LOGAN: WOLVERINE (2017)

Prijavi se za novosti i preporuke

Priča o Wolverine i njegovim samostalnim filmovima nije pretjerano uspješna.

Jedan od najzanimljivijih i najpopularnijih X superjunaka odlično je funkcionirao u zajedničkim filmovima, no kada je dobio vlastite filmove stvari baš i nisu izgledale najbolje. Filmovi iz 2009 (“X-Men početak: Wolverine”) i 2013 (“Wolverine”) nisu, za razliku od X serijala, oduševili publiku, kritika im nije bila pretjerano naklonjena – izgledalo je da Logan nikada neće dobiti pravi, punokrvni film.

logan wolverine
LOGAN: WOLVERINE (2017)

Filmovi o X ljudima (uz iznimku “Last Standa”) s Wolverineom kao jednim od važnijih likova postizali su dobre i vrlo dobre kreativno-komercijalne rezultate dok je priča o Loganu ostala nepotpuna i nedorečena. Tako bi vjerojatno i ostalo da američki filmaš James Mangold (“Identitet”, “Cop Land”, “U 3.10 za Yumu”) nije odlučio ponovo snimiti film o Loganu. Mangold je režirao i “Wolverinea” iz 2013 godine i očekivalo se suprotno – novi projekt o Loganu dobit će novog redatelja. Međutim, Mangold je osmislio priču i snimio film koji potpuno okreće priču o mutantima; nakon prošlogodišnjeg slabašnog “X-Men: Apocalypse” dobili smo odličan film o Loganu.

REDATELJ: James Mangold
GLAVNE ULOGE: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Stephen Marchant
TRAJANJE: 137 minuta
NAZIV ORIGINALA: Logan

“Ne postoje novi mutanti. Shvaćaš li?” – Logan

Godina je 2029. Mutanti su gotovo iskorijenjeni, ostalo je tek nekoliko primjeraka. Wolverine je sada Logan, vozač limuzine. Superjunački dani Wolverinea davna su prošlost. Ostario i narušenog zdravlja Logan se povukao i zajedno s Calibanom preuzeo brigu o bolesnom profesoru Charlesu Xavieru. Najveći um na svijetu ozbilno je nagrižen bolešću koja ima teške posljedice za profesora, ali i okolinu.

Logan pokušava skupiti novac za brod, otisnuti se na pučinu i proživjeti ostatak života. Kako bi došao do novca za brod Logan prihvaća ponudu da Gabrielu i djevojčicu Lauru odvede u Dakotu. Dan nakon dogovora Gabriela je ubijena i Laura dolazi na Loganovo imanje. Ubrzo nakon Laurinog dolaska Logan je napadnut od Piercea i njegove vojske. Meta je Laura izgledom obična djevojčica no iza vanjskog dječjeg izgleda skriva se stroj za ubijanje….

Raskoš prikaza mutantskih moći i divljenje prema njihovim sposobnostima zamijenili su starost, bolest, usamljenost i preispitivanje mutantskog načina života. U redu, Logan nikada nije bio pretjerano društven no sada je osuđen na Xaviera i Calibana – ostatak starog društva više ne postoji. Ostarjeli i bolesni glavni protagonisti filma ponašaju se ljudski – pred kraj životnog puta žele mir. Pokušati mirno provesti zadnje godine – razmišljajući o godinama koje su prošle. Mutantske moći više nisu prednost i vrlina – postale su opterećenje, prokletstvo (posebno za profesora Xaviera).

  Hunted (2015)

Radnja filma se ne odigrava na atraktivnim lokacijama, nema raskoši Charlesove škole i visoke tehnologije. Logan, Xavier i Caliban žive negdje na ,nedavnim američkim predsjedničkim izborima opjevanoj, američko-meksičkoj granici. Okružuju ih prašina, željezo i samoća. Sve do trenutka kada se pojavi Laura. Tada je vrijeme da se krene.
“Logan: Wolverine” prepun je, manje ili više, primjetnih filmskih referenci. Detalji filma podsjećaju na “Terminatora”, “Mad Maxa” dok u jednom trenutku Laura i Xavier gledaju “Shanea” iz 1953 godine.

logan: wolverine (2017)
LOGAN: WOLVERINE (2017)

Ništa neobično i slučajno – Logan izgleda i ponaša se poput pravog vestern junaka. Ostarjeli revolveraš, na površini grub i bijesan no iznutra kipe emocije i tuga zbog godina koje su iza njega. Logan je obilježen mada to nije želio i upravo je prošlost glavni razlog njegovog povremenog ludila. Pozitivne emocije bude se nakon Laurinog dolaska i starom ratniku ostaje učiniti nešto plemenito prije završetka posljednjeg čina. Da, “Logan: Wolverine” sadrži puno više emocija od većine superjunačkih filmova.

logan: wolverine (2017)Ljubitelji akcije nemaju razloga za zabrinutost; iako redatelj razvija priču i uspijeva poznatim likovima donijeti novu dimenziju Loganove oštrice (i ne samo njegove) ne miruju. Film sadrži veliki broj izvrsno snimljenih akcijskih scena koje nisu nabacane bez smisla već su u funkciji radnje.

