back to top

Orphan: First Kill Review: A Misfie of a Prequel

Orphan je odličan horor film iz 2009. godine koji ne smijete propustiti.

Godine 2009. Jaume Collet-Serra dao je svijetu Siroče, kriminalistički podcijenjeni horor film o obitelji koja usvaja zlokobno siroče. Trinaest godina kasnije, Paramount+ nam daje prethodni nastavak smješten godinu dana prije nego što je obitelj Coleman posvojila Esther Albright (Isabelle Fuhrman).

Siroče: Prvo ubojstvo daje nam pozadinsku priču odbjegle psihijatrijske pacijentice i kako je stigla u Ameriku pod svojim novim identitetom. To je koncept koji funkcionira kao logičan sljedeći korak za pokretanje moguće franšize. Ipak, rezultat je loše napisan, beživotni horor film koji samo uspijeva naštetiti uvjerljivom izvornom filmu. – (Orphan)

orphan: first kill review: a misfie of a prequel
Orphan: First Kill Review: A Misfie of a Prequel

Ovaj je film režirao William Brent Bell, koji je prije toga snimao užasne horor filmove poput Vrag iznutraBrahms: Dječak IIa nedavno, Razdvajanje. Dok su neki hvalili njegov najnoviji rad zbog naginjanja Siroče Smiješne premise i nadovezujući se na nju, vidim ovo kao još jedan nastavak njegove beskrajne karijere grozota, s nekoliko trenutaka dobre režije kroz koje se u konačnici nikad ništa ne isplati. Režija je veliki dio onoga što čini horor uspješnim, a mirna ruka Jaume Collet-Serra iza kamere jako nedostaje ovom filmu.

Jedna od rijetkih pohvala koju mogu izreći ovom filmu je njihova predanost oživljavanju premise. Vratili su Fuhrmann da ponovi njezinu ulogu Esther, a ona se savršeno vraća u ulogu. Ona ima 25 godina, glumi mlađu verziju lika koji je igrala kad je imala 11 godina. – (Orphan)

To je učinjeno pomoću šminke, dubliranja tijela i kreativnih trikova s ​​kamerom umjesto CGI-ja za smanjenje starenja. Naravno, morate odati priznanje Bellu i ekipi koji su iluziju učinili vjerodostojnom. Ali praktično snimanje filmova je sve što film može ponuditi u pogledu svoje režije.

Najvećim dijelom, Siroče: Prvo ubojstvo osjeća neuključenost. Film je rijetko zastrašujući i ne želi uvijek biti. Očit je nedostatak napetosti na početku, a nedostatak napetosti ostaje tijekom većeg dijela filma. – (Orphan)

Uvodna sekvenca ima iznenađujući obrat, ali filmu jako nedostaje zastrašujuća atmosfera. Dijelom je to zato što vas prvi film navodi na pomisao da je nedužno dijete sposobno za kreativna, nasilna djela ubojstva. Dok se ovaj film ne pojavi, znate Estherinu pozadinsku priču i ona u biti postaje protagonist, a ne antagonist.

Likovi su također slab element filma. Nešto što je prvi film napravio iznimno dobro, a za što ne dobiva dovoljno zasluga je balansiranje strahova s ​​dramom karaktera. Izvorna Siroče polako ali sigurno otkriva pozadinske priče gotovo svakom članu obitelji Coleman. – (Orphan)

U ovom filmu Esther preuzima obitelj, ali nitko u toj obitelji ne ulaže ništa u njih. U prvoj polovici filma, oni su vrlo dvodimenzionalna obitelj, i čini se kao puno inferiornija verzija originalnog filma jer su odnosi likova jedva razrađeni.

Na pola puta Siroče: Prvo ubojstvo, imamo istinski iznenađujući obrat. Konvencionalno prvo poluvrijeme dovodi do velikog iznenađenja, ali kada čimbenik šoka nestane i kada se smjestite za vožnju, shvatit ćete da obrat ima negativne učinke na tretman Estherina lika. – (Orphan)

svijet u plamenu
Orphan: First Kill Review: A Misfie of a Prequel

Ovaj film čini grijeh sličan Ne diši 2 pretvaranja zastrašujućeg antagonista u malo vjerojatnog antijunaka, a teško je bojati se Esther u ovom filmu. Kao rezultat toga, smrti nemaju emocionalni učinak, a neke od ideja u ovom filmu na kraju su prilično smiješne.

Nadalje, film nije u skladu s Estherinom pozadinom utvrđenom u prvom filmu. Neke stvari ostaju iste, ali neke se uopće ne slažu kad bolje razmislite. Zbog loših kreativnih izbora i dosadne režije, Siroče: Prvo ubojstvo je neuspjeh prednastavka koji reciklira iste elemente i maskira ih s nekoliko iznenađujućih zapleta. Nedostaje mu dubina originalnog karaktera i faktor straha, što rezultira razočaravajućim, praznim iskustvom. – (Orphan)

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

Bacurau (2019)

Bacurau je film nastao u brazilsko-francuskoj ko-produkciji, a sam naslov označava portugalski izraz za noćnu pticu leganj. Osvojio je nagradu žirija na festivalu u Kanu, a širu distribuciju je prekiula pandemija kovida. Distributer Kino-Lorber je sklopio dogovor...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...