Mozart in the Jungle (2014-2018) – Recenzija

Sadržaj

Mozart in the Jungle je odlična serija iz 2014. godine koju ne smijete propustiti.

Seks, droga i klasična glazba

Nedavno je na HRT-u započela nova sezona zabavne emisije Maestro u kojoj se sedmero poznatih iz javnog života natječe u dirigiranju orkestrom. Iako je dotična emisija hvalevrijedan pokušaj popularizacije klasične glazbe, na trenutke se čini kao da joj nešto nedostaje. Nova sjajna serija Mozart in the Jungle nas vodi u ludi svijet elitne njujorške filharmonije koji započinje kad violine utihnu.

mozart in the jungle (2014-2018) - recenzija
Mozart in the Jungle (2014-2018) - Recenzija

Serija je utemeljena na memoarima poznate oboistice Blair Tindall u kojima je autorica razotkrila obilje seksa, droge i skandala koji prate “ozbiljnu” glazbu, a u rukama producenata Romana Coppole i Jasona Schwartzmana ova kombinacija lagane drame i komedije izgleda i zvuči maestralno.

Centralni lik u seriji je mlada i talentirana oboistica Hailey (Lola Kirke) koja spaja kraj s krajem na skupom Manhattanu i sanja kako će jedan dan zasvirati u velikoj njujorškoj filharmoniji.

Za to vrijeme se u orkestru spremaju velike promjene. Dugogodišnji maestro Thomas (Malcom McDowell) je primoran prepustiti svoje mjesto mladom i briljantnom dirigentu Rodrigu (Gael Garcia Bernal) koji si je zbog svojih flambojantnih nastupa pribavio status rock zvijezde.

Hailey se igrom slučaja sprijatelji sa seksi čelisticom Cynthijom (Saffron Burrows) koja ju na mala vrata uvede u filharmoniju gdje se članovi orkestra i direkcije bore s Rodrigovom impulzivnom i teatralnom naravi.

Iako serija započne malo klimavo, kako se orkestar polako uštimava tako i serija počinje dobivati svoj ritam. Mora se priznati da joj razvoj radnje nije jača strana, no ona zapravo nije ni toliko bitna jer su situacije u kojima se nalaze likovi toliko životne, a u slučaju ekscentričnog maestra Rodriga su često epskoga karaktera.

Rodrigo svim silama svog bića želi posložiti orkestar koji će napraviti velike stvari, a priča nam pokazuje koliko je to teško čak i kad si školovani dirigent. – (Mozart in the Jungle)

viasat nature
Mozart in the Jungle (2014-2018) - Recenzija

Kirke sjajno portretira mladu oboisticu sa svim njezinim nesigurnostima, ali i gradi dalje kako Hailey polako dobiva sigurnost u sviranju. No prava zvijezda ove serije je definitivno Bernal koji briljantno igra poludjelog dirigenta. On je u komičnim trenucima veći od života i mami osmijehe i uzdahe pomahnitalih obožavateljica, dok je u trenucima introspekcije ranjiv i prestaje biti samo karikatura već postaje čovjek od krvi i mesa.

Posebno je dobra kemija između starog i arogantnog McDowella koji nevoljko prepušta štafetu mladom i skoro infantilnom geniju (kao što je uostalom bio i Mozart), znajući da se njegovoj izvedbi bliži kraj. – (Mozart in the Jungle)

Autori se nisu libili zakoračiti i u seksualne živote članova orkestra. Tako već u prvoj epizodi imamo zgodnu montažu različitih stilova seksa koji korespondiraju s instrumentima koje muzičari sviraju.

Cynthia se ne trudi sakriti činjenicu da je za njezin uspjeh u orkestru zaslužan bivši maestro Thomas, čija je dugogodišnja ljubavnica. Perkusionist je zadužen za raspačavanje narkotika kolegama, a simpatični flautist je na čelu sindikata orkestra i on stalno zanovijeta Rodrigu kako im se krše njihova sindikalna prava.

Mozart in the Jungle je zabavan i duhovit pogled na temu koja se uvijek smatrala pomalo elitističkom, no serija ne zamara gledatelje s nerazumljivom terminologijom. U svom kaosu koji se događa u simfonijskom orkestru nalazi harmoniju između dragih likova i prekrasne glazbe koju proizvode. Ispod svih slojeva skandala, seksa, droge i alkohola možemo vidjeti strast i predanost koju likovi osjećaju prema klasičnoj muzici koju od sada možemo s osmijehom na licu zvati neozbiljna glazba. – (Mozart in the Jungle)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

CRTANI FILMOVI 7 Najdražih

Crtani filmovi prate trendove ali neki su animirani likovi ikone svoga doba i za njih se može reći da su na neki način bezvremenski. Danas pričamo samo o takvim likovima – legendarnim likovima iz legendarnih...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

No Sudden Move (2021) – Recenzija

No Sudden Move je krimi-triler No Sudden Move je krimi-triler koji je režirao Stiven Soderberg, dobitnik Oskara za film Traffic koji stoji, između ostalog, iza franšize Ocean’s, filmova o Če Gevari i odlične serije The...