9 Genijalnih starih filmova

Prijavi se za novosti i preporuke

Pogledajte devet genijalnih starih filmova snimljenih prije 1940. godine.

Tehnologija snimanja filmova drastično se promijenila u zadnjih gotovo pa 100 godina, ali ovi filmovi zauvijek će ostati neprocjenjivi klasici. Filmovima koji su ispred vas ne može se zamjeriti niti jedna, pa i najmanja stvar.

Stoga uronite u ovu listu od devet genijalnih starih filmova snimljenih prije 1940. godine i saznajte koji su kultni filmovi obilježili daljnji razvoj filma, kako u umjetničkom, tako i u produkcijskom smislu.

9# Metropolis

Kultni film Metropolis redatelja Frtiza Langa snimljen je 1927. godine. Radnja se odvija u budućnosti – 2000. je godina i bogato društvo futurističkog grada Metropolisa živi lagodan život, dok ostatak društva stenje pod teretom brutalnog fizičkog rada. 

Zašto ga treba gledati?

Društveno relevantan i nakon 90 godina.

genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

8# Nosferatu

Prvi vampirski film Nosferatu redatelja F. W. Murnaua iz 1922. godine, snimljen je prema Bram Stokerovoj Drakuli. Ujedno je i prvi veliki film slavnog njemačkog redatelja F.W. Murnaua. 

Zašto ga gledati? 

Ima najstrašnijeg vampira ikad.

genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

7# Kabinet doktora Caligarija

Kabinet doktora Caligarija film je redatelja Roberta Wienea iz 1920. godine. Mladić Frances u ludnici se prisjeća grozomornog iskustva kroz koje su prošli on i njegova djevojka Jane. 

Zašto ga gledati? 

Mračan, zao i naopak njemački ekspresionistički film.

genijalnih starih filmova

6# General

General (The General) film je redatelja i glumca Bustera Keatona iz 1926. godine. Radnja se vrti oko Johnnieja, koji podjednako voli svoju lokomotivu i djevojku Annabelle.

Kada mu je špijun ukrade lokomotivu na kojoj se nalazi Annabelle, Johnnie mora dokazati da nije kukavica i spasiti oboje. 

  15 najboljih filmova 2021

Zašto ga gledati? 

Keaton smatra da je ovo njegov najbolji film.

9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

5# Krstarica Potemkin

Krstarica Potemkin kultni je film redateljaSergeia M. Eisensteina iz 1925. godine. Kada posada ratnog broda Potemkin dobije za večeru pokvareno meso, to je samo okidač za veliku pobunu protiv carskog režima. 

Zašto ga gledati? 

Tehnika montiranja utjecala je na sve što se u montiranju koristi danas.

9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

4# Andaluzijski pas Un chien andalou

Bizarni film Andaluzijski pas (Un chien andalou) Luisa Bunuela iz 1929. godine klasik je nijemog filma, a ujedno i genijalna suradnja dva majstora nadrealizma: Luisa Bunuela i Salvadora Dalija. 

Zašto ga gledati? 

Nadrealistično i bolesno.

3# M Film

M je kultni film redatelja Fritza Langa iz 1931. godine. Radnja se vrti oko ubojstva djevojčice. Ubojicu djevojčica ne može uhvatiti policija, pa se cijeli kriminalni milje upušta u hvatanje zlikovca. 

Zašto ga gledati? 

Lang je smatrao ovaj film svojim omiljenim filmom, zbog snažne socijalne kritike.

9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

2# Moderna vremena

Moderna vremena (Modern times) film je legendarnog Charlijea Chaplina iz 1936. godie. Šeprtljavi industrijski radnik bori se protiv društva kojim vladaju strojevi, ali mu baš i ne uspijeva. 

Zašto ga gledati? 

Charlie Chaplin se ne propušta, legendarni glumac koji je bukvalno okrenuo svijet naglavačke sa svojim legendarnim filmovima koji su punili sve kino dvorane svakako zaslužuje našu pažnju!

1# Frankenstein

Originalni Frankestein snimljen je 1931. godine, a režirao ga je James Whale. Radnja se vrti oko mladog znanstvenika Henryja Frankensteina i njegovog asistenta Fritza koji slože ljudsko tijelo od različitih dijelova.

Naravno, Frankenstein mu želi udahnuti ljudski život kroz električna pomagala koja je usavršio. 

Zašto ga gledati? 

Jer je to prvi Frankenstein, a s time i najbolji! U to doba napraviti ovakav film bilo je nešto nepojmljivo pa je Frankestain ušao u legendu i po našem mišljenju zaslužuje da bude najlegendarniji stari film svih vremena na našoj listi.

  8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati
9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

Ne zaboravite da je ovo naša subjektivna lista genijalnih starih filmova i da smo uvijek otvoreni za vaše sugestije i prijedloge.

Ako ste filmofili i želite da predložite svoju listu, recenziju ili zanimljivu priču pišite nam na [email protected].

PEPORUKA

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 2

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Supported by TNT Grupacija

Drugi upravo čitaju

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

The Queen’s Gambit (2020)

The Queen's Gambit je odlična serija iz 2020 godine koju preporučujemo da pogledate. Šah je jedna od mojih prvih ljubavi, iako ga posljednjih godina ne igram ni približno onoliko koliko bih želio.Pripadnik sam one generacije...

The Wolf of Wall Street Recenzija

The Wolf of Wall Street recenzija zabavnog filma snimljenog po istinitoj priči o jednom brokeru. The Wolf of Wall Street istinita je priča o mladom i ambicioznom brokeru Jordanu Belfortu (Leonardo DiCaprio), koji ostaje bez posla...

Thirteen Lives Recenzija (2022)

Thirteen Lives je odličan film baziram na istinitim događajima. Thirteen Lives je film o događajima vezanim za čuveno spašavanje dvanaest dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz pećine Tam Luang na Tajlandu. Režiju potpisuje Ron Hauard, dok je za scenario bio zadužen Vilijam...

7 romantičnih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu najboljih romantičnih filmova koje vrijedi pogledati. To je nama naše 21. stoljeće dalo – mogućnost miksanja omiljenih filmskih žanrova u jedan savršen film (ili seriju, nećemo diskriminirati). U ovoj top listi, stoga,...

Rocky Balboa – 7 zanimljivih stvari koje (vjerojatno) niste znali

Rocky Balboa glavni je lik serije filmova o Rockyju, a izmislio ga je glumac Sylvester Stallone, koji ga je i glumio u svih sedam filmova. Lik je temeljen na Chucku Wepneru, boksaču koji se borio protiv...