Bullet Train (2022) – Recenzija

Prijavi se za novosti i preporuke

Bullet Train je mešavina akcionog trilera i crne komedije koju je režirao Dejvid Lič, dok je za scenario bio zadužen Zek Olkevic.

Film se bazira na romanu iz 2010. godine Maria Beetle (na engleski preveden kao Bullet Train) koji je napisao Kotaro Isaka. Glavnu ulogu je dobio Bred Pit, a kuriozitet je da je Lič upravo Pitu bio dubler na snimanju čuvenog Fight Club-a. Film je premijerno prikazan u Parizu 18. jula, a u širu bioskopsku distribuciju je pušten 5. avgusta posredstvom kompanije Sony Pictures.

Bullet Train recenzija

Bred Pit tumači plaćenika kodnog imena Bubamara koji je ubistva ostavio iza sebe i živi po miroljubivim načelima. Njegov zadatak je da u brzom vozu na relaciji Tokio-Kjoto pronađe aktovku punu novca koji je bio namenjen za otkup mafijaševog sina. Međutim, ispostaviće se da je u vozu još nekoliko plaćenika sa suprotstavljenim, ali međusobno povezanim planovima i misijama. Ono što nam sledi je gotovo neprekidna uzbudljiva vožnja u najbržem vozu na svetu kroz savremeni Japan.

Jedan od likova u filmu Limun (Brajan Tajri Henri) kritikuje moderne medije ispunjene tvistovima i nasiljem koji se odriču bilo kakve poruke. Ironija je u tome što je on lik koji brine o moralu priče u priči koja je upravo takva, puna višestrukih obrta i sa talasima krvavog nasilja. Takođe, Limun je daleko od moralnog čoveka jer je, kao i mnogi drugi u ovoj priči, profesionalni ubica koji probija četvrti zid kako bi sa svojim bratom Mandarinom (Aron Tejlor Džonson) izbrojao žrtve tokom njihovog nedavnog posla.

bullet train recenzija
Bullet Train recenzija

Sve ovo verovatno ima nameru da bude trostruko ironično pošto scenario ima neku nejasnu poruku o sudbini i naizgled lošim ljudima koji su na neki način nagrađeni zato što nisu loši kao drugi, ali autori nisu uspeli da postignu taj konačni nivo navodnog značenja. Sa druge strane, uspeli u tome da konvencionalno izmešaju sastojke karakteristične za filmove Gaja Ričija, iznenađujuće nasilnu radnju i hodajuću harizmu Breda Pita, pružajući nam i više nego pristojnu zabavu i pravi odmor za mozak.

  Licorice Pizza (2021) - Recenzija

Postavka filma je jednostavna, pratimo plaćenika Bubamaru koji pokušava da se reformiše putem terapije i kome misija pronalaženja aktovke ide bez problema, što je iznenađujuče jer ga obično prati loša sreća. Međutim, scenario počinje priču sa naizgled nepovezanim podzapletom o čoveku koji pokušava da osveti pokušaj ubistva svog malog sina i upoznaje nas sa još nekoliko likova, što znači da ništa od ovoga neće biti tako jednostavno.

bullet train recenzija
Bullet Train recenzija

Ti drugi likovi su već spomenuta braća Limun i Mandarina koji su izbavili sina nemilosdrnog mafijaškog bosa bez plaćanja otkupnine i putuju za Kjoto kako bi vratili momka i aktovku. U drugim delovima voza je Prins (Džoi King), devojka čija lažna nevinost krije zlokobnu ličnost i Kimura, otac dečaka koji je gurnut sa krova. Kako se ispostavlja, Prins je pokušala da ubije dečaka u sklopu sopstvenih planova za Kimuru. Epizodno se pojavljuje još nekoliko upečatljivih likova, a tu su i kameo pojavljivanja popularnih glumaca.

Ovi likovi se konačno i gotovo neprestano susreću i sukobljavaju u vozu jer svi žele aktovku iz različitih razloga. To je odličan izgovor za višestruke akcione scene u filmu, a same tuče su dovoljno dobro iscenirane i realizovane, osim možda ponekog slučaja nesrećnog krupnog kadra ili loše montaže koji donekle potkopava koreografiju. U svakom slučaju, moram priznati da je teško naći razlog da detaljnije brinemo o samim tučama jer je većina likova tu za jednokratnu upotrebu ili, u boljem slučaju, postoje isključivo u službi razvoja priče.

bullet train recenzija
Bullet Train recenzija

Iako priča očekivano gubi zamah u završnoj trećini, ovaj film mi se dopao. Pre svega zbog odličnih glumaca koji su se očigledno vrlo dobro zabavljali tokom snimanja, zatim zbog nekoliko izvrsno realizovanih komičnih sekvenci, kao i zbog idejnog rešenja da se obrati pažnja na detalje koji su doveli do toga da likovi dođu u voz – među njima je i obična flaša za vodu koju pratimo od momenta kada je ona kupljena na stanici, pa sve do njene ključne uloge u zapletu.

  Squid Game online sa prevodom (2021)

Bullet Train je akciona komedija koja nije uzbudljiva koliko je možda mogla da bude, ali sa svojom harizmatičnom glumačkom postavom i frenetičnom akcijom predstavlja sasvim pristojnu zabavu za ljubitelje žanra. – (Bullet Train)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 29

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

The Tragedy of Macbeth (2021)

Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija koju je napisao i režirao...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Summer of Soul (2021) – Recenzija

Summer of Soul je muzički dokumentarac koji potpisuje Amir Tompson i koji se bavi muzičkim događajima vezanim za crnačku muziku i kulturu u Njujorku 1969. godine koji nose zajednički naziv Harlem Cultural Festival. Film je debitovao...

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

Najbolji filmovi 2021

Ovo su najbolji filmovi 2021. godine po izboru poznatog filmskog blogera Siniše Stajića. Kao što i sami znate, epidemija kovida je u poslednje dve godine osakataila filmsku industriju – mnogi filmovi su umesto planirane bioskopske...