back to top

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

Moglo bi se reći da je glazba magija kojom imamo mogućnost direktno utjecati na vlastite i tuđe emocije, pa čak i mnogo više od toga. Stoga, nije ni čudo da u većini filmova postoji neka glazbena podloga koja uz vizualni podražaj dodatno utječe na stanje gledatelja. Postoji mnogo filmova koji na razne načine prikazuju i istražuju tu neopipljivu magiju zvanu glazba, a mi vam donosimo listu osam glazbenih filmova koje morate pogledati.

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati – naš izbor

8.The Doors (1991.)

Biografski film o poznatom bandu The Doors i njihovom ekscentričnom frontmanu, Jimu Morrisonu, kojeg pratimo od njegovih dana kao studenta do njegovih posljednjih dana kada umire s 27 u Parizu. Zašto ga trebate pogledati – najviše zbog toga što je ovaj film Valu Kilmeru uloga života. On hoda, govori, pjeva i iznad svega izgleda poput Jima Morrisona. Iako su se mnogi žalili da priča ne prikazuje Morrisona u pravom svjetlu, mi ipak mislimo da je ovaj film jedna filmsko-glazbena poslastica.

7. The Last Waltz  (koncert 1976., dokumentarac 1978.)

The Last Waltz je dokumentarac Martina Scorsesea o fenomenalnom posljednjem koncertu benda jednostavnog imena The Band. The Band je najpoznatiji po tome što je bio prateći bend raznih glazbenika među kojima je i Bob Dylan, a izdali su i popriličnu količinu vlastitog materijala. 

Zašto je super – predivno je snimljen, a The Band je ekipa vrhunskih muzičara koji s lakoćom mogu pratiti i najveće zvijezde američke blues/rock/folk scene toga doba. Ovo je glazba u svojem izvornom obliku – sirova.  

Odlična rock svirka koja će vam pokazati kako se to radilo prije računala, a nije naodmet spomenuti da gostuju i mnogi fenomenalni glazbenici toga doba poput Erica Claptona, Joni Mitchell, Boba Dylana, Neial Younga, Ringa Starra uz mnoge druge.

6.Almoust Famous/Korak do slave (2000.)

Priča o tinejdžeru koji za vrijeme ranih 70-ih godina prošloga stoljeća dobije priliku napisati priču o bendu u usponu za poznati magazin Rolling Stone. Kroz film ga pratimo na turneji kroz koju se upoznaje s “pravim” životom. 

Zašto bi ga trebalo pogledati – postoji mnogo filmova na sličnu tematiku, ali ovaj je poseban prvenstveno po tome što je gluma fenomenalna – nepretenciozna i iskrena, čemu i scenarij uvelike pridonosi, a glazba toga vremena je odlična i izvrsno paše uz film.  Film bi se mogao svidjeti čak i onima koji ne vole rock iz razloga što fokus filma nije toliko na samoj glazbi (iako je prožet njome) nego na životu i iskustvu koje imamo kroz život.

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

5. It Might Get Loud (2009.)

Dokumentarac u kojem kroz oči tri poznata gitarista iz različitih era – gledamo rock i gitaru kao jedno od važnijih oruđa u kreaciji rock glazbe. U dokumentarcu se pojavljuju Jimmy Page iz Led Zeppelina, The Edge iz benda U2 i Jack White iz White Stripesa. 

Zašto je epic – zato što su ova tri umjetnika kroz svoje priče uspjeli uhvatiti povijest i esenciju rock glazbe, te pokazati da glazba nije samo čista zabava, nego izražaj određenog vremena pomiješan sa životnim iskustvom samog glazbenika.

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

4.The School of Rock/Rock’n’Roll škola (2003.)

Nakon što biva izbačen iz benda, nabrijani luzer Dewey Finn zbog nedostatka novca prevarom postaje zamjenski učitelj u elitnoj privatnoj školi. Ubrzo saznaje da cijeli razred kojem predaje svira i odlučuje s njima napraviti rock bend. 

Zašto je obavezno gradivo – film je prepun energičnog humora Jacka Blacka i odlične glazbe te prezentira glazbu i sviranje na zabavan način pa bi mlađima mogao biti dodatni motiv za učenje sviranja nekog instrumenata, a starijima zabavna razonoda.

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

3.The Blues Brothers (1980.)

Film o braći koja u posjetu staroj časnoj iz internata u kojem su proveli djetinjstvo saznaju da će škola biti zatvorena zbog dugovanja. Odlučuju pomoći tako da okupljaju svoj stari blues bend u namjeri da naprave velik koncert kojim će prikupiti novac.

Ali na toj misiji “od Boga” izgleda kao da stječu sve više neprijatelja. Zašto je super-kul – glazba u filmu je fenomenalna, što ne čudi s obzirom da uloge imaju Ray Charles, Aretha Franklin te mnogi drugi poznati muzičari.

Uz njih, film ima i neke od najboljih scena potjere automobilima u povijesti kinematografije i urnebesan humor, zbog čega je ovaj film fakat kul.

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

2.Whiplash/Ritam Ludila (2014.)

Priča o mladom i talentiranom bubnjaru koji se pohađajući prestižnu muzičku akademiju nađe pod tutorstvom najpoštovanijeg profesora u školi – koji se ne boji koristiti nasilje prema svojim učenicima. Njih dvojica formiraju čudan odnos u kojem student želi dostići vrhunac, a profesor ga u tome gura dalje. 

Zašto je lud i nezaboravan – Zato što vrhunskom glumom budi tenzije u gledatelju, i zato što poprilično realistično pokazuje rad, napor i ustrajnost koji su potrebni da bi se dostigao vrh u nekoj od glazbenih disciplina.

Ovo je film koji će se svidjeti i ljudima koji nemaju veze s glazbenim instrumentima. I tu je još jedna njegova čar. On je mali dragulj kinematografije i pokazuje da se može doprijeti do velike publike čak i kada cilj nije veliki komercijalni uspjeh.

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

1.Amadeus (1984.)

Nevjerojatna priča o austrijskom kompozitoru Wolfgangu Amadeusu Mozartu koju prepričava kompozitor i njegov najljući protivnik – Antonio Salieri. Zašto je genijalan – Remek-djelo filmske umjetnosti. Ovo je film za svakog filmoljupca bez obzira na njegov glazbeni ukus. Prekrasna kinematografija upotpunjena nevjerojatno uvjerljivom glumom i kostimografijom, a glazba genijalnog Mozarta teško da nekoga neće dotaknuti. Obavezan film!

8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

Preporuka:

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Vještačka inteligencija odgonetnula misteriozni snimak Bigfoot-a

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Drugi upravo čitaju

After Yang (2021)

After Yang (2021) recenzija filma After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je...

American Fiction (2023)

American Fiction je kombinacija drame i komedije koju potpisuje Kord Džeferson u svom dugometražnom rediteljskom debiju. Svoj scenario je zasnovao na romanu Erasure Persivala Evereta iz 2001. godine i prati romanopisca-profesora koji je frustiran stereotipnim crnačkim knjigama...

6 kontroverznih ali kultnih filmova

6 kontroverznih ali kultnih filmova - Kontroverzni filmovi su oni filmovi koji su razbuktali javnu raspravu te uz njih najčešće vežemo sposobnost da šokiraju i prelaze uspavale granice morala. Takvi filmovi su često bili predmetima...