The Outfit (2022) – Recenzija

Prijavi se za novosti i preporuke

Sadržaj

The Outfit je američki krimi-triler koji potpisuje Grejem Mur u svom dugometražnom debiju u saradnji sa Džonatanom Meklejnom.

Film je premijerno prikazan u februaru na 72. filmskom festivalu u Berlinu kada je prava otkupila kompanija Focus Features koja ga je pustila u bioskopsku distribuciju 18. marta.

Radnja filma je smeštena u hladnu i snežnu noć 1950-ih u prodavnicu muških odela koja se nalazi u kvartu van centra Čikaga i koju drži krojač Lenard (Mark Rajlans). Otvorio je radnju nakon što je puno vremena proveo kao šegrt i zanatlija u prestižnim londonskim lokalima, a klijentela mu se uglavnom sastoji od lokalnih mafijaša.

Zaplet kreće kada jedan od gangstera biva upucan od strane članova rivalske bande i dolazi u Lenardovu radnju kako bi sačekao dalja upustva, ali i da bi napokon preslušao kasetu koja razotkriva doušnika u njegovoj organizaciji…

Uvodna montaža filma je deo pripovedačkog manevra koji nas za kratko vreme upoznaje sa tihim i usredsređenim Lenardom, njegovom sekretaricom Mejbl i rutinom muškaraca koji ulaze u prodavnicu sa određenim zahtevima.

Neki od njih u potpunosti ignorišu radnike i u Lenardovom radnom prostoru ubacuju koverte u posebnu kutiju dok im se ispod kaputa vide pištolji. Lenard kroz naraciju pripoveda svoj proces dizajniranja, merenja, krojenja i sastavljanja odela i shvatamo da je zabrinut što se Mejbl upustila u romansu sa gangsterom koji je zadužen za tu kutiju.

the outfit
Film The Outfit


Filmovi koji poseduju tvistove ne moraju po pravilu biti odlični, naprotiv – ako ne postoji nikakva osnova osim puke ideje iznenađenja cela priča može postati repetitivna, predvidljiva ili besmislena.

The Outfit ne poseduje neku naročito duboku osnovu za svoju uvrnutu priču o izdaji, ali je definitivno čvrstom čini grupa ubedljivih likova čije ličnosti, želje i motivi vode svaku odluku koja je doneta u ovoj priči. Drugim rečima, ništa ovde ne deluje izmišljeno ili nametnuto jer na kraju filma shvatamo ko je napravio kakav izbor i zašto je svaka odluka doneta.

Jednostavno rečeno, ovaj film prati očigledno ili potajno jake ljude koji spletkare, prikrivaju i naglo improvizuju svoje puteve kroz druge šeme, prikrivanja ili impulsivne radnje. Iako se scenario oslanja na tvistove i detalje neizvesnosti koji nagoveštavaju propast, postoji neki osećaj neizbežnosti za svaki potez naših likova.

Razlog što se sve moralo desiti na takav način je što su ovi konkretni ljudi jedini razlog zašto se sve to u stvari dešava – njihovi različiti odnosi su uticali na njihove postupke, a dovoljno su pametni da shvate da su njihovi ciljevi u sukobu sa ciljevima drugih likova.

Lenard zna sve o gangsterskoj organizaciji i njihovim unutrašnjim sukobima. Recimo, upoznat je sa time da je šefov sin ljubomoran na ambicioznog pomoćnika čiji su planovi za dalju karijeru u suprotnosti sa ustaljenom hijerarhijom. On svoje znanje eksploatiše kako bi manipulisao ovim ljudima da ne bi upao u neku nevolju, a kasnije saznajemo da to radi i zbog nekih sopstvenih ciljeva. – (The Outfit)

the outfit
Film The Outfit

Cijeli film se odvija u samoj radnji i klaustrofobičan osećaj da se zidovi polako zatvaraju pred ovim likovima stvara postojan strah od nasilne kulminacije sukoba. Za tu namenu režiser pametno koristi krupne kadrove i štedljivo osvetljenje.

Mark Rajlans je kvalitetan glumac koji u svakom projektu pruža miran, promišljen i aktivno pažljiv rad koji je karakterističan za njega – iza njegove glume uvek postoji nagoveštaj o pozadini samog lika koji je dovoljan da nas dodatno zainteresuje, a takav je slučaj i u ovom filmu.

The Outfit je jednostavan, ali efikasan krimi-triler koji svoju tenziju pronalazi u odlično napisanim likovima – prilagođena izvedba pre svih Marka Rajlansa i nekoliko fino realizovanih preokreta su sasvim dovoljna zabava za ljubitelje „old school“ trilera. – (The Outfit)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

NETFLIX SERIJE 14 Najboljih!

Ovo su Netflix serije koje bi svako trebao pogledati. Zbog ovih Netflix serija ćete poželjeti da imate više vremena u životu. Sve su to serije koje su iznimno popularno, no s razlogom. Karizmatični “Peaky Blinders“,...

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

CRTANI FILMOVI 7 Najdražih

Crtani filmovi prate trendove ali neki su animirani likovi ikone svoga doba i za njih se može reći da su na neki način bezvremenski. Danas pričamo samo o takvim likovima – legendarnim likovima iz legendarnih...

15 Najboljih filmova 2022. godine

Donosimo vam listu od 15 najboljih filmova 2022. godine. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. 2022. godina je za mene bila posebna jer sam...