Igra prijestolja: Pobjednici i gubitnici

Igra prijestolja (Game of Thrones) je odlična serija iz 2011. godine koju ne smijete propustiti.

Zatvaranje Igre prijestolja izazvalo je mnoštvo negativnih kritika i reakcija publike: većina kritičara je izbombardirala finale lošim ocjenama i oštrim recenzijama, a fanovi peticijom zahtijevaju novu osmu sezonu. Teško se oteti dojmu da je završna sezona, kao i sedma koja joj je prethodila, eufemistički rečeno “drukčija” od ostatka serije.

Osma i sedma sezona ostavile su mrlju na sve ono kvalitetno što je učinjeno prošlih godina, iako Igra prijestolja, bez obzira na to, ostaje jedna od najvećih i najboljih serija do sada. Barem do trenutka brojnih promašaja Benioffa i Weissa. Pričekali smo da se slegnu dojmovi, glave djelomice ohlade, kako bi pokušali odgovoriti na nimalo jednostavno pitanje – tko su pobjednici, a tko gubitnici ove fantasy sage?

igra prijestolja: pobjednici i gubitnici

Gubitnica: Daenerys

Na ljestvici gubitnika par exellence, jednu od prvih pozicija uvjerljivo zauzima Daenerys Targaryen. Ona je gubitnica na najmanje dvije razine: kao lik u priči, te kao lik u širem smislu. Sagleda li se rasplet serije unutar okvira  “činjenica”, svoju je misiju okončala doslovnim, fizičkim porazom – smrću.

Ipak, njezin je put bio jedan od šarenijih i kompleksnijih: podređena interesima moćnika, podređena bratu, te na početku podređena khal Drogu, uspjela se emancipirati i etablirati kao osloboditeljica i zaštitnica potlačenih. Moć je postepeno grizla iznutra, dok je Majka zmajeva oslobađala (ili osvajala?) gradove na istoku.

Na koncu je doživjela sumanuti zaokret. I tu nastupa poraz lika u širem smislu, a krivicu snose pisci. Poput mnogih drugih likova, Daenerys je u posljednjoj sezoni postala jednodimenzionalan lik, čija je kompleksnost svedena na targaryenske “gene” i psihičku rastresenost. Njezina se preobrazba u Ludu kraljicu može u potpunosti razumjeti, ali ne i opravdati sa scenarističkog aspekta. – (Igra prijestolja)

Gubitnici: Neokaljani

Pratili su Daenerys od njezinih prvih koraka, da bi na koncu doživjeli potpuni debakl. Iako su dobili kakav-takav klimavi rasplet, ne mogu njime biti zadovoljni.

Uvedeni u priču poput dehumanizirane ratne mašinerije, prošli su kroz proces ponovnog otkrivanja vlastite ljudskosti (i to samo kroz jednog lika – Greyworma), da bi, eto, na kraju priče postali svojevrsni “ratni zločinci” koji kolju sve pred sobom ali, čudom, ne ubijaju samo onog koji je ubio njihovu kraljicu, već tjednima pristojno čekaju raspravu i odluku moćnika Westerosa čiji su sustav vladanja nastojali srušiti prateći ubijenu Daenerys. Apsolutni poraz Neokaljanih i scenarista. – (Igra prijestolja)

Gubitnice: Teorije fanova i mitologija priče

Azor Ahai, Gospodar svjetla, Cersei i proročanstvo, Bran, Kralj noći… i tako dalje. Fanovi su godinama diskutirali o ovim i mnogim drugim stvarima, da bi na koncu ostali praznih ruku i s upitnicima nad glavama.

I teorije koje su se pokazale ispravnima, poput porijekla Jona Snowa, na kraju su samo fusnote i marginalne bilješke ove serije. Očekivali smo njihov jači i značajniji impakt na priču.

Na kraju, što se mitologije tiče, i uloga i funkcija Bijelih hodača ostavila je mnogo otvorenih pitanja i gorak okus za sobom. Nakon sedam sezona nabrijavanja, proletjeli su kroz seriju kao da ih nikada nije ni bilo. – (Igra prijestolja)

igra prijestolja

Gubitnici: Cersei i Jaime

Neutemeljeno srozani na, praktički, sekundarne likove koji pasivno promatraju ludilo Lude kraljice i koji – priče radi – čekaju svoj “školski” rasplet, Cersei i Jaime poraženi su u svim pogledima.

Posljednja sezona je potpuno odustala od Cersei: iako je njezin lik jedan od rijetkih koji je zadržao duh i šarm GoT-a do samoga kraja, čini se da je ona ispala iz šire priče jer se jednostavno nije mogla uklopiti u brzi tempo koji su zadali Weiss i Benioff. Slično vrijedi i za Jaimea: progres lika je jednostavno bačen u vjetar u posljednjoj sezoni. – (Igra prijestolja)

igra prijestolja: pobjednici i gubitnici

Pobjednica: Sansa (i obitelj Stark)

Iako se mnogi neće složiti s odabirom Brana za kralja, te kritizirati njegovu stagnaciju i pasivnost u posljednje dvije sezone, teško je ne zapljeskati obitelji Stark, koja je nakon boli, tuge, frustracije i višestrukih poraza na koncu – pobjedila. Barem simbolički.

Sansa je jedan od rijetkih likova koji su (zaslužili i) dobili adekvatan, koherentan završetak – izborila se za nezavisnost Sjevera, i postala je njegova kraljica. Ipak, Aryjina uloga u posljednje dvije epizode nije sasvim jasna, a nakon likvidacije Waldera Freyja njezine su vještine mijenjanja lica imale mnogo potencijala za priču ali su, eto, jednostavno eliminirane.

No, upravo Aryji stanovnici Westerosa duguju mnogo – likvidacijom Kralja noći u stilu deus ex machina, postala je MVP kraljevstva. Zaključno – Starkovi su izdržali, vratili se u Winterfell i zauzeli prijestolje Westerosa. Sretno im bilo. – (Igra prijestolja)

Pobjednik: Bronn

Ni kriv ni dužan, Bronn je našao svoje mjesto na ovoj listi jer je, eto, ni kriv ni dužan postao svojevrstan ministar financija i dobio svojih pet minuta u finalu serije kroz koju se kreće od prve sezone.  Njegov je lik svoju funkciju izgubio par sezona unatrag, kada su Weiss i Benioff počeli sužavati kompleksnu priču i marginalizirati likove.

On je, čini nam se, preživio i doživio uprizorenje u finalu isključivo zbog simpatija fanova. Iako je to bilo nekako i nepotrebno, kao što je nepotreban bio i nategnuti humor Malog vijeća, Bronn je dobio i više od onoga što je htio. Njegova je putanja na neki preslika klimave putanje serije. – (Igra prijestolja)

Pobjednik: Ramin Djawadi

Djawadijeva je glazba, tijekom čitave serije, bila naprosto fantastična. Glazbene dionice kojima je pratio završne trenutke bitke za Winterfell pravo su remek-djelo. Bez ovog čovjeka, serija bi bila mnogo, mnogo siromašnija. – (Igra prijestolja)

Pobjednici: Tormund i slobodnjaci

Nakon svega što smo vidjeli, nakon brojnih nelogičnosti i promašaja, brzog tempa i neriješenih pitanja, možemo zaključiti da su Tormund (kojeg su Benioff i Weiss pretjerano iskarikirali) i ekipa dobili lijep rasplet. Oni su, ujedno, i moralni pobjednici priče.

igra prijestolja: pobjednici i gubitnici

Pobjednici: Dotrakiji

Iako su gledatelji mislili da su gotovo svi Dotrakiji poginuli prilikom strateški besmislenog ali vizualno atraktivnog juriša na vojsku mrtvih, oni su se nekako uspjeli reproducirati i pojaviti pred vratima prijestolnice u začudno velikom broju. Apsolutna pobjeda. – (Igra prijestolja)

igra prijestolja: pobjednici i gubitnici

Nesvrstani Jon Snow

Rasplet Jona Snowa nije jednostavno opisati, ni definirati. Neki će reći da je izgubio, drugi da je, barem moralno, pobjedio. Mi ćemo ga ostaviti na strani nesvrstanih, budući da je tako započeo i završio svoj put. Ipak, čovjek ne zna ništa. – (Igra prijestolja)

Pobjednik: George R.R. Martin

Je li finale kompromitiralo Martinovo djelo? Možda, ali samo djelomice. Naime, svojevrstan fijasko finala otvorio je mnogo više prostora za Martinove nadolazeće knjige. One naime mogu na adekvatniji i kvalitetniji način zaokružiti priču, ponuditi odgovor na mnoga kompleksna politička i mitološka pitanja, ali i pojedinim likovima dati koherentniji kraj.

Ne sumnjamo da će tako i biti, imamo li na umu kvalitetu i bogatstvo serije u periodu kada je narativ pratio Martinove knjige. Sudeći prema posljednjim izjavama, čini se da je Martin nabrijan i da napokon želi završiti ono što je započeo u prošlom stoljeću.

Je li ga nabrijalo finale? Moguće. On je, prije emitiranja osme sezone, rekao da bi Igri prijestolja trebalo još barem nekoliko sezona kako bi se priča koherentno rasplela prateći njegove ideje. No, upravo je to plus za njega i za medij knjige. Gledanje se isplatilo do jednog trenutka. Za nezadovoljne fanove koji žele drukčiji, bolji završetak i Martinov autorski pečat, sada slijedi – čitanje. – (Igra prijestolja)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

The Walking Dead

The Walking Dead je neprijatelji logike (Recenzija s07e17) Da, znam što piše u podnaslovu. Nije tipfeler. Do ovog, završnog poglavlja svaki početak (polu) sezone je nekako označavao novu eru. Ali ova recenzija će potvrditi da...

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Postoje li slučajnosti? (RECENZIJA)

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency je odlična serija iz 2016. godine koju ne smijete propustiti. Fiona Dourif jednom je prilikom rekla da joj je uloga Bartine Bart Curlish, holističkog ubojice u seriji Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, najdraža uloga...

Gomorrah: Seciranje napuljske mafije u stilu Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

Gomorrah je odlična serija iz 2014. godine koju ne smijete propustiti. Serije Obitelj Soprano i Žica su, svaka na svoj način, podigle kvalitetu i revolucionirale žanr kriminalističkih drama: talijanska serija Gomorrah smješta se negdje između njih. Hollywood Reporter kaže da je Gomorrah “talijanski...