Crimes of the Future (2022) – Recenzija

0
1136
Crimes of the Future Recenzija

Crimes of the Future je kombinacija naučne fantastike i body horora koju potpisuje poštovani kanadski filmaš Dejvid Kronenberg, pionir ovog žanra.

Ovo je njegov povratak u žanr koji ga je proslavio još od filma eXistenZ iz 1999. godine, a pre ovog filma je imao osmogodišnju kreativnu pauzu. Kronenberg je 1970. godine već snimio film sa ovim nazivom, ali su priča i koncept različiti. Film je premijerno prikazan na festivalu u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu Palmu, a distribuciju je preuzela kompanija Neon.

Crimes of the Future recenzija

Radnja filma je smeštena u neodređenu budućnost kada se ljudska vrsta prilagođava sintetičkom okruženju tako što telo prolazi kroz nove transformacije i mutacije. Sol Tenser (Vigo Mortensen) je poznati underground umetnik koji u avangardnim predstavama uz pomoć partnerke Kapriz (Lea Sejdu) javno prikazuje metamorfozu svojih organa. Sol se priključuje otkrivanju misteriozne grupe koja sprema sledeću fazu ljudske evolucije dok istražitelji iz Nacionalnog registra organa opsesivno prate svako njegovo kretanje.

Kronenbergov povratak u dobro poznati teren je sigurno intrigantan na nivou priče, primamljiv na tematskom i filozofskom planu, a sigurno odvratan ili barem odbojan na estetskom. Međutim, ispostaviće se da je filmaš svoj scenario iz nekog razloga zadržao na površnim nivoima i da veoma zanimljiv koncept, nažalost, nije realizovao u nešto mnogo bolje i kvalitetnije.

crimes of the future recenzija
Crimes of the Future Recenzija

Uvodna scena nam predstavlja egzistencijalno poraženu majku koja je frustirana svojim sinom. Upozorava ga da ne jede ništa od smeća koje ispliva na površinu mora i ispostaviće da to nije prazna reč pretnje jer dečak kasnije jede plastičnu kantu za smeće. Tokom ove sekvence se čudno, užasno i tragično stapaju na način koji pokazuje da Kronenberg još uvek poseduje sposobnost da iznenadi – ne samo ekstremima unutar narativa, nego i u smislu kako se različiti, naizgled nespojivi tonovi unutar prologa tako efikasno stapaju.

Ostatak priče je još čudniji i jeziviji dok nam daje još više nepovezanih tonova koji se nekako uklapaju u čudnu fikciju ovog sveta. Jedan podzaplet uključuje policijskog detektiva koji želi da iskoristi Saula za neku svoju istragu, još jedan predstavlja par tehničarki koje su specijalizovane za mašine upadljivo organskog dizajna koje Saul koristi u svojim nastupima, a tu je i mrtav dečak za koga otac misli da je sledeći korak u ljudskoj evoluciji. Pratimo i par čudaka koji radi u nezvaničnom registratoru za nove organe i čiji posao više liči na izgovor da se zbliže sa „slavnim ličnostima“ kao što je Saul.

U futurističkom svetu ovog filma nepotrebna hirurgija je ilegalna, ali u isto vreme predstavlja i umetnost i seks. Trenutni trend umetnosti uključuje hirurške operacije uživo i druge oblike modifikacije tela. U ovoj budućnosti ljudska bića se brže razvijaju, a većina ljudi je izgubila sposobnost da oseti bol i stekla je imunitet na infekcije. Naš protagonista bukvalno uzgaja nove organe u svom telu, a tokom predstave njegova partnerka koristi složenu mašinu za uklanjanje tih novih organa. Kronenberg koristi neke impresivne efekte da predstavi te performanse i oni su dovoljno ubedljivi da budu u isto vreme i odvratni i (zbog preteranosti čitave premise) komični.

crimes of the future recenzija
Crimes of the Future Recenzija

Možda sve ovo deluje kao puno toga, ali je većina filma monotona i prilično ravna, bez neke tenzije, misterije ili određenih uloga. Pretrpana priroda narativa znači da ima malo prostora da se ovi likovi ispitaju ili čak da se na razumljivi način objasni šta se tačno dešava. Čini se da sve ostalo u vezi sa ovom pričom dolazi kao naknadna misao grotesknog spektakla koji predstavljaju Saul i Kapris. Razne scene sa operacijama i drugim modifikacijama, kao i razgovori o umetnosti, lepoti ili seksu ne dodaju nikakvu težinu samoj priči, odnosno groteskne scene nadjačavaju svaki pokušaj da se sve što gledamo kvalitetnije razradi ili barem objasni.

Crimes of the Future je futuristički body horor starog majstora žanra koji poseduje karakteristično čudne detalje i bizarni vizuelni stil, ali čije su zanimljive ideje i intrigantan koncept ostali, nažalost, potpuno nerazrađeni.

PREPORUKA