back to top

The Wolf of Wall Street Recenzija

The Wolf of Wall Street recenzija zabavnog filma snimljenog po istinitoj priči o jednom brokeru.

The Wolf of Wall Street istinita je priča o mladom i ambicioznom brokeru Jordanu Belfortu (Leonardo DiCaprio), koji ostaje bez posla te svo znanje stečeno na Wall Streetu pokušava usmjeriti prema osnivanju vlastitog biznisa.

the wolf of wall street recenzija
The Wolf of Wall Street Recenzija

Njegov poslovni život počinje rušenjem burze u SAD-u kasnih 80.-tih, koja me podsjetila na rušenje vlastitih očekivanja od ovog napuhanog filma.

Sama priča pripada ustaljenim holivudskim klišejima, čovjek savlada skroman početak, postaje bogat i zaveden novcem i moći. Njegovi ekscesi ga naposljetku iscrpe te se pri samome kraju iskupi.

The Wolf of Wall Street je istinita priča

Ipak, zahvaljujući briljantnom scenariju Terence Wintera, čovjeka koji je zaslužan za legendarne Sopranose, a s kojim je Scorsese već surađivao na Boardwalk Empireu, dobivamo izrazito zabavnu priču koja se više temelji na žanru komedije, nego drame poput Scorsesejevih najboljih – The Departed, Taxi Driver i Goodfellas.

Ovaj posljednji, zahvaljujući naraciji protagonista, najviše i sliči filmu Wolf of the Wall Street, no dok se u Goodfellasima vrlo lako možemo poistovjetiti s Henryjem Hillom (Ray Liotta), prema Jordanu Belfortu ne osjećamo nikakvu empatiju.

the wolf of wall street recenzija
Wolf of Wall street promotional image Credit Michael Wharley design by Rebecca Pitt . HIGH RES

Razvratan, sebičan i okupan u porocima, Belfort juri kroz svoje uspjehe, mari isključivo za materijalne stvari te izaziva gađenje.

Karakterizacija lika na stranu, Leonardo DiCaprio izvlači najbolje iz svoje uloge, koju zapravo više prodaje nego što ju glumi.

Kada glumac postane filmska zvijezda u punom značenju te sintagme, publika u najmanju ruku očekuje održavanje standardne kvalitete, a DiCaprio svakom novom ulogom potvrđuje svoj prominentan status.

Isto nažalost ne mogu reći za Jonaha Hilla. Njegov prvi susret s Belfortom na samome početku pruža poprilično obećavajući start, no, kako se radnja dalje odvija, Donnie Azoff, uza sav smijeh koji pruža gledatelju, postaje lik u kojem se Hill pomalo gubi i koji blijedi.

Scorseseov pečat ponajviše je vidljiv u snažnim ženskim likovima koje hrabro konfrontiraju onim muškim.

Cristin Milioti, dugoočekivana majka u seriji How I Met Your Mother, glumi Teresu, Jordanovu prvu ženu, koja unosi dozu drame koja ovome filmu na trenutke fali.

The Wolf of Wall Street Recenzija Trailer

Margot Robbie, koja utjelovljuje Jordanovu drugu suprugu, novootkriveni je dijamant. 

Ova se australska glumica u početku čini kao obična sponzoruša, no tijekom filma prerasta u snažnu ženu, koja će učiniti sve kako bi zaštitila sebe i svoju djecu.

Uvijek je teško korektno recenzirati legendarne redatelje. Svaki umjetnik se u jednom trenutku nađe u situaciji u kojoj su ga stilovi i trendovi pregazili ili su mu kreativni sokovi jednostavno prestali teći.

Martinu Scorseseu već neko vrijeme treba takozvani comeback film te je on sve svoje napore uložio u Wolfa.

U anglosaksonskoj kulturi poznata je uzrečica: Go big or go home! Marty, nespreman za drugu opciju, pokušao se pronaći u današnjim filmskim trendovima, no usudim se reći kako je pretjerao.

the wolf of wall street recenzija
The Wolf of Wall Street Recenzija

The Wolf of Wall Street je izrazito zabavan film

Bezbroj scena brokera ludih za seksom, orgija podmazanih kilama kokaina te bombastičnih golih plavuša prelijeva kap kroz razvratnost koja dosadi te čini film repetitivnim.

Dok sam na filmskom platnu svjedočila brojnim orgazmima, shvatila sam kako upravo to fali samoj naraciji – pravi klimaks. Dok kroz tri sata filma konstantno očekujemo bilo kakvu pokajničku notu, dobivamo sve više hiper-vulgarnosti.

Lajtmotiv pretjerivanja vidljiv je i u samom trajanju filma, koji je jednostavno predugačak.

Nemam ništa protiv trosatnih filmova, ali kada se u trenutku montaže mogu izbaciti neke scene koje ni na koji način nisu relevantne za film i naraciju (npr. Belfortov butler organizira orgije u njegovoj kući), onda produljivanje filma te kašnjenje s distribucijom gubi smisao.

the wolf of wall street recenzija
The Wolf of Wall Street Recenzija

Martin Scorsese je oduvijek bio poznat kao redatelj odličnih dramskih filmova koji zrače napetošću i jednostavnošću.

The Wolf of Wall Street je izrazito zabavan film, kojeg zasigurno nećemo zaboraviti, no u ovoj komediji nabijenoj ilegalnim porocima.

Martyjev potpis pokazuje redatelja koji se bori kako bi ostao relevantan, no ne želeći raditi kompromise koji su ovome filmu prijeko potrebni.

Naposljetku sam ostavljena gladna manje bombastične te više „mesnate“ priče.

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

The Social Dilemma (2020)

The Social Dilemma je dokumentarni film Džefa Orlovskog koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance, a zatim ga je otkupio Netflix koji ga je devetog septembra pustio na svoje servere. Po prvi put u istoriji ovog...

Hustle (2022) – Recenzija

Hustle je američka sportska drama koju potpisuju Džeremaja Zagar kao režiser i Tejlor Metern i Vil Feters kao scenaristi. Reč je o projektu koji je producirao superstar Lebron Džejms posredstvom svoje kompanije SpringHill, a glavnu ulogu...

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...