9 Genijalnih starih filmova

Prijavi se za novosti i preporuke

Pogledajte devet genijalnih starih filmova snimljenih prije 1940. godine.

Tehnologija snimanja filmova drastično se promijenila u zadnjih gotovo pa 100 godina, ali ovi filmovi zauvijek će ostati neprocjenjivi klasici. Filmovima koji su ispred vas ne može se zamjeriti niti jedna, pa i najmanja stvar.

Stoga uronite u ovu listu od devet genijalnih starih filmova snimljenih prije 1940. godine i saznajte koji su kultni filmovi obilježili daljnji razvoj filma, kako u umjetničkom, tako i u produkcijskom smislu.

9# Metropolis

Kultni film Metropolis redatelja Frtiza Langa snimljen je 1927. godine. Radnja se odvija u budućnosti – 2000. je godina i bogato društvo futurističkog grada Metropolisa živi lagodan život, dok ostatak društva stenje pod teretom brutalnog fizičkog rada. 

Zašto ga treba gledati?

Društveno relevantan i nakon 90 godina.

genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

8# Nosferatu

Prvi vampirski film Nosferatu redatelja F. W. Murnaua iz 1922. godine, snimljen je prema Bram Stokerovoj Drakuli. Ujedno je i prvi veliki film slavnog njemačkog redatelja F.W. Murnaua. 

Zašto ga gledati? 

Ima najstrašnijeg vampira ikad.

genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

7# Kabinet doktora Caligarija

Kabinet doktora Caligarija film je redatelja Roberta Wienea iz 1920. godine. Mladić Frances u ludnici se prisjeća grozomornog iskustva kroz koje su prošli on i njegova djevojka Jane. 

Zašto ga gledati? 

Mračan, zao i naopak njemački ekspresionistički film.

genijalnih starih filmova

6# General

General (The General) film je redatelja i glumca Bustera Keatona iz 1926. godine. Radnja se vrti oko Johnnieja, koji podjednako voli svoju lokomotivu i djevojku Annabelle.

Kada mu je špijun ukrade lokomotivu na kojoj se nalazi Annabelle, Johnnie mora dokazati da nije kukavica i spasiti oboje. 

  No Sudden Move (2021) - Recenzija

Zašto ga gledati? 

Keaton smatra da je ovo njegov najbolji film.

9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

5# Krstarica Potemkin

Krstarica Potemkin kultni je film redateljaSergeia M. Eisensteina iz 1925. godine. Kada posada ratnog broda Potemkin dobije za večeru pokvareno meso, to je samo okidač za veliku pobunu protiv carskog režima. 

Zašto ga gledati? 

Tehnika montiranja utjecala je na sve što se u montiranju koristi danas.

9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

4# Andaluzijski pas Un chien andalou

Bizarni film Andaluzijski pas (Un chien andalou) Luisa Bunuela iz 1929. godine klasik je nijemog filma, a ujedno i genijalna suradnja dva majstora nadrealizma: Luisa Bunuela i Salvadora Dalija. 

Zašto ga gledati? 

Nadrealistično i bolesno.

3# M Film

M je kultni film redatelja Fritza Langa iz 1931. godine. Radnja se vrti oko ubojstva djevojčice. Ubojicu djevojčica ne može uhvatiti policija, pa se cijeli kriminalni milje upušta u hvatanje zlikovca. 

Zašto ga gledati? 

Lang je smatrao ovaj film svojim omiljenim filmom, zbog snažne socijalne kritike.

9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

2# Moderna vremena

Moderna vremena (Modern times) film je legendarnog Charlijea Chaplina iz 1936. godie. Šeprtljavi industrijski radnik bori se protiv društva kojim vladaju strojevi, ali mu baš i ne uspijeva. 

Zašto ga gledati? 

Charlie Chaplin se ne propušta, legendarni glumac koji je bukvalno okrenuo svijet naglavačke sa svojim legendarnim filmovima koji su punili sve kino dvorane svakako zaslužuje našu pažnju!

1# Frankenstein

Originalni Frankestein snimljen je 1931. godine, a režirao ga je James Whale. Radnja se vrti oko mladog znanstvenika Henryja Frankensteina i njegovog asistenta Fritza koji slože ljudsko tijelo od različitih dijelova.

Naravno, Frankenstein mu želi udahnuti ljudski život kroz električna pomagala koja je usavršio. 

Zašto ga gledati? 

Jer je to prvi Frankenstein, a s time i najbolji! U to doba napraviti ovakav film bilo je nešto nepojmljivo pa je Frankestain ušao u legendu i po našem mišljenju zaslužuje da bude najlegendarniji stari film svih vremena na našoj listi.

  The Northman (2022) - Recenzija
9 genijalnih starih filmova
9 Genijalnih starih filmova

Ne zaboravite da je ovo naša subjektivna lista genijalnih starih filmova i da smo uvijek otvoreni za vaše sugestije i prijedloge.

Ako ste filmofili i želite da predložite svoju listu, recenziju ili zanimljivu priču pišite nam na [email protected].

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Nine Days (2020) – Recenzija

Nine Days je odličan film iz 2020. godine koji ne smijete propustiti. Nine Days je film o kome se dosta pričalo u prethodnom periodu, pre svega zbog toga što je nakon skoro godinu i po dana...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...

The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija...