6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet – Filmovi su oduvijek bili sredstvo umjetničkog izražavanja koje je moglo potaknuti najrazličitije emocije u gledateljima. Međutim, neki filmovi su toliko šokantni i kontroverzni da su izazvali burne reakcije diljem svijeta, rezultirajući često i njihovom zabranom. Ovi “zabranjeni” filmovi su postali predmet žestokih rasprava o slobodi izražavanja, moralnosti i granicama umjetnosti. U ovom članku istražit ćemo razloge zašto su se najčešće filmovi zabranjivali, kako su izazivali šok i kontroverzu te ostavili trajni pečat u povijesti kinematografije.

Provokacija moralnih vrijednosti i religioznih uvjerenja:
Jedan od najčešćih razloga za zabranu filmova leži u njihovoj sposobnosti da provociraju moralne vrijednosti i religiozna uvjerenja društva. Filmovi koji prikazuju eksplicitne seksualne scene, nasilje ili vrijeđaju religijske simbole često su nailazili na snažan otpor i osudu. Takvi filmovi izazivaju strahove da bi mogli narušiti društvenu stabilnost, moral i tradicionalne vrijednosti. Ponekad su takve zabrane rezultat pritiska religijskih organizacija ili konzervativnih političkih grupa koje smatraju da takvi filmovi predstavljaju opasnost za javni red i moral.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet
6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

Politika i ideologija:
Drugi čest razlog za zabranu filmova leži u političkoj dimenziji. Filmovi koji izražavaju kritiku ili negativno prikazuju političke vođe, vladajuće režime ili ideologije često nailaze na otpor državnih ili vojnih institucija. Vlasti su često zabranjivale takve filmove kako bi zaštitile vlastiti ugled ili kako bi spriječile širenje ideja koje se protive političkoj propagandi. Ovakve zabrane često su se događale u autoritarnim i totalitarnim režimima, gdje je sloboda umjetničkog izražavanja podložna cenzuri i kontroliranju.

Socijalna osjetljivost i tabu teme:
Neki filmovi su zabranjeni zbog svoje tematike koja dira u socijalno osjetljive ili tabu teme. Ovo su često filmovi koji se bave seksualnošću, nasiljem, drogama, rasizmom, političkim sukobima ili drugim kontroverznim pitanjima. Takvi filmovi često izazivaju nelagodu u društvu, potiču rasprave o društvenim problemima i mogu biti smatrani neprimjerenima za određene skupine gledatelja, posebno mlađu publiku. U cilju zaštite javne moralnosti i zaštitu od potencijalnih štetnih utjecaja, takvi filmovi mogu biti zabranjeni ili podvrgnuti strogoj cenzuri.

Oduvijek su nasilje i opscenost bili privlačni ljudskom umu. Kako je svačiji prag tolerancije na eksplicitno nasilje i slike seksa drugačiji, neki filmovi su prirodno zabranjivani u zemljama koje drže do društvenog morala. U vrijeme dok se do filmova teže dolazilo nego danas, zabranjivanje je imalo koliko toliko smisla, dok se s pojavom interneta sve promijenilo.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet
6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

I najbolesniji filmovi nađu svoju publiku i ne postoji država koja ih može spriječiti u tome. Iako su neki od ovih filmova u svoje vrijeme bili šokantni, danas im ide na ruku kontroverza i činjenica da su nekad bili zabranjivani.

**Upozorenje: gifovi koji slijede dosta su kontroverzni. Nisu za svakoga!**

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet – naš izbor

6. Paklena naranča/ A Clockwork Orange (1971.)

♦ Zabranjene zemlje: Velika Britanija, Irska, Španjolska, Južna Koreja, Malezija

Ovaj filmski klasik u režiji Stanleyja Kubricka izazvao je šok kada se tek pojavio. Zbog nasilne naravi film je najprije zabranjen u Britaniji, a kasnije ga je sam Kubrick maknuo jer su njemu i njegovoj obitelji neprestano stizale prijetnje smrću. Neki od radikalnih detalja uključuju premlaćivanje starijeg pisca, silovanje njegove žene i smrt žene od strane gigantskog penisa.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

