back to top

The Iron Claw (2023)

The Iron Claw je biografska sportska drama koju je napisao i režirao Šon Durkin.

Scenario je zasnovan na životima čuvene porodice profesionalnih rvača (kečera) Von Erih, a protagonista filma je Kevin Von Erih, de fakto najstariji sin pater familiasa.

Film je premijerno prikazan osmog novembra prošle godine u Dalasu, a distribuciju u SAD je preuzela kompanija A24. Ovo je dramatizacija tragične istinite priče o porodici Fon Erih i mnogi, uključujući i Kevina, veruju da iza svih ovih događaja stoji neka porodična kletva.

Četvorica braće (peti nije prikazan) su iznova i iznova radili opasne stvari očekujući da će nekako sve biti u redu – dublja tragedija filma i ono što ga uzdiže iznad melodrame je prosta činjenica da to uglavnom i nije bila njihova krivica.

Autor se uglavnom držao činjenica iz života braće Fon Erih i njihovog dominantnog oca koji je svoju decu koristio kao sredstvo za postizanje profesionalne slave za koju je osećao da mu je pogrešno uskraćena.

Eventualne izmene ili izostavljanja iz istinite priče su sasvim razumljiva kako filmski stvaralac ne bi bio lažno optužen da je stvari učinio previše očiglednim ili da zloupotrebljava užasne posledice po sve umešane.

the iron claw (2023)
The Iron Claw (2023)

The Iron Claw (2023) film o porodici profesionalnih rvača

U stvarnosti, priča o Fon Erihovima bi mogla biti još strašnija od onoga što je predstavljeno u ovom filmu i to samo po sebi nešto govori. Recimo, Durkin u potpunosti uklanja jednog brata iz svoje dramatizacije, dok raspršuje elemente te odsutne figure na četvoricu koja su ovde prisutna.

Jednom kada tragedije počnu i nikada ne prestanu do samog kraja postaje razumljivo zašto je Durkinov scenario sažimao porodičnu lozu – uključivanje tog petog brata bi dovelo do toga da gledaoci teško poveruju da bi jedna porodica mogla toliko da pati u tako kratkom vremenskom periodu.

Ovaj film nas stavlja u središte ove uznemirujuće porodične dinamike koja ima samo jedan izvor sve svoje bede. On je Džek Von Erih (Holt Makalani), profesionalni rvač u Teksasu koga upoznajemo na prekretnici svoje karijere.

Siguran u svoj predstojeći uspeh Džek je iznenadio svoju suprugu Doris i dvoje dece novim kadilakom. Iz perspektive Doris ovo nema nikakvog smisla, ali Džek ima način da forsira svoju poentu, a dečacima autoritet njihovog oca prosto prodire u njihovu suštinu.

Durkin ovde koristi krupne kadrove na način da psihološki udarci pogađaju čak i jače od snimaka akcije u ringu.

the iron claw
The Iron Claw

The Iron Claw radnja filma

Najveći deo priče smešten je od 70-ih do ranih 90-ih i fokusira se na braći Kevina (Zek Efron), Dejvida (Haris Dikinson), Kerija (Džeremi Alen Vajt) i Majka.

Analiza Kevinove buduće supruge Pam (Lili Džejms) je da on pati od „sindroma najstarijeg brata“ jer je odlučan da zaštiti svoju mlađu braću i, uprkos rastućem uspehu u rvačkom ringu, želi samo da njih četvorica žive zajedno i srećno.

Zanimljivo je kako Kevin reaguje kada ga Pam zagrli. On jednostavno sedi, zapanjen kao da mu niko nikada nije pokazao osnovni nivo saosećanja i naklonosti, a to verovatno i jeste slučaj.

Efronova fizička transformacija za tu ulogu, odnosno nagomilavanje mišića do nivoa superheroja je zaista impresivno, ali postoji neki tih, uklet i slomljen kvalitet koji proizilazi iz svakog momenta kada ovog lika vidimo na ekranu.

Priča se uglavnom vrti oko rvanja jer je to jedina stvar do koje je Džeku stalo i, samim tim, jedina stvar o kojoj njegovi sinovi rade ili o čemu brinu.

To je odlika ovog čoveka, čiju je gorčinu zbog sopstvenih propuštenih prilika (ili neuspeha, iako nikada ne bi priznao taj izraz) pretvorila u hladnog, ali okrutnog šefa. Jedan prosto neverovatan detalj koji Durkin ne otkriva o Džeku je da je njegov alter ego u rvačkom ringu bio – nacista.

the iron claw (2023)

Makalani je zastrašujući u ulozi jer Džek komanduje autoritetom bez podizanja ruke, tela, pa čak ni glasa. On kontroliše svoju porodicu i samo mu je potreban tihi pogled da bi prestao čak i nagoveštaj preispitivanja njegovih odluka.

Sinovi ga svakako retko ispituju jer su njegove želje i zapovesti jedine stvari koje su znali u svojim izolovanim životima na udaljenom teksaškom ranču. Na samom početku priče Kevin je zbog svog potencijala u ringu, prema rečima Džeka, njegov drugi omiljeni sin, a Keri je njegov favorit jer ide na Olimpijske igre kao bacač diska.

Da, sinovi moraju da se takmiče za očevu „ljubav“, pri čemu se rang lista prilagođava kako Kevin pada u nemilost u rvanju, Dejvid postaje kandidat za pojas za titulu svetskog prvaka, a Kerijev poništeni san sa Olimpijade ga stavlja u Džekov omiljeni sport.

Najmlađi Majk samo želi da svira muziku u bendu sa svojim prijateljima, a druga braća se trude da ostvari te snove. Oni suviše dobro znaju da Džeku nije stalo i da Doris neće ništa reći svom mužu o njegovom oštro prezirnom odnosu prema najmlađem sinu.

the iron claw
The Iron Claw

The Iron Claw ocjena filma

Sinovi nastavljaju da kažnjavaju svoja tela i raznim načinima potiskuju svaki bes, ljutnju, osećaj neuspeha i izvesnost da će razočarati svog oca.

Jedan poriče da su njegove sportske povrede razlog za brigu, uprkos tome što je povraćao krv na Kevinovom venčanju. Drugi redovno pije, polako prevazilazi razornu posledicu toga i još uvek ne može da izbegne mentalni stisak koji njegov otac ima na njega.

Čak i jadni Majk završava u ringu, makar nakratko. U osnovi je ovo sportski film, ali se u njemu dešava mnogo, mnogo više. Snažno je odglumljen, duboko tužan i odaje počast svojoj priči čije je saosećajno istraživanje porodičnih veza jednako teško kao i njegova radnja u ringu.

The Iron Claw je odličan biografski film i emotivna dramatizacija tragične istinite priče o čuvenoj sportskoj porodici Fon Erih – u filmu se iznova i iznova dešavaju iste stvari koje nisu prokletstvo Fon Erihovih, već „samo“ četiri dečaka u telima odraslih ljudi koji samo žele da ih otac voli.

Moja konačna ocena: 9/10

Preporučujemo da pročitate:

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

Blunt Talk (2015)

Poludjeli kapetan Picard za kormilom televizijskih vijesti Oni koji ga pamte kao decentnog i staloženoga kapetana Picarda ili očinskog mutanta u kolicima iz X-Men filmova bit će vrlo iznenađeni metamorfozom Stewarta u infantilnog i konstantno pijanog voditelja...

Greyhound (2020)

Greyhound film iz 2020. godine. Žanr ratnih filmova mi je jedan od omiljenijih, dok je Tom Hanks glumac koga neizmerno cenim i mišljenja sam da nema loše uloge, pa je kombinacija ova dva faktora činila da Greyhound bude...