Mozart in the Jungle (2014-2018) – Recenzija

Mozart in the Jungle je odlična serija iz 2014. godine koju ne smijete propustiti.

Seks, droga i klasična glazba

Nedavno je na HRT-u započela nova sezona zabavne emisije Maestro u kojoj se sedmero poznatih iz javnog života natječe u dirigiranju orkestrom. Iako je dotična emisija hvalevrijedan pokušaj popularizacije klasične glazbe, na trenutke se čini kao da joj nešto nedostaje. Nova sjajna serija Mozart in the Jungle nas vodi u ludi svijet elitne njujorške filharmonije koji započinje kad violine utihnu.

mozart in the jungle (2014-2018) - recenzija
Mozart in the Jungle (2014-2018) - Recenzija

Serija je utemeljena na memoarima poznate oboistice Blair Tindall u kojima je autorica razotkrila obilje seksa, droge i skandala koji prate “ozbiljnu” glazbu, a u rukama producenata Romana Coppole i Jasona Schwartzmana ova kombinacija lagane drame i komedije izgleda i zvuči maestralno.

Centralni lik u seriji je mlada i talentirana oboistica Hailey (Lola Kirke) koja spaja kraj s krajem na skupom Manhattanu i sanja kako će jedan dan zasvirati u velikoj njujorškoj filharmoniji.

Za to vrijeme se u orkestru spremaju velike promjene. Dugogodišnji maestro Thomas (Malcom McDowell) je primoran prepustiti svoje mjesto mladom i briljantnom dirigentu Rodrigu (Gael Garcia Bernal) koji si je zbog svojih flambojantnih nastupa pribavio status rock zvijezde.

Hailey se igrom slučaja sprijatelji sa seksi čelisticom Cynthijom (Saffron Burrows) koja ju na mala vrata uvede u filharmoniju gdje se članovi orkestra i direkcije bore s Rodrigovom impulzivnom i teatralnom naravi.

Iako serija započne malo klimavo, kako se orkestar polako uštimava tako i serija počinje dobivati svoj ritam. Mora se priznati da joj razvoj radnje nije jača strana, no ona zapravo nije ni toliko bitna jer su situacije u kojima se nalaze likovi toliko životne, a u slučaju ekscentričnog maestra Rodriga su često epskoga karaktera.

Rodrigo svim silama svog bića želi posložiti orkestar koji će napraviti velike stvari, a priča nam pokazuje koliko je to teško čak i kad si školovani dirigent. – (Mozart in the Jungle)

viasat nature
Mozart in the Jungle (2014-2018) - Recenzija

Kirke sjajno portretira mladu oboisticu sa svim njezinim nesigurnostima, ali i gradi dalje kako Hailey polako dobiva sigurnost u sviranju. No prava zvijezda ove serije je definitivno Bernal koji briljantno igra poludjelog dirigenta. On je u komičnim trenucima veći od života i mami osmijehe i uzdahe pomahnitalih obožavateljica, dok je u trenucima introspekcije ranjiv i prestaje biti samo karikatura već postaje čovjek od krvi i mesa.

Posebno je dobra kemija između starog i arogantnog McDowella koji nevoljko prepušta štafetu mladom i skoro infantilnom geniju (kao što je uostalom bio i Mozart), znajući da se njegovoj izvedbi bliži kraj. – (Mozart in the Jungle)

Autori se nisu libili zakoračiti i u seksualne živote članova orkestra. Tako već u prvoj epizodi imamo zgodnu montažu različitih stilova seksa koji korespondiraju s instrumentima koje muzičari sviraju.

Cynthia se ne trudi sakriti činjenicu da je za njezin uspjeh u orkestru zaslužan bivši maestro Thomas, čija je dugogodišnja ljubavnica. Perkusionist je zadužen za raspačavanje narkotika kolegama, a simpatični flautist je na čelu sindikata orkestra i on stalno zanovijeta Rodrigu kako im se krše njihova sindikalna prava.

Mozart in the Jungle je zabavan i duhovit pogled na temu koja se uvijek smatrala pomalo elitističkom, no serija ne zamara gledatelje s nerazumljivom terminologijom. U svom kaosu koji se događa u simfonijskom orkestru nalazi harmoniju između dragih likova i prekrasne glazbe koju proizvode. Ispod svih slojeva skandala, seksa, droge i alkohola možemo vidjeti strast i predanost koju likovi osjećaju prema klasičnoj muzici koju od sada možemo s osmijehom na licu zvati neozbiljna glazba. – (Mozart in the Jungle)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Guilty na Foxu iduće godine?

Guilty na Foxu iduće godine?

Living (2022) – Recenzija

Living je britanska drama koju je režirao Oliver Hermanus, dok je scenario napisao dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro. Reč je o adaptaciji japanskog remek-dela Ikiru (1952) Akire Kurosave koji je svoj film bazirao na Tolstojevoj pripoveci...

Ford v Ferrari (2019) – Gledalica.ba

Ford v Ferrari radnja filma Ford v Ferrari, u pojedinim zemljama nazvan Le Mans ’66, je sportska drama o istorijskim događajima u svetu auto-industrije i auto-trka koju potpisuje režiser James Mangold (Logan) sa triom scenarista. Ove godine je bilo neočekivano...