back to top

The Eyes of Tammy Faye (2021) – Recenzija

The Eyes of Tammy Faye je biografski film koji prati kontroverznu karijeru televanđelista

The Eyes of Tammy Faye je biografski film koji prati kontroverznu karijeru televanđelista (hrišćanskih sveštenika kojima se služba svodi na slanje verskih poruka preko televizije) Temi Fej Bejker i Džima Bejkera, bračnog para koji je tokom 70-ih i 80-ih važio za najpopularnije ličnosti u ovom poslu. Režiju potpisuje Majkl Šoulter, dok se scenario bazira na istoimenom dokumentarcu iz 2000. godine. Film je premijerno prikazan u septembru na festivalu u Torontu.

Temi Fej (Džesika Čestejn) i Džim (Endrju Garfild) su se upoznali 1960. godine na hrišćanskom koledžu u Mineapolisu koji su nakon venčanja morali napustiti. Otišli su kod njenih roditelja, gde su došli na ideju da propovedaju hrišćanstvo koristeći lutku kako bi bili interesantniji deci, sa decom bi došli njihovi roditelji i tako bi se broj vernika širio. Preokret u njihovim karijerama nastaje dolaskom na televiziju – prvo su imali svoju dečiju emisiju, a vremenom su pokrenuli sopstveni satelitski program, čuveni PTL Klub, koji je pratilo preko 20 miliona ljudi.

Naša protagonistkinja je bila voljena ličnost zbog svog pevanja, iskrene želje da prigrli ljude iz svih sfera društva i zbog svojih poruka ljubavi, prihvatanja i prosperiteta. Prepoznatljiva po dugim trepavicama i trajnom šminkom, ona i njen suprug su od skromnih početaka stvorili najveću svetsku mrežu religiozne televizije, a samim tim veliku popularnost i uticaj na ljude. Kako to obično biva, u pozadini posla su se nalazile tajne, nepravilnosti i spletke koje su pretile da sruše njihovu imperiju.

the eyes of tammy faye (2021) - recenzija

Scenario očajnički želi da se saosećamo sa ženom koja je iskreno volela svog supruga i koja je zaista verovala u moć božanskog prisustva, ali je izgubila sve do čega joj je stalo i postala predmet vređanja i podsmeha. Ne može se reći da je to njena krivica jer je za finansije bio zadužen Džim kome je beskrajno verovala, a samim tim nije ništa ni mogla znati. Kako vreme prolazi, njeno lice postaje prekriveno sa sve većim slojevima šminke, kao da je u slojevima pudera pokušavala da sakrije svoje nezadovoljstvo i frustraciju.

Iskreno, oduvek me je zanimalo na koji način su pojedini televanđelisti postajali toliko popularni i njihov uspon mi je bio veoma zanimljiv. Priča ovih ljudi deluje fascinantno, ali je nažalost realizovana prilično površno, u klasičnom maniru “na površini je sve sjajno, ali ispod površine i nije baš tako”. To znači da imamo elemente koji uključuju rastući raskol između bračnog para, spletke unutar zajednice televanđelista, korupciju i licemerje, ali, iako sve vreme imamo nagoveštaje neke dublje priče, sve ostaje samo na površini. – (The Eyes of Tammy Faye)

Mišljenja sam da autori nisu hteli da idu u dubinu kako ne bi ispali strogi prema njoj i njenom suprugu, a možda i zbog toga kako film ne bi bio protumačen kao napad na širu versku zajednicu. Moram priznati da nisam uspeo da se povežem sa likom Temi Fej, a još manje sa Džimom koji mi je bio krajnje antipatičan.

Razlog toga je što mi je prosto neverovatno da neko može da uživa u slavi, prilici da snimi svoju muziku i svim onim što pruža veliko bogatstvo, a da se ne zapita odakle dolazi taj silni novac. Temi Fej je to pitanje postavila tek kada joj je brak bio pred raspadom, a tada je već uveliko bilo kasno. – (The Eyes of Tammy Faye)

the eyes of tammy faye (2021) - recenzija

Džesika Čestejn je otkupila prava na ovaj film pre desetak godina i još tada je sebi namenila glavnu ulogu. U ovom filmu glumi ženu u periodu od 18. do 52. godine i peva sve pesme Temi Fej. Glumica verno prenosi njene fizičke osobine, ali je u ovom slučaju važnije što u celom performansu postoji iskrenost, strast i saosećanje. Njen nastup predstavlja plejadu talenta, ali i pobedu tima zaduženog za šminku i frizure – njena šminka uveliko prevazilazi onu koju je prava Temi Fej uvek nosila dok se, sa druge strane, Garfildovo starenje svelo na sedu kosu i naočare. – (The Eyes of Tammy Faye)

The Eyes of Tammy Faye je vrlo dobar biografski film o čuvenim televanđelistima koji poštuje konvencije žanra i zbog toga je realizovan previše rutinski, ali je vredan gledanja zbog sjajnog nastupa Džesike Čestejn koja je svom liku dostojnom podsmeha pružila dušu i puno ljudskosti. – (The Eyes of Tammy Faye)

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

Living (2022) – Recenzija

Living je britanska drama koju je režirao Oliver Hermanus, dok je scenario napisao dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro. Reč je o adaptaciji japanskog remek-dela Ikiru (1952) Akire Kurosave koji je svoj film bazirao na Tolstojevoj pripoveci...

Society of the Snow/ La sociedad de la nieve (2023)

Society of the Snow radnja filma Society of the Snow iliti u originalu na španskom La sociedad de la nieve je triler o preživljavanju koji potpisuje Huan Antonio Bajona i reč je o adaptaciji istoimene knjiga Pabla Viercija. Priča...