back to top

Fargo (2014)

Fargo je odlična serija iz 2014. godine koju ne smijete propustiti.

Ledeni hommage braći Coen koji diše punim plućima

Otkad su nas braća Coen 1984. prvi put počastili svojim okrutnim i nasilnim trilerom Blood Simple znali smo da se nešto radikalno dogodilo u filmskoj umjetnosti. Među svom silom genijalnih projekata iskače njihovo remek djelo Fargo (1996), čija priča navodno vuče inspiraciju iz stvarnih događaja koji su se dogodili osamdesetih godina u zabačenom gradiću Fargo u ledom okovanoj Minnesoti.

Samo nekolicina kritičara se potrudila provjeriti istinitost “stvarnih događaja” i shvatila da je priča potpuna izmišljotina briljantnog dvojca koji je upotrijebio početnu točku “istinite priče” kao scenaristički trik s kojim su se maestralno poigrali.

listopad
Fargo (2014)

Mini serija nastala prema filmu svaku svoju epizodu počinje tiskanim upozorenjem kako je priča bazirana na stvarnim ubojstvima, ali da su imena promijenjena zbog onih koji su preživjeli, a da je priča ispričana potpuna onako kao što se i desila u “stvarnom” životu iz poštovanja prema mrtvima. Kao i film, serija Fargo uvodi poznate elemente braće Coen kao što su estetika nasilja (stravični kontrapunkt lokvi krvi i razmrcvarenih tijela na potpuno bijelim ledinama),  duboka pitanja o moralnosti dotičnog nasilja i pitanje odgovornosti sudionika istog.

Deset epizoda prve sezone je prepuno “easter eggsa” koji evociraju ne samo original već i cjelokupnu ostavštinu braće Coen. U jednoj sceni se naručuje koktel White Russian (omiljeno piće Dudea iz Velikog Lebowskog), a neke scene prokleto podsjećaju na Blood Simple.

Iako prepun rečenica koje su bile u originalu, scenarij je toliko dobro napisan da smo bili uvjereni da su neke izmjene u dijalozima bile produkt bolesnih mozgova braće Coen dok su zapravo pravi simulacrum i hommage njihovog rada koji je poprimio neki vlastiti i fascinantni život. Ledena atmosfera i strašni humor koji je cijelo vrijeme prisutan sjajno prikazuju kako je ljudska indivdua zapravo slaba i sklona nasilju. Ova serija nam dokazuje da kad dobri ljudi rade loše stvari to može biti jako duhovito.

Priča kreće s tihim i povučenim prodavačem osiguranja Lesterom Nygaardom (Martin Freeman) koji je jadan i nesretan u svom životu gdje je on uvijek žrtva nasilja, teroriziranja i maltretiranja. Bilo da je riječ o bogatom tajkunu koji ga maltretira od osnovne škole ili o njegovoj vlastitoj ženi koja ga upotrebljava kao metaforički otirač.

Nakon što razbijena nosa završi u bolnici jer se usprotivio krivom čovjeku, u čekaonici upoznaje misterioznog, mračnog i metodičnog  čovjeka po imenu Lorne Malvo (Billy Bob Thornton). On se sažali nad Lesterom i ponudi mu besplatno svoje usluge plaćenog ubojice kako bi ga riješio problema utjelovljenom u liku Lesterove žene.

Iako na početku zgranut, Malvo mu se obrati rečenicom: “Tvoj problem je što misliš da u životu postoje pravila. Ona ne postoje”. Zahvaljujući svojoj karizmi i uvjerljivoj argumentaciji svoje filozofije nihilizma Malvo uspije uvjeriti Lestera da ipak ubiju njegovu ženu. Stvari vrlo brzo počinju izmicati kontroli, a u priču se upetljavaju razni zločesti tipovi poput mafijaša koji traže Malva pa sve do lokalnog besprizornog tajkuna. – (Fargo)

Hrabre snage policijske postaje Fargo su mahom dobrodušni i naivni pojedinci koji su proveli cijeli svoj radni vijek ne vidjevši mrtvo tijelo, a kamoli da su spremni nositi se s jednim profesionalnim plaćenim ubojicom koji unosi čisto zlo u maleni i topli, ali opet hladan grad.

Jedina među njima koja sumnja na dublju vezu između smrti Lesterove žene i gomile tijela koje Malvo ostavlja iza sebe je ambiciozna zamjenica Molly Gunderson (Allison Tolman) kojoj se kasnije pridruži plahi policajac Gus Grimly (Colin Hanks). Allison Tolman je izgradila snažan i nesmiljeni ženski lik koji unatoč preprekama šovinističkog okruženja ne odustaje od potrage za istinom.

Sin poznatog Toma Hanksa nam je ponudio dosad možda svoju najbolju ulogu u kojoj pokazuje koliko se lik može promijeniti. Svi likovi važni za priču ili napreduju ili nazaduju što je vrlo bitno za uvjerljivost ove potpuno neuvjerljive priče. Lorne Malvo je tu jedina konstanta koja kao tornado prolazi kroz uspavane živote ostalih likova i tjera ih na neviđene poteze. – (Fargo)

fargo (2014)
Fargo (2014)

Ako ste gledali originalni film ova serija će vas podsjetiti na to koliko je film genijalan, a ako niste, gledanje ove komedije koja je mračna kao crna rupa u svemiru natjerat će vas da ga pogledate i divite se genijalnosti koja je poslužila kao inspiracija za ovu izvrsnu seriju.

Autori serije nam spremaju još jednu sezonu ove zime, ali ovaj put s drugom pričom i potpuno novom zvjezdanom postavom (Ted Danson, Kirsten Dunst, Patrick Williams…). Sudeći prema ambicioznosti i kvaliteti ovog projekta čini se da nas čeka uzbudljiv i krvav zimski televizijski semestar. – (Fargo)

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

The Banshees of Inisherin (2022) – Recenzija

The Banshees of Inisherin je crna komedija The Banshees of Inisherin je crna komedija koju potpisuje Martin Mekdona, odlični irski filmaš i dramaturg kome je ovo četvrti dugometražni film nakon In Bruges, Seven Psychopaths i Three Billboards… Jedan od...

7 romantičnih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu najboljih romantičnih filmova koje vrijedi pogledati. To je nama naše 21. stoljeće dalo – mogućnost miksanja omiljenih filmskih žanrova u jedan savršen film (ili seriju, nećemo diskriminirati). U ovoj top listi, stoga,...

The Fabelmans (2022) – Recenzija

The Fabelmans je coming-of-age drama The Fabelmans je coming-of-age drama koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Stiven Spilberg u saradnji sa svojim redovnim saradnikom Tonijem Kušnerom. Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu u...