The Green Knight (2021) – Recenzija

Prijavi se za novosti i preporuke

The Green Knight je dugo čekana epska fantazija-avantura

The Green Knight je dugo čekana epska fantazija-avantura koju potpisuje Dejvid Lauri, inovativni filmaš kome je nakon filma A Ghost Story ovo druga saradnja sa kompanijom A24. Nakon nekoliko odlaganja zbog epidemije korone nam napokon predstavlja ekranizaciju srednjovekovne poeme Ser Gavejn i Zeleni Vitez, koja je napisana u 14. veku od strane nepoznatog autora. Ta poema je veoma značajan tekst za istoriju engleske književnosti i posle toliko vremena je i dalje inspirativna za nova tumačenja.

Na početku filma upoznajemo Gavejna (Dev Patel), nećaka kralja Artura, koji je sledeći na redu za presto jer, kako saznajemo, kralj nema potomstva. Prilikom proslave Božića u zamku se pojavljuje neočekivani gost u vidu natprirodno ogromnog smaragdnog viteza sa kime Gavejn ima dvoboj. Dvoboj se odvijao pod određenim uslovima i godinu dana nakon njega Gavejn kreće na put kako bi ispunio svoj deo dogovora i ponovo se suočio sa njime. Na svojoj avanturi će se susresti sa duhovima, divovima, lopovima i raznim drugim pojavama i ljudima, a na tom putu će definisati sebe kao viteza i pokušati da dokaže svoju vrednost.

Čuvena poema priča prilično jednostavnu priču o vitezu koji na svom putu nailazi na uobičajene arturijanske testove časti i karaktera, ali čak i oni koji su dobro upoznati sa njom mogu biti zbunjeni elementima autorove adaptacije, naročito njenim vrlo zagonetnim krajem. Film prenosi ideje, vrednosti, ideale i pripovedanje u zaboravljenom, tradicionalno romantizovanom obliku, koji je toliko staromodan da ovoga puta deluje kao nov i jedinstven. Autor i odaje počast i dekonstruiše izvorni materijal, pružajući nam fantastičnu avanturu koja ostavlja puno prostora za tumačenje.

the green knight (2021) - recenzija

Ova vijugava i zagonetna viteška drama nam gotovo u svakoj sceni prenosi neku očiglednu ili dvosmislenu moralnu lekciju. Gavejn je mlad, neiskusan i ambiciozan vitez koji kroz opasnosti i iskušenja čovečanstva i natprirodnih entiteta otkriva svoju snagu i nedostatke, a putovanje usamljenog heroja postojalo je u pričama gotovo svake ljudske kulture. Autor je priču o arturijanskom herojstvu i viteštvu očekivano proširio, promenio ključnu lekciju i usredsredio se na ideju pripovedanja u vidu niza epizoda.

Te epizode uključuju čuda kojima treba svedočiti, strahote koje treba izdržati, izazove koje treba prevazići, pouke koje treba naučiti i poneki egzistencijalni užas. Mi kao gledaoci smo u iskušenju da svakoj epizodi dodamo određeno značenje, iako će se ispostaviti da u tome i nije poenta. Iako je očigledno da ostali likovi pripadaju drugim legendama poput kralja Artura koji je ovde neimenovan, autor se bavi samo Gavejnom i ne želi da bilo šta od istorije ili sporedne drame omete njegovu priču. – (The Green Knight)

Epizode nam predstavljaju ideale kojima su se arturijanske legende ponosile, kao što su hrabrost ili čast, a Gavejnovi neuspesi nam govore o onome što on nije, ali je prema njegovom sopstvenom uverenju trebalo da bude. Autor prihvata da njegov protagonista i nije neki heroj, odnosno da nema vrline karakteristične za viteza i u skladu sa time usvaja raspoloženje, mentalitet i moralni kompas ove priče. – (The Green Knight)

the green knight (2021) - recenzija

Scenario ne troši puno vremena na tumačenje ili objašnjavanje i zbog toga će sigurno mnogima biti prilično zbunjujuć, naročito jer poseduje dosta mitske, istorijske ili predhrišćanske simbolike, kao i zagonetan rasplet. Kameleonska, ali stilski dosledna kinematografija, naročito što je u kombinaciji sa laganim tempom priče, ostavlja zaista impresivan vizuelni utisak. Bogatstvo kadrova se kreće od užasnih ili mračnih kao što su bojno polje puno leševa do fantastičnih poput marša divova i ovi kadrovi će vas, iako vam je priča možda dosadna ili besmislena, prosto terati da nastavite sa gledanjem. – (The Green Knight)

The Green Knight je gozba vizije i stila, film koji deluje kao da je iz drugog vremena ili iz drugog sveta i vizuelni spektakl namenjen odabranoj publici. – (The Green Knight)

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

CRTANI FILMOVI 7 Najdražih

Crtani filmovi prate trendove ali neki su animirani likovi ikone svoga doba i za njih se može reći da su na neki način bezvremenski. Danas pričamo samo o takvim likovima – legendarnim likovima iz legendarnih...

15 Najboljih filmova 2022. godine

Donosimo vam listu od 15 najboljih filmova 2022. godine. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. 2022. godina je za mene bila posebna jer sam...