The Tragedy of Macbeth (2021)

Prijavi se za novosti i preporuke

The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija

Magbet je pozorišna tragedija Vilijama Šekspira koja je do sada tridesetak puta adaptirana u film, a poslednju adaptaciju Macbeth smo dobili 2015. godine. The Tragedy of Macbeth je nova ekranizacija koju je napisao i režirao Džoel Koen, stariji od braće Koen. Nakon skoro četrdeset godina zajedničkog rada ovo je prvi film koji je režirao jedan od braće bez učešća dugog. Film je premijerno prikazan na festivalu u Njujorku u septembru, za ograničenu bioskopsku distribuciju je bila zadužena kompanija A24, dok je 14. januara stigao na servere striminig platforme Apple TV+.

Magbet (Denzel Vošington) je škotski vitez i proslavljeni vojskovođa kralja Dankana koji je uz pomoć generala Bankua savladao neprijateljske snage. Nakon bitke nailaze na tri veštice koje, između ostalog, najavljuju da će Magbet postati kralj Škotske. S obzirom da se prva polovina proročanstva ispunila, Magbet pod uticajem ambicije i njegove supruge ledi Magbet (Frensis Mekdormand) odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke i da dođe na presto nasilnim putem. Ostatak filma prati neminovne posledice njihovog poduhvata.

Kombinacija rezonantnih tema, proganjajućih slika i nezaboravnih likova čini Magbeta pričom koja uspešno izdržava test vremena, ali se sa svakom novom adaptacijom postavlja pitanje šta ćemo njome zaista dobiti. Ova adaptacija je imala impresivnu premisu jer je okupila Džoela Koena, Denzela Vošingtona i Frensis Mekdormand i što se mene tiče to je bilo i više nego dovoljno da se ovaj film pogleda prvom prilikom. U impresivnoj, šarenoj filmografiji braće Koen ekranizacija klasične priče deluje kao „neobično običan“ poduhvat, pa me je baš zanimala Džoelova vizija ekranizacije ovog dela.

the tragedy of macbeth

Mnoge scenske produkcije i filmske adaptacije pokušavaju da daju neki novi život pričama ili da ponovo zamisle predstave u različitim kontekstima. U ovoj Šekspirovoj pristupačnoj (u smislu zapleta i kratke dužine teksta) i vanvremenskoj (u smislu tema) priči pratimo svet magije, izdaje, sudbine i ubistava. Ciljevi, uspesi i životi likova u jednom trenutku postoje, a u sledećem nestaju, ali magla i atmosfera krajnjeg beznađa ostaju. The Tragedy of Macbeth nas podseća da u ovoj tragediji, rečima i idejama i posle 400 godina još uvek ima puno života.

  The Mitchells vs the Machines (2021) - Recenzija

Ova ekranizacija u smislu estetike dosta podseća na film Orsona Velsa iz 1948. godine jer oba filma poseduju crno-belu fotografiju i oštre linije/uglove koji ostavljaju utisak ekspresionizma. Sve što gledamo je pomalo mračno i sumorno, a različiti prostori i prostorije poseduju puno praznine. Koen spretno osigurava da se svetlo i kamera ponašaju prema glumcima sa potrebnom vidljivošću i jasnoćom scenske predstave i na taj način pronalazi sanjivu sredinu između filma i pozorišta – film deluje kao sablasni san obogaćen Šekspirovim briljantnim rečima.

Očekivano za šekspirijansku produkciju, snaga centralne drame leži u kvalitetnim glumačkim nastupima. Vošington je prepoznatljiv sa manijakalnim, proganjajućim pogledima i izenadnim ispadima i veoma ubedljivo predstavlja transformaciju Magbeta od povučenog i šaputavog čoveka koji okleva da čak i razmisli o ubistvu, u kralja koji veruje da je serija eskalirajućih ubistava jedini način da održi svoju vladavinu. Spomenuću sjajnu scenu sa fantomskim nožem u kome je Magbetov govor u početku definisan tihim glasom, dok skromnog čoveka postepeno obuzimaju misli o moći od koje ga deli samo udarac noža.

the tragedy of macbeth

Mekdormand je podjednako dorasla zadatku ledi Magbet, čija početna kontrola nad umom i voljom svog surpuga postaje nepovratni put ka sveobuhvatnoj krivici. – (The Tragedy of Macbeth)

Međutim, može se reći da je šou ukrala pozorišna veteranka Ketrin Hanter koja je odglumila sve tri veštice i jednog starog čoveka sa sablasnim, jezivim prizvukom. Početne scene prikazuju njenu fizički izobličenu figuru koja izgovara uznemirujuće reči, a samim tim postavlja visoku osnovu za ostatak filma. – (The Tragedy of Macbeth)

The Tragedy of Macbeth je nova umetnička ekranizacija Šekspirove tragedije koja klasičnu priču o ambiciji, ludilu i ubistvu svodi na narativne osnove sa upečatljivom vizuelnom minimalističkom prezentacijom i spektakularnim glumačkim nastupima. – (The Tragedy of Macbeth)

  The Outfit (2022) - Recenzija

moja konačna ocena: 9/10

Koliko je koristan ovaj post? Subtitle: Leave empty to disable. Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili! Result text - average rating: Prosječna ocjena Result text - vote count:

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Drugi upravo čitaju

Pearl (2022) – Recenzija

Pearl sa podnaslovom An X-traordinary Origin Story je psihološki slešer koji potpisuje Taj Vest u saradnji sa glumicom Mijom Got koja ponovo tumači i glavnu ulogu. Ovaj film služi kao prethodnik filma X (2022) i u njemu pratimo...

Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš (2015) – Recenzija

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je odličan domaći film iz 2015. godine. Poslednji domaći film koji sam pogledao u bioskopu je bila Parada Srđana Dragojevića i tada sam sklopio neku vrstu pakta sa...

Nagrađivani svjetski producenti i Oscarovci dolaze na NEM Zagreb 2019

NEM Zagreb - Nagrađivani svjetski producenti i Oscarovci NEM Zagreb 2019., događanje usmjereno na razvoj TV i filmske industrije u Hrvatskoj i regiji, objavio je prve potvrđene predavače i paneliste. Tijekom trodnevnog događanja, govornici iz...

Filmoviplex Recenzija

Ako ste u potrazi za besplatnim filmovima i serijama sigurno ste čuli za Filmoviplex. Filmoviplex je popularna online platforma za online gledanje filmova i serija sa prevodom na naš jezik. Filmoviplex nudi linkove za gledanje...

8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam listu 8 vrhunskih europskih filmova koje vrijedi pogledati! Američku kinematografiju svi imamo u malom prstu, no kada bi nas netko zamolio da mu nabrojimo 10 kvalitetnih filmova europske produkcije, vrlo je moguće kako...

Lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale

Ovo je lista najboljih serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale! Serