Paprika (2006) – Recenzija

Paprika je japanski anime

Paprika je japanski anime koji predstavlja kombinaciju naučne fantastike i psihološkog trilera iza koga stoji legendarni animator Satoši Kon, kome je ovo bio poslednji film pre prerane smrti. Film se bazira na istoimenom romanu Jasutake Cucuia iz 1993. godine, za animaciju je bio zadužen studio Madhouse, dok je iza distribucije stajala kompanija Sony Pictures Entertainment.

Atsuko Čiba i njene kolege rade na uređaju nazvanom DC Mini, koji je namenjen za pomoć psihijatrijskim pacijentima, ali u pogrešnim rukama može da uništi umove ljudi. Atsuko van posla postaje svoj alter-ego Paprika, neka vrsta detektiva za snove, kada koristi uređaj koji omogućuje da gleda i komunicira sa snovima svojih pacijenata. Kada prototip DC Minija bude ukraden, Atsuko/Čiba uz pomoć detektiva Tošimija kreće u akciju da ga povrati pre nego što nanese nepopravljivu štetu.

Posle nekoliko uvodnih scena postaje jasno da nam je tokom gledanja ovog filma konfuzija obezbeđena. Policijski postupak koji je u osnovi zapleta ubrzo biva izmešan sa naučnom fantastikom, a zaplet često menja smerove i postaje malo težak za praćenje. Kako priča odmiče misterija se razdvaja u san i stvarnost, sve dok ne počnu da se međusobno preklapaju. S obzirom da autor ne povlači liniju između realnosti i snova, ostaje nam da većinu vremena provodimo pokušavajući da protumačimo šta se to tačno odvija na ekranu i gde sve to vodi.

paprika (2006) - recenzija

Kako se linija između jave i snova briše, tako film postaje sve više slojevit, fascinantan, ali i konfuzan. Satoši Kon je na uznemirujući način uspešno predstavio prirodu snova, njihovu promenljivost, nestabilnost, neobičnu logiku, kao i činjenicu da su najčešće nagoveštaji nekog dubljeg straha ili traume. Likovi postaju napadanuti u svojim snovima, a u određenim momentima beže iz njih, samo da bi shvatili kako uopšte nisu pobegli nego su samo sanjali o tome.

Iako konfuzna, priča je takva da nas vuče napred i održava našu pažnju. Scenario poseduje nagoveštaje svega šta se dešava, kao i nagoveštaje vezano za identitet lopova, ali smo uskraćeni za neka velika objašnjenja jer je autor očigledno želeo da gledaoci pokušaju sami da shvate čitav svet. Priču ispunjavaju i živopisni likovi sa svojim neobičnim međusobnim odnosima i snovima. Njihovi snovi formiraju kolektivni san predstavljen kao parada koji preti da potpuno uništi stvarnost.

Iako anime imaju ograničene detalje lica ili nesigurne pokrete tela, animacija i vizuelni efekti u ovom filmu su zapanjujući. Film sve vreme ispunjavaju ekstatični i živahni kadrovi ispraćeni zaraznim tehno-pop muzičkim deonicama koje potpisuje Susumu Hirasava. Prelazi između jave i snova su besprekorni, a dok su scene u realnosti vizuelno bogate i zanimljive, to nije ništa u poređenju sa snovima čiji su kadrovi složeni, nadrealni i bizarni. Tipičan primer su scene koje sadrže kadrove parade sa predmetima kao što su lutke, hodajući frižideri, žabe sa instrumentima i šta sve ne.

paprika (2006) - recenzija

Paprika je poznata i onima koji ne prate japansku kinematografiju ili animirane filmove jer internetom kruže poređenja i sličnosti koje su se kasnije pojavile u filmu Inception Kristofera Nolana. Sličnosti uključuju zaplet, slične scene i slične likove i jednostavno je nemoguće da to bude slučajnost. Filmovi dele koncept deljenja snova, hodnike koji prkose fizici, likove koji prkose gravitaciji, značaj liftova za snove (svaki sprat predstavlja drugi sloj podsvesti) i drugo.

Paprika je sofisticirana predstava neograničene mašte, konfuzno putovanje u lavirint snova i vizuelna poezija bez granice stvarnosti i fantazije – film koji će vam angažovati um, iako ni u jednom momentu nećete biti sigurni šta se tačno odvija na ekranu. – (Paprika)

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Tár (2022) – Recenzija

Tár je psihološka drama Tár je psihološka drama koju kao režiser, scenarista i producent potpisuje kvalitetni autor Tod Fild kome je ovo prvi rad još od 2006. godine, a ukupno treći. Film je premijerno prikazan...

Lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale

Ovo je lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale! Serijali knjiga su forma kojom se filmska industrija i televizijske kuće odlučuju pozabaviti jer postoji više materijala. Za sljedećih šest serija koje...

The Green Knight (2021) – Recenzija

The Green Knight je dugo čekana epska fantazija-avantura The Green Knight je dugo čekana epska fantazija-avantura koju potpisuje Dejvid Lauri, inovativni filmaš kome je nakon filma A Ghost Story ovo druga saradnja sa kompanijom A24....