back to top

Jerry & Marge Go Large (2022) – Recenzija

Jerry and Marge Go Large je američka komedija koju potpisuju Dejvid Frenkel kao režiser i Bred Kouplend kao scenarista.

Film je premijerno prikazan na festivalu Tribeca 15. juna da bi u distribuciju bio pušten dva dana kasnije posredstvom kompanije Paramount+. Ovo je veoma simpatična istinita priča u kojoj dvoje penzionera, koji su u braku od svoje 17. godine, smišljaju i izvode genijalan i savršeno legalan plan koji im garantuje da će zaraditi siguran profit od igranja državne lutrije.

Jerry and Marge Go Large recenzija

Radnja filma prati Džerija Selbija (Brajan Krenston) koji se na početku filma penzioniše nakon 42 godine rada kao menadžer proizvodne linije u rodnom Evartu. Džeri je matematički genije, uopšte ne uživa u penzionerskom životu i sticajem okolnosti otkriva način za sigurnu zaradu na lutriji – što je veći broj uplaćenih tiketa na manji broj pogodaka veći je prihod od početnog uloga. Njegova supruga Mardž (Anet Bening) mu se pridružuje u poduhvatu, a novčane nagrade koriste za unapređenje svoje lokalne zajednice – njihovo bogatstvo raste, ali oni ostaju skromni.

jerry and marge go large recenzija
Jerry and Marge Go Large recenzija

Džeri definitivno nije tip koji će se opustiti i uživati u svojim zlatnim godinama – neželjeni odlazak u penziju mu donosi dosadu i rutinska putovanja u grad koja ga ne ispunjavaju. Ispostavlja se da mu samo brojevi i formule pružaju osećaje sreće i koristi jer je daleko od praktičnog tipa koga će, recimo, oduševiti novi ribarski čamac. Sa druge strane, Mardž se raduje što će napokon provesti neko vreme sa svojim mužem koji je često bio odsutan. Međutim, čini se da se to neće mnogo promeniti Džerijevom penzijom, pošto je on još uvek udaljen, iako više nema profesionalne obaveze.

Ovde se zapravo ne radi o samom zarađenom novcu jer on našim junacima služi kao sredstvo za realizaciju mnogo šire, altruističnije slike. U teoriji, ovi likovi bi trebalo da definišu tok, ton i fokus ovog filma. Međutim, pošto je ovo dramatizacija „inspirisana“ pričom iz stvarnog života mora da postoji i određena drama, čak iako ona odvlači pažnju i podriva srž onoga što ova priča zaista želi da bude. Zbog toga scenario poseduje nekoliko elemenata koji u nekim momentima odvlače pažnju, dok u nekim drugim momentima pomalo potkopavaju čitavu ideju na kojoj se film bazira.

jerry and marge go large recenzija
Jerry and Marge Go Large recenzija

Od svih sukoba i potencijalnih komplikacija ističe se onaj u kome se skladan i dugotrajan brak našao na ivici raspada zbog razočarenja, baš u momentu koji je toliko obećavao. To se vidi po nagoveštajima dublje frustracije i nezadovoljstva ispod Mardžinog osmeha, dok je Džeri zaokupljen svojim planom toliko da ne primećuje da mu je žena nesrećna. – (Jerry and Marge Go Large)

Scenario nas ne zaokupljuje matematikom i logikom samog plana. Ono što znamo je da je Džeri pronašao rupu u sistemu određene lutrije koja, u slučaju kada se zarada džekpota spušta na igrače koji predviđaju manje brojeve, garantuje sigurnu zaradu onome ko uplati dovoljan broj tiketa. – (Jerry and Marge Go Large)

Proces prvo čini da se povežu Džeri i Mardž, a zatim i oni sa ljudima iz lokalne zajednice u gradiću koji je video mnogo bolje dane – svako od njih će dobiti udeo u dobitku, što će konačno dovesti do obnove i napretka čitavog mesta. – (Jerry and Marge Go Large)

jerry and marge go large recenzija
Jerry and Marge Go Large recenzija

Jerry & Marge Go Large u većem ili manjem stepenu funkcioniše kao dobrodušna komedija, kao pogled na brak koji ponovo pronalazi strast i zajedničku svrhu, kao feel good film o autsajderima koji pronalaze način da čine dobro za sebe i, što je još važnije, za još više autsajdera oko njih.

Pored pomenutog segmenta o bračnom nezadovoljstvu film ima još dva podzapleta – jedan je potpuno nerazrađena novinarska istraga o lutriji, dok je drugi pomalo iznuđen sukob sa harvardskom studentarijom koja je razvila sličan sistem kao Džeri. Mišljenja sam da se bez ovih podzapleta i bez negativca moglo jer same likove i altruističnu pozadinu priče sklanjaju u stranu zarad klišea. – (Jerry and Marge Go Large)

Jerry & Marge Go Large je lagana i jednostavna ekranizacija istinitih događaja u kojima je bračni par penzionera realizovao genijalni i savršeno legalni plan za sigurnu zaradu na lutriji – film koji nikako nije revolucionaran, ali čiju ćete priču sigurno upamtiti. – (Jerry and Marge Go Large)

https://www.youtube.com/watch?v=lFYqO_jLmA0

PREPORUKA

Drugi upravo čitaju

The Fabelmans (2022) – Recenzija

The Fabelmans je coming-of-age drama The Fabelmans je coming-of-age drama koju kao režiser i ko-scenarista potpisuje Stiven Spilberg u saradnji sa svojim redovnim saradnikom Tonijem Kušnerom. Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu u...

Decision to Leave (2022) – Recenzija

Decision to Leave je južnokorejska „romantična misterija“ Decision to Leave ili ti u bukvalnom prevodu Resolution to Break Up je južnokorejska „romantična misterija“ koju kao režiser, ko-scenarista i producent potpisuje Čan-Vuk Park, poštovano ime svetske...

The Social Dilemma (2020)

The Social Dilemma je dokumentarni film Džefa Orlovskog koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance, a zatim ga je otkupio Netflix koji ga je devetog septembra pustio na svoje servere. Po prvi put u istoriji ovog...