It’s Such a Beautiful Day (2012) – Recenzija

It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film

It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film koji predstavlja kombinaciju crnog humora i drame i koji u potpunosti potpisuje Don Hercfelt. Od ranije cenjen kao autor kratkometražnih animacija, ovo je njegov prvi dugometražni film i praktično sve segmente je odradio sam – režiju, scenario, animaciju, naraciju, montažu. Film je podeljen u tri celine koje predstavljaju njegovu raniju trilogiju Everything Will Be OK koja se sastoji od radova Everything Will Be Ok (2006),I Am So Proud of You (2008) i It’s Such a Beautiful Day (2011).

Priča prati Bila, bolešljivog i ćudljivog čoveka, koji se bori sa gubitkom pamćenja, apsurdnim vizijama i drugim simptomima nepoznate neurološke bolesti za koju nagađamo da je tumor na mozgu. Saznajemo da ga je odgojila samohrana majka, da je njegove starije članove porodice mučila demencija i da su, s obzirom da je nekoliko njih udario voz, bili skloni samoubistvu. Autor nas smešta duboko u njegovu psihu, njegove misli i njegova iskustva, pa doživljavamo svet iz perspektive čoveka sa krhkom psihom.

Centralnu temu ovog filma nije teško pogoditi – autor nam sugeriše da je jednostavan život lep i da nam smrt omogućuje da taj život cenimo. Kao i većina nas, Bil se plaši smrti, ali zbog svojih zdravstvenih problema je taj strah toliki da on praktično jedva živi. Međutim, kako vreme prolazi, misli mu postaju sve pozitivnije, pronalazi sreću i lepotu u malim stvarima i shvata da je život lep, naročito u poređenju sa pacijentom iz njegove bolničke sobe koji oseća samo bol.

it's such a beautiful day (2012) - recenzija

Film je odrađen u jednostavnoj, ručno odrađenoj animaciji koja našeg Bila i ostale ljude predstavlja kao Čiča Gliše. Autor koristi i kombinaciju različitih vizuelnih efekata, osvetljenja, fotografija i slojevitih zvukova. U skladu sa Bilovim raspoloženjem ili zdravstvenim stanjem, film je u jednom momentu predivan prikaz boja i emocija, dok je u sledećom kakofonija pomalo uznemirujućih zvukova i isfiltriranih crteža. Šta god da gledamo ostavlja utisak kao da zaista treba da bude tu i ništa ne deluje suvišno.

Dijaloga u filmu praktično nema, dok je naracija veoma kvalitetna, sarkastična i introspektivna, kao da narator nije siguran da li da se pomalo ruga Bilovom stavu prema životu ili da se iskreno saoseća sa njime. Naracija je tzv. deadpan, bez ikakvih emocija, ali utiče na film i zbog toga što se narator u pojedinim scenama prebacuje u prvo lice i predstavlja Bila – recimo, kada se Bil onesvesti, naracija prestaje. Što se tiče muzičkih deonica, one su rezervisane za čuvena, prepoznatljiva dela klasične muzike.

Ovo je tip filma, ne samo animiranih, koji je teško svrstati ili uporediti sa nekim drugim. Teme koje obuhvata su život, smrt, porodica, bolest i mnoge druge i vidimo kako Bil gleda na svoj život, svoje poreklo i budućnost. Teško je opisati šta se sve odvija u ovom filmu, naročito jer je sve prožeto nekim čudnim humorom, na momente mračnim, ali nikada odbojnim. Tačnije, sve u ovom filmu se može smatrati čudnim, ali je to daleko od pravog prideva kojim se on može sveobuhvatno opisati. – (It’s Such a Beautiful Day)

it's such a beautiful day (2012) - recenzija

Naravno, ovaj film se neće dopasti svima, mnoge će i zbuniti, naročito one što očekuju da bude nešto poput Pixarovog filma i one što ne vole filozofske radove. Sam kraj nam pokazuje kako beskrajni život nema nikakve veze sa srećom koja leži u malim stvarima kao što su jedenje slatkiša sa prijateljima ili dobijanje ceduljica od majke. Ono što je najbitnije je da ćete, iako vam se možda ne dopadne, sigurno potvrditi da ste gledali nešto zaista drugačije, a kada krene odjavna špica setite se još jednom da je čitav film odradio jedan čovek. – (It’s Such a Beautiful Day)

It’s Such a Beautiful Day je pravi primer animirane umetnosti, inventivan i tehnički sofisticiran – autentični prikaz mentalnih bolesti i dirljiva filozofska meditacija o identitetu, porodici i smislu života. – (It’s Such a Beautiful Day)

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Guilty na Foxu iduće godine?

Guilty na Foxu iduće godine?

The Witch (2015) – Recenzija

The Witch je odličan film iz 2015 godine koji ne smijete propustiti. Robert Egers nakon tri snimljena filma (The Witch, The Lighthouse, The Northman) danas ima status jednog od najzanimljivijih i najoriginalnijih mlađih filmaša. Karijeru je...

7 romantičnih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu najboljih romantičnih filmova koje vrijedi pogledati. To je nama naše 21. stoljeće dalo – mogućnost miksanja omiljenih filmskih žanrova u jedan savršen film (ili seriju, nećemo diskriminirati). U ovoj top listi, stoga,...