5. Zla smrt/ The Evil Dead (1981.)

Zabranjene zemlje: Njemačka, Finska, Velika Britanija, Island, Irska, Singapur

Film o grupi studenata koje u kolibi u šumi zaposjedne demon, jedan je od najstrašnijih horora svih vremena. Predaja o njegovoj šokantnosti širila se usmenim putem, a zbog zabrane je postao samo još popularniji. Najluđa stvar u cijeloj priči je ta da je redatelj ovog kultnog uratka Sam Raimi imao svega 21 godinu kada je film nastao.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

4. Posljednji tango u Parizu/ Ultimo tango a Parigi (1972.)

Zabranjene zemlje: Čile, Velika Britanija, Portugal, Australija, Italija, Kanada, Singapur, Južna Koreja

Zbog opscenosti i prikazivanja pornografije Bernardo Bertolucci je zamalo završio u zatvoru, a ni u drugim zemljama film nije bio bolje prihvaćen. Danas se smatra remek djelom svjetske kinematografije, ali u ono vrijeme prikazivao je nekoliko prilično radikalnih scena seksa između Branda koji je bio već u poznim godinama i mlade Marie Scheinder. Inače, kasnije su i Brando i Schnerider izjavili da je Bertolucci manipulirao njima, a Schnerider je otišla tako daleko sa svojim optužbama da je tvrdila da se osjećala silovano i da joj je ovaj film uništio karijeru.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

3. I Spit on Your Grave/ Day of the Woman (1978.)

Zabranjene zemlje: Velika Britanija, Irska, Norveška, Island, Kanada, Kina, Malezija, Australija, Finska

Osvetnička misija djevojke koja je silovana zbog velikog je seksualnog nasilja bila zabranjena u mnogim zemljama. Opscenost i užasna ubojstva (od kojih jedno uključuje kastraciju) zaprepastila je cenzore, ali i obične ljude koji su se odvažili na gledanje ovog filma.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

2. Teksaški marakr motornom pilom/ The Texas Chainsaw Massacre (1974.)

Zabranjene zemlje: Finska, Švedska, Norveška, Velika Britanija, Irska, Čile, Brazil, Australija, Singapur, Island

Ekstra nasilne scene, brutalna ubojstva motornom pilom, retardirana obitelj u Teksasu koja ubija tinejdžere… sve to pogodovalo je zabrani ovog filma koji se danas smatra horor klasikom.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

1. Salo ili 120 dana Sodome (1975.)

Zabranjene zemlje: Italija, Njemačka, Norveška, Australija, Novi Zeland, Finska

Jedan od najkontroverznijih filmova ikada s mučnim scenama psihičkog i fizičkog nasilja, opscenosti, mučenja, silovanja, ubojstava… Film koji je u stanju slomiti i zgroziti mentalno najjaču prikazuje fašizam u svome najokrutnijem i najperverznijem licu. Da duhovi fašizma još u potpunosti nisu zamrli dokazuje i ubojstvo Pasolinija iste godine kada je film ugledao svjetlo dana.

6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

Preporuka:

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako skinuti video sa YouTube

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

The Walking Dead

The Walking Dead je neprijatelji logike (Recenzija s07e17) Da, znam što piše u podnaslovu. Nije tipfeler. Do ovog, završnog poglavlja svaki početak (polu) sezone je nekako označavao novu eru. Ali ova recenzija će potvrditi da...

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Postoje li slučajnosti? (RECENZIJA)

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency je odlična serija iz 2016. godine koju ne smijete propustiti. Fiona Dourif jednom je prilikom rekla da joj je uloga Bartine Bart Curlish, holističkog ubojice u seriji Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, najdraža uloga...

Gomorrah: Seciranje napuljske mafije u stilu Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

Gomorrah je odlična serija iz 2014. godine koju ne smijete propustiti. Serije Obitelj Soprano i Žica su, svaka na svoj način, podigle kvalitetu i revolucionirale žanr kriminalističkih drama: talijanska serija Gomorrah smješta se negdje između njih. Hollywood Reporter kaže da je Gomorrah “talijanski...