The Black Phone (2022) – Recenzija

Sadržaj

The Black Phone je odličan horor film iz 2021. godine koji ne smijete propustiti.

The Black Phone je horor-triler koji kao režiser, ko-scenarista i ko-producent potpisuje Skot Derikson, filmaš koji se posvetio ovom projektu nakon što je odustupio od Marvelovog filma Doctor Strange 2 zbog „kreativnih razlika“. Reč je o adaptaciji istoimene kratke priče Džoa Hila (sina Stivena Kinga) iz 2004. godine.

Film je premijerno prikazan na Fantastic Festu u Ostinu 25. septembra prošle godine, da bi u bioskopsku distribuciju bio pušten 24. juna posredstvom kompanije Unuversal Pictures. – (The Black Phone)

Radnja filma je smeštena u 1978. godinu u predgrađe Denvera koje teroriše otmičar dece pod nadimkom Hvatač (Itan Hok) koji je do sada oteo petoricu dečaka. Zaplet nastaje kada otme Finija, stidljivog i pametnog 13-ogodišnjaka koji završava u njegovom zvučno izolovanom podrumu bez šanse za bekstvo.

U podrumu se nalazi isključen telefon koji jedne večeri počinje da zvoni – Fini shvata da su na drugoj strani glasovi prethodnih žrtvi ubice koji su odlučni da pomognu Finiju da ne doživi njihovu sudbinu. – (The Black Phone)

the black phone (2022) - recenzija

Početak filma nas vraća na kraj 70-ih godina prošlog veka i to je bitno ne samo zbog toga što elimiše savremenu tehnologiju koja bi dobar deo njegove radnje učinila upitnom u smislu verodostojnosti, već i zato što priča ruši svaku vrstu bajne i sjajne nostalgije koja se sugeriše u početnoj sceni i koja je sveprisutna u poslednjih nekoliko godina.

Protagonista nije neki veseli socijalni lik nego baš suprotno, zbog svega i zbog svih oko njega se oseća tako malim, beznadežnim i bespomoćnim – uvodna scena prikazuje njegov sportski neuspeh, u školi ga zlostavljaju drugi dečaci, kod kuće njega i njegovu sestru maltretira otac alkoholičar i nema hrabrosti da prizna da je zaljubljen u devojčicu iz svog razreda. – (The Black Phone)

Hvatač utiče na našeg mladog protagonistu čak i pre nego što se mi sretnemo sa njime jer je oteo dvojicu dečaka sa kojima je Fini imao kontakt – igrača bejzbola i jednog od retkih koji ga je pohvalio i druga iz razreda koji ga je branio od nasilnika. Snovi njegove sestre su neka vrsta predosećanja koji su se intenzivirali zbog nestanaka, pa privlače pažnju detektiva koji traže Hvatača – zbog toga se stvari kod Finijeve kuće pogoršavaju jer otac ne voli ni policiju, a ni snove svoje ćerkice.

the black phone (2022) - recenzija

Hvatača igra Itan Hok koji se pojavljuje noseći masku i ostavljajući prizvuk deteta koje ne želi da bude preglasno, kako neko poput Finijevog oca ne bi čuo i bio iznerviran njegovim postojanjem. – (The Black Phone)

Postoji nagoveštaj da bi ovaj mrzovoljni kriminalac mogao imati lično iskustvo o nečemu sličnom Finijevoj situaciji (spomenuo je da telefon nije radio ni kada je on bio u podrumu), ali to ne umanjuje koliko je zastrašujuća njegova priroda ili koliko je jezivo videti ga kako sedi u stolici sa kaišem u ruci i izrazom odlučnog iščekivanja da kazni dečaka što je prekršio pravilo za koje nije ni znao.

U ovom filmu se formira uvrnuta mreža razbijene nostalgije, neobjašnjivih natprirodnih elemenata i užasne stvarnosti. U suštini, priča se svodi na mračnu i uznemirujuću igru koju autor igra toliko dobro da mi ne obraćamo pažnju da je film ipak malo više od toga. – (The Black Phone)

Fini mora da otkrije način da pobegne iz podruma, a u igru se priključuje crni telefon sa glasovima koji znaju više o Hvataču i podrumu od njega. Ti glasovi se slobodno mogu protumačiti kao neka vrsta natprirodne prevare za Finijevu snalažljivost, ali su isto tako jeziv i sumoran dodatak čitavoj „igri“.

Ostali elementi se uglavnom svode na vizije Finijeve sestre i policijsku istragu i imaju funkciju da se uspostavi trka sa vremenom koja je utemeljena u stvarnosti. Pored toga, rekao bih da ti elementi dodatno podstiču i predstavljaju Finijev karakterni napredak jer, kada dođe vreme i bez obzira na sve izazove u koje ga je zaplet bacio, dečak može da računa samo na sebe. – (The Black Phone)

the black phone (2022) - recenzija

Ograničena lokacija, ograničen broj likova i narativni model ukorenjen u oskudnosti zahtevaju autorsku finoću da se sve ovo kvalitetno uskladi u dugometražni film, a mišljenja sam da je Skot Derikson uspeo o tome.

Moje zamerke se svode na lik Hvatača koji je itekako imao prostora za kvalitetnu razradu kako bismo videli razloge njegovog ponašanja i što se priča nekako previše naglo završava. – (The Black Phone)

Film je daleko od nezaboravnog i sigurno mu neću jednog dana pružiti još jedno gledanje, ali je sasvim fina zabava za ljubitelje žanra, naročito ako imate niska očekivanja (što uopšte nije čudno s obzirom da je većina popularnih filmova ovih dana ispodprosečnog kvaliteta).

The Black Phone je prijatno iznenađenje od filma (s obzirom šta nam se nudi ovih dana) i fino realizovan triler sa zastrašujućim negativcem i zanimljivo razrađenom pričom u kojoj ljuti glasovi pružaju prečice za zaplet. – (The Black Phone)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

Filmovizija recenzija

Filmovizija je sajt na kojem možete gledati filmove i serije online s prevodom. Filmovizija je popularna online platforma za besplatno gledanje filmova i serija online sa prevodom na naš jezik. Radi se o sajtu sličnog...

Paprika (2006) – Recenzija

Paprika je japanski anime Paprika je japanski anime koji predstavlja kombinaciju naučne fantastike i psihološkog trilera iza koga stoji legendarni animator Satoši Kon, kome je ovo bio poslednji film pre prerane smrti. Film se bazira na istoimenom...

A Man Called Otto (2022) – Recenzija

A Man Called Otto je američka ekranizacija svetskog bestselera A Man Called Otto je američka ekranizacija svetskog bestselera Čovek zvani Ove iz 2012. godine Fredrika Bakmana koji je tri godine kasnije u Švedskoj dobio svoju prvu filmsku adaptaciju En...

It’s Such a Beautiful Day (2012) – Recenzija

It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film It’s Such a Beautiful Day je eksperimentalni animirani film koji predstavlja kombinaciju crnog humora i drame i koji u potpunosti potpisuje Don Hercfelt. Od ranije cenjen kao autor...