahvaljujući šarmu i eye candy karizmi, pa je slavu pojačao ulogom Richarda Castlea, uz bok glumici hrvatskih korijena, Stani Katic.

jake gyllenhaal
Con Man (Recenzija)

No, čak ni Nathan Fillion nije posebno zvučno ime. Ta sivkasta zona „poznati smo samo true fanovima“ (znate kako se žanrovski ljubitelji vole osjećati posebnima) omogućila im je da preko Indiegoga obore rekord tražeći od tih istih fanova – novce. Obećali su samoparodirajući, metafilmski projekt u kojem će fanovi biti pozitivci, a glumci i voditelji konvencija blesave i uznemirujuće persone. I u tome su uspjeli.

Con Man je web serija koja je kroz svoje dvije sezone prešla sa streaming servisa Vimeo na Comic Con HQ, s tim da je potonji mnogo prikladnije mjesto za ovaj uradak (Vimeo pršti artsy-fartsy ostvarenjima upitne kvalitete, dok CC HQ ima nekoliko sličnih projekata). U rujnu ove godine, dakle prije 2 mjeseca, SyFy ju je po prvi puta prikazao na tv-u, i to je otprilike isto vrijeme kada je serija doživjela svoju domaću premijeru na Pickboxu.

Već spomenuti samoparodirajući aspekt je jasan – Tudyk je Wray Nerely, propali sf glumac koji dane gubi po konvencijama i provlači se na staru slavu koju je pobrao u seriji Spectrum (Firefly ekvivalent).

Sličan koncept imao je i HBO-ov Entourage s likom Johnnyja Drame, samo se ondje radilo o vikinškoj seriji. Nathan Fillion je Jack Moore, narcisistički, hot shot glumac iz Spectruma koji održava prijateljstvo sa starim drugom, iako je taj drug na rubu propasti. Možemo reći kako je Tudyk metafiktivnog sebe dodatno ponizio, dok je Fillion svoju personu uzvisio.

Iako su fanovi bili naloženi na činjenicu kako ponovno vidimo Washa i Mala (njihove Firefly likove) zajedno, Tudyk i Fillion su zapravo najmanje dojmljiv element Con Mana. Najjači aspekt serije su sporedni likovi, kao i gostujuće pojave. Bez obzira bili vam oni dobro poznati ili vam se krili u krajičku podsvijesti, nema sumnje kako će vas izrazito zabaviti.

Mindy Sterling kao Wrayeva agentica, bivša glumica svakakvih šrotova (uključujući i snuff uratke) urnebesno dočarava gramzivi i perverzni aspekt konvencija, jer iako ne konvencionalno (pun intended) privlačna, izuzetno je seksualno aktivna sa posjetiteljima i ponekim fanom. Bez nje, Con Man ne bi bio ni upola zabavan.

Sean Astin iliti Samwise iz LOTR-a glumi sebe samog, i Wrayu daje lukave savjete o iskorištavanju i manipulaciji svoje odane fan baze. Side note – Sean Astin je sada poznat i kao Bob the Brain, prema simpatičnoj ulozi u novoj sezoni aktualne pop culture opsesije Stranger Things.

Casper Van DienEliza DushkuFelicia Day i Amy Acker samo su neke od konvencijskih real world legendi koje se pojavljuju, u manjem ili većem obimu, u Con Manu, uz uspješnu samoparodiju.

con man (recenzija)
Con Man (Recenzija)

Prilike koje Wray, zajedno sa svojom agenticom pronalazi, te ih u Larry Davidovom stilu pretvara u socijalne neprilike, kao i karikaturiranje umišljenih, ali propalih glumaca osnova su humora kojim odiše Con Man.

Komedija situacije uvijek je bio najprikladniji žanr za isticanje gluposti i licemjerstva određene skupine, u ovom slučaju onih koji svoju svrhu pronalaze iza štanda inih fanovskih Conova. Tudykov lik stoga nastoji oživjeti svoju staru slavu te se, pogotovo u 2. sezoni, svim silama trudi vratiti u igru, što, pogađate, vodi u još apsurdnije situacije.

Idealna za popodnevno opuštanje nakon naporna dana ili pak besposličarsko ljenčarenje, Con Man je web serija koju ćete progutati u trenu. Iako se radi o školskom primjeru „mozak na pašu i uživaj“, to ju ne čini ništa manje kvalitetnom od pretencioznijih ostvarenja.

Nakon premijere na SyFyu, možda Con Man u budućnosti evoluira iz web serije u tv seriju, no format u kakvom je nastala, i u kakvom ju možete streamati na Pickboxu, idealan je za ono što nudi – dobru šalu na vlastiti račun.

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...