FLEE / FLUGT RECENZIJA

Prijavi se za novosti i preporuke

FLEE / FLUGT Recenzija odličnog animiranog dokumentarca iz 2021 godine.

Flee je danski animirani dokumentarni film nastao u međunarodnoj koprodukciji koji potpisuje Jonas Poher Rasmusen.

Premijerno je prikazan na festivalu Sundance u januaru gde je odneo nagradu žirija u kategoriji dokumentaraca, dok je prava na distribuciju otkupila kompanija Neon.

Izabran je da predstavlja Dansku na narednoj dodeli Oskara, a bio je u konkurenciji za najbolji dokumentarni film.

Kao izvršni producenti su potpisani glumci Riz Ahmed i Nikolaj Koster-Valdau.

FLEE / FLUGT RADNJA FILMA

Flee prati istinitu priču o čoveku po imenu Amin Navabi koji je kao maloletnik bez pratnje stigao u Dansku i dobio azil.

Gotovo dvadeset godina kasnije on je uspešan akademik koji uskoro treba da stupi u brak sa dugogodišnjim partnerom.

Amin počinje da se osvrće na svoj život i pred kamerom svog bliskog prijatelja po prvi put deli svoju skrivenu prošlost o bekstvu iz ratom zahvaćenog Avganistana početkom devedesetih.

Kao dečak je sa porodicom napustio Kabul da bi se suočio sa paklom izbegličkog života i neuspešnih pokušaja da se dočepaju Švedske.

Početak filma nam saopštava da je ovo istinita priča i da su određena imena i mesta promenjena kako bi se zaštitili određeni ljudi.

Kako se ispostavlja, režiser je dugogodišnji prijatelj subjekta filma koji svoju priču o bekstvu ne govori često. Njegovo ime verovatno nije autentično, ali je očigledno da Aminovu priču neće biti lako ispričati.

Sada je u srednjim tridesetim i živi akademskim životom u državi koja mu dozvoljava da izrazi svoje seksualno opredeljenje, ali mu pritisak tajne ometa da u tom životu uživa. Ovaj film mu omogućuje da tu priču ispriča svima.

  Gomorrah: Seciranje napuljske mafije u stilu Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

FLUGT JE ISTINITA PRIČA

flee / flugt recenzija
Na slici je čovek po kome je životna priča animirana

Od samog početka je ono što gledamo komplikovano i zamućeno, a naš protagonista se pojavljuje ne kao osoba od krvi i mesa, već kao animirani lik.

Ostatak filma, osim nekoliko efektnih arhivskih snimaka, je predstavljen u stilu animacije na koju je autor montirao audio snimke svojih intervjua sa Aminom, što je efektno dokazano u finalnom kadru koji prelazi iz animacije u stvarni svet.

Iz određenih razloga, autor nije mogao da pokaže lice svog subjekta, pa se iz te činjenice stvara misterija koja okružuje ovu priču.

Forma filma definiše njegove namere i svrhu. Ovde treba da čujemo Aminovu priču koja otkriva kako su rat i različiti korumpirani sistemi izdali njegovu osnovnu ljudskost.

Uprkos svemu što dolazi za izbegličkim statusom i činjenicom da je sve ovo užasno, ovo je vrsta optimistične priče za koju niko ne bi mogao reći da nije autentična.

flugt recenzija
Kao izvršni producenti su potpisani glumci Riz Ahmed i Nikolaj Koster-Valdau

Zvanična priča da je Amin pobegao iz Avganistana, nekako pronašao put do Danske i dobio azil kao izbeglica je istinita u smislu najosnovnije definicije istine, pod uslovom da se ne ispita.Međutim, prava istina Aminovog dolaska u Dansku donosi potencijalne pravne posledice.

Autor nam je ne predstavlja od početka, nego traži da sami pronađemo istinu u Aminovoj priči i u konkretnim detaljima koji objektivno ne menjaju ništa o tome ko je Amin kao čovek.

Film saopštava priču onako kako ju je Amin doživeo i služi kao podsetnik da postoje moralne istine o ljudskim pravima koje sežu mnogo dublje od zakonskih propisa.

flee / flugt recenzija
Forma filma definiše njegove namere i svrhu

Animacija nam razvija stvarne događaje, dok flešbekovi predstavljaju Aminove subjektivne doživljaje tih događaja.

Magla sećanja nam prikazuje ljude kao grubo skicirane siluete izvan oštrih linija, sa smelim bojama i tzv. preskočenim kadrovima.

  Preljub/The Affair – 3. sezona (2014-2019)

Mišljenja sam da ovaj stil animacije nije dovoljno detaljan da istinski prenese Aminove emocije koje su sve dublje i dublje kako priča odmiče – to se čuje u Aminovom glasu, ali forma filma predstavlja barijeru tim intimnim trenucima.

Flee je danska kombinacija ekspresionističke lepote animacije i dokumentarnog realizma koja nam predstavlja istinitu priču o čovekovoj potrebi da se suoči sa svojom prošlošću i dirljivi portret trajnih izbegličkih trauma.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 34

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Supported by TNT Grupacija

Drugi upravo čitaju

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

Najbolji filmski citati

Filmski citati koji će vas ostaviti bez daha a možda pronađete i inspiraciju Američki filmovi su zbog svoje popularnosti iznjedrili najveći broj najpopularnijih filmskih citata ili fraza koje su postale dijelom svakodnevnog govora. Svakako, imamo i...

70 najboljih serija 2010-2019

Lista najboljih serija po izboru bloga Filmske Recenzije Kao što već znate, svake godine objavljujem popise s filmovima i serijama koji su na mene ostavili najbolji dojam iz prethodne godine. Na jednoj stranici sam vidio da...

Mladi papa / The Young Pope (2016)

Mladi papa je odlična serija iz 2016 godine koju ne smijete propustiti. Ako već niste odgledali ovu vrhunsku seriju uzmite daljinski u ruke! Jeste li ikada razmišljali kako državica Vatikan izgleda iznutra, kakvi su odnosi između...

Uvod u Anatomiju

Sedam iznenađujućih činjenica koje niste znali o seriji Uvod u Anatomiju Četrnaest sezona bezvremenske serije Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy), proglašena je najboljom medicinskom dramskom serijom svih vremena. Jedna od najdugovječnijih serija počela se emitirati 2005....

9 Genijalnih starih filmova

Pogledajte devet genijalnih starih filmova snimljenih prije 1940. godine. Tehnologija snimanja filmova drastično se promijenila u zadnjih gotovo pa 100 godina, ali ovi filmovi zauvijek će ostati neprocjenjivi klasici. Filmovima koji su ispred vas ne...