“Logan: Wolverine” iznimno je brutalan i krvav film. Ovakav broj masakriranih leševa, odrubljenih glava i krvi do sada nije viđen u holivudskom superjunačkom svijetu. Ako usporedimo nasilje u prethodnim filmovima o X ljudima s Mangoldovim filmom ono izgleda poput bezbrižne dječje igre. Upravo zbog žestokih, krvavih scena film “Logan: Wolverine” nije kino zabava za najmlađe gledatelje. Bez obzira koliko voljeli Wolverinea.
Brutalnost akcijskih scena pridonosi uvjerljivosti priče.

Svi znamo kakvo je Loganovo naoružanje pa je i logično da krv teče u neograničenim količinama. Iako će akcijske scene nekim gledateljima biti pretjerano brutalne (posebno kada se uzme u obzir da je djevojčica jednako efikasna u egzekucijama kao i Logan) pravi užas krije se u podtekstu priče, dijelovima filma koji se odnose na Laurinu sudbinu. Genetska manipulacija, korištenje rodilja i djece u vojne svrhe teme su koje se provlače kroz film. Navedene stvari danas izgledaju kao fantastika, ali obzirom na vječnu glad vojne industrije za novim oružjem budućnost (bliska ili daleka sasvim je svejedno) može donijeti detalje priče filma.

  Svijet u plamenu: Pogledajte kako je predstavljena serija o kojoj će se pričati

Hugh Jackman ponovo potvđuje da je idealan izbor za Logana. Najzahtjevniji dio priče o Wolverineu glumac je izvrsno odradio i ako je istina da je “Logan Wolverine” posljednji Jackmanov nastup u ulozi adamantijom ispunjenog superjunaka onda Logana treba zauvijek umiroviti. Patrick Stewart izvrsno interpretira transformaciju mentalno nadmoćnog Xaviera u bolesnog, iscrpljenog starca kojemu je superjunačka moć postala prokletstvo.

Otkriće filma je dvanaestogodišnja Dafne Keen. Prvo pojavljivanje na filmu mlade glumice je senzacionalno – djevojčica je odlična u zahtjevnoj ulozi Laure, podjednako uvjerljiva kao tiha, povučena djevojčica i bijesna ratnica. Keen, Jackman i Stewart uspjeli su razviti snažnu, emotivnu ponekad i duhovitu interakciju koja pridonosi uvjerljivosti odnosno karakterizaciji likova.

“Logan: Wolverine” prašnjav je, brutalan i krvav istovremeno i emotivan “R rated” film drugačiji od dosadašnjih superjunačkih projekata. Najbolji film iz serijala o X ljudima i jedan od ponajboljih filmova o superjunacima uopće.

GLEDALICA PREPORUKE

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Supported by TNT Grupacija

Drugi upravo čitaju

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

Najbolji filmski citati

Filmski citati koji će vas ostaviti bez daha a možda pronađete i inspiraciju Američki filmovi su zbog svoje popularnosti iznjedrili najveći broj najpopularnijih filmskih citata ili fraza koje su postale dijelom svakodnevnog govora. Svakako, imamo i...

70 najboljih serija 2010-2019

Lista najboljih serija po izboru bloga Filmske Recenzije Kao što već znate, svake godine objavljujem popise s filmovima i serijama koji su na mene ostavili najbolji dojam iz prethodne godine. Na jednoj stranici sam vidio da...

Uvod u Anatomiju

Sedam iznenađujućih činjenica koje niste znali o seriji Uvod u Anatomiju Četrnaest sezona bezvremenske serije Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy), proglašena je najboljom medicinskom dramskom serijom svih vremena. Jedna od najdugovječnijih serija počela se emitirati 2005....

Mladi papa / The Young Pope (2016)

Mladi papa je odlična serija iz 2016 godine koju ne smijete propustiti. Ako već niste odgledali ovu vrhunsku seriju uzmite daljinski u ruke! Jeste li ikada razmišljali kako državica Vatikan izgleda iznutra, kakvi su odnosi između...

FLEE / FLUGT RECENZIJA

FLEE / FLUGT Recenzija odličnog animiranog dokumentarca iz 2021 godine. Flee je danski animirani dokumentarni film nastao u međunarodnoj koprodukciji koji potpisuje Jonas Poher Rasmusen. Premijerno je prikazan na festivalu Sundance u januaru gde je odneo...