Beckham (2023) – Gledalica.ba

0
141

Beckham dokumentarni film – da li vrijedi pogledati? Otkrijte u nastavku uz detaljnu recenziju Netflixovog dokumentarca.

Kako Englezi kažu čovek u ranom detinjstvu odabere fudbalski klub koji će mu kidati živce ostatak života.

Ne znam po kojim kriterijumima je moj izbor pao na Mančester junajted – dresovi, recitovanje igrača napamet i obavezno biranje ovog tima kada se igra FIFA ili PES su se podrazumevali.

Vremenom su moja sportska interesovanja otišla u smeru košarke, ali je činjenica da je ovaj fudbalski klub obeležio moju ranu mladost.

Najpopularniji član ovog tima je bio Dejvid Bekam, čovek koji je slao centaršuteve „na trepavicu“ i „skidao paučinu“ iz uglova protivničkih golova.

U tom periodu sam pročitao njegovu odličnu autobiografiju Moja priča koja se završava konferencijom za novinare prilikom Bekamovog prelaska u Real iz Madrida.

Kada sam pre dve nedelje video da se na Netflixu pojavio četvorodelni dokumentarac o ovom fudbaleru nisam se uopšte premišljao da mu posvetim nekoliko sati.

Autor ovog serijala je Fišer Stivens koga smo gledali kao Hjuga u seriji Succession i koji je dobitnik Oskara za odličan dokumentarac The Cove iz 2009. godine.

Promotivni materijal je obećavao do sada neviđeni i intiman portret Dejvida Bekama i njegove supruge Viktorije Bekam, članice tada megapopularnog benda Spice Girls.

Serijal je privukao dosta pažnje, što bi rekli od zagriženih fudbalskih fanova do osoba poput Viktorije koja nikada nije volela fudbal.

beckham (2023)
Beckham (2023)

Beckham (2023) recenzija filma

Govorimo o ekskluzivnoj pozadinskoj propusnici koja omogućava da se svedoči usponu dečaka od skromnih fudbalskih početaka do globalnog fenomena i superstara.

Dopalo mi se što se ne predstavlja samo sjaj i glamur nego vidimo i surovu stranu slave i bogatstva – tu su problemi i kontroverze koje su oblikovale Dejdvida kao fudbalera i kao čoveka kao što su depresija nakon Svetskog prvenstva 1998. godine i optužbe koje su potresle njegov brak sa Viktorijom.

Početak prati mladog Dejvida od perioda fokusiranog na fudbal u školi do terena za trening Mančester Junajteda i dolaska sera Aleksa Fergusona u njegov život.

Portret njihovog odnosa kroz godine je apsolutno fascinantan. Ferguson se pojavljuje ovde da ispriča svoju stranu priče, od njihove rane bliskosti preko onoga što se zaista dogodilo kada je udario kopačku koja je završila na čelu njegovog igrača, do Bekamovog konačnog odlaska iz kluba. Bekam govori o Fergusonu kao o očinskoj figuri i sa očigledno slomljenim srcem priča o periodu kada je njihov odnos propao.

Serijal pozicionira Bekama kao prvog fudbalera koji je zaista prihvatio svet sponzorskih ugovora slavnih brendova i postao globalni superstar poznat daleko izvan sportskih krugova.

To je sve više izazivalo nezadovoljstvo kod Fergusona kome je smetao i njegov brak sa članicom megapopularne muzičke grupe koji ih je lansirao u svet tabloida.

Priča predstavlja i hroniku devedesetih godina prošlog veka i svih njihovih pratećih ludila i ponovno procenjuje tretman koji je par dobio od tabloida, kao što svi dobri dokumentarci treba da učine.

beckham (2023)
Beckham (2023)

Beckham (2023) radnja filma

Prijatno me je iznenadio broj i spisak sagovornika u ovom projektu koji predstavljaju dokaz Bekamove karijere i nasleđa.

Pored očekivanih ljudi poput roditelja ili saigrača kao što su Geri Nevil ili Roj Kin, imamo priliku da vidimo predsednika Reala Florentina Pereza, čuvenog trenera Fabia Kapela i bivšeg fudbalera, sada trenera Dijega Simeonea.

Ovi velikani daju autentičnost i dubinu narativu, kao i unutrašnju perspektivu, pružajući gledaocima priliku da vide dešavanja u svlačionici i okolnosti oko nekih događaja koji su se videli na televiziji ili u novinama.

Bekam deluje kao pefekcionista koji voli da kontroliše sve aspekte svog života, ali je ovde prilično otvoren i pristupačan.

Najviše prostora je ostavljeno za zloglasni crveni karton 1998. godine protiv Argentine, koji je doveo do ispadanja Engleske sa Svetskog prvenstva i do meseci usmerene mržnje, pretnji i zlostavljanja.

On i Viktorija se povremeno bave tabloidnim optužbama i ima puno detalja karakterističnih za žutu štampu, tako da je sasvim jasno zašto se ovaj dokumentarac dopao širokoj lepezi gledalaca.

Očekivao sam da će serijal dublje istražiti Bekamov život nakon fudbalskog penzionisanja. Kratko se dotiče njegovih poslovnih poduhvata kao suvlasnika Intera iz Majamija i njegovih za mene neočekivanih interesovanja poput pčelarstva i kuvanja.

Ovi fascinantni aspekti njegovog života mogli su biti razrađeni kako bi pružili sveobuhvatan uvid u njegovo postfudbalsko putovanje koje je prepuno potencijala za intrigantnost.

Moram spomenuti da sam u pojedinim scenama pomislio da dokumentarac žuri da se završi jer je, recimo, čitav segment karijere u Milanu praktično preskočen.

beckham (2023)
Beckham (2023)

Beckham (2023) ocjena filma

U svakom slučaju ovo je uzbudljivo putovanje kroz uspone i padove života fudbalske legende, iako je imao prostora za poboljšanje u istraživanju ključnih trenutaka sa većom dubinom.

Uprkos ovim manjim nedostacima ostaje dokumentarac koji angažuje gledaoca i hvata suštinu čoveka iza fudbalske megazvezde.

Beckham je četvorodelni dokumentarni projekat koji detaljno prati izvanredno putovanje svog harizmatičnog subjekta od skromnih početaka do globalne fudbalske slave istražujući i njegove kontroverze i lične borbe.

Moja konačna ocena: 9/10

PREPORUKA