FLEE / FLUGT RECENZIJA

Prijavi se za novosti i preporuke

FLEE / FLUGT Recenzija odličnog animiranog dokumentarca iz 2021 godine.

Flee je danski animirani dokumentarni film nastao u međunarodnoj koprodukciji koji potpisuje Jonas Poher Rasmusen.

Premijerno je prikazan na festivalu Sundance u januaru gde je odneo nagradu žirija u kategoriji dokumentaraca, dok je prava na distribuciju otkupila kompanija Neon.

Izabran je da predstavlja Dansku na narednoj dodeli Oskara, a bio je u konkurenciji za najbolji dokumentarni film.

Kao izvršni producenti su potpisani glumci Riz Ahmed i Nikolaj Koster-Valdau.

FLEE / FLUGT RADNJA FILMA

Flee prati istinitu priču o čoveku po imenu Amin Navabi koji je kao maloletnik bez pratnje stigao u Dansku i dobio azil.

Gotovo dvadeset godina kasnije on je uspešan akademik koji uskoro treba da stupi u brak sa dugogodišnjim partnerom.

Amin počinje da se osvrće na svoj život i pred kamerom svog bliskog prijatelja po prvi put deli svoju skrivenu prošlost o bekstvu iz ratom zahvaćenog Avganistana početkom devedesetih.

Kao dečak je sa porodicom napustio Kabul da bi se suočio sa paklom izbegličkog života i neuspešnih pokušaja da se dočepaju Švedske.

Početak filma nam saopštava da je ovo istinita priča i da su određena imena i mesta promenjena kako bi se zaštitili određeni ljudi.

Kako se ispostavlja, režiser je dugogodišnji prijatelj subjekta filma koji svoju priču o bekstvu ne govori često. Njegovo ime verovatno nije autentično, ali je očigledno da Aminovu priču neće biti lako ispričati.

Sada je u srednjim tridesetim i živi akademskim životom u državi koja mu dozvoljava da izrazi svoje seksualno opredeljenje, ali mu pritisak tajne ometa da u tom životu uživa. Ovaj film mu omogućuje da tu priču ispriča svima.

  Gomorrah: Seciranje napuljske mafije u stilu Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

FLUGT JE ISTINITA PRIČA

flee / flugt recenzija
Na slici je čovek po kome je životna priča animirana

Od samog početka je ono što gledamo komplikovano i zamućeno, a naš protagonista se pojavljuje ne kao osoba od krvi i mesa, već kao animirani lik.

Ostatak filma, osim nekoliko efektnih arhivskih snimaka, je predstavljen u stilu animacije na koju je autor montirao audio snimke svojih intervjua sa Aminom, što je efektno dokazano u finalnom kadru koji prelazi iz animacije u stvarni svet.

Iz određenih razloga, autor nije mogao da pokaže lice svog subjekta, pa se iz te činjenice stvara misterija koja okružuje ovu priču.

Forma filma definiše njegove namere i svrhu. Ovde treba da čujemo Aminovu priču koja otkriva kako su rat i različiti korumpirani sistemi izdali njegovu osnovnu ljudskost.

Uprkos svemu što dolazi za izbegličkim statusom i činjenicom da je sve ovo užasno, ovo je vrsta optimistične priče za koju niko ne bi mogao reći da nije autentična.

flugt recenzija
Kao izvršni producenti su potpisani glumci Riz Ahmed i Nikolaj Koster-Valdau

Zvanična priča da je Amin pobegao iz Avganistana, nekako pronašao put do Danske i dobio azil kao izbeglica je istinita u smislu najosnovnije definicije istine, pod uslovom da se ne ispita.Međutim, prava istina Aminovog dolaska u Dansku donosi potencijalne pravne posledice.

Autor nam je ne predstavlja od početka, nego traži da sami pronađemo istinu u Aminovoj priči i u konkretnim detaljima koji objektivno ne menjaju ništa o tome ko je Amin kao čovek.

Film saopštava priču onako kako ju je Amin doživeo i služi kao podsetnik da postoje moralne istine o ljudskim pravima koje sežu mnogo dublje od zakonskih propisa.

flee / flugt recenzija
Forma filma definiše njegove namere i svrhu

Animacija nam razvija stvarne događaje, dok flešbekovi predstavljaju Aminove subjektivne doživljaje tih događaja.

Magla sećanja nam prikazuje ljude kao grubo skicirane siluete izvan oštrih linija, sa smelim bojama i tzv. preskočenim kadrovima.

  Vikinzi: Objavljen epski trailer za završnu sezonu i dvosatnu premijeru (VIDEO)

Mišljenja sam da ovaj stil animacije nije dovoljno detaljan da istinski prenese Aminove emocije koje su sve dublje i dublje kako priča odmiče – to se čuje u Aminovom glasu, ali forma filma predstavlja barijeru tim intimnim trenucima.

Flee je danska kombinacija ekspresionističke lepote animacije i dokumentarnog realizma koja nam predstavlja istinitu priču o čovekovoj potrebi da se suoči sa svojom prošlošću i dirljivi portret trajnih izbegličkih trauma.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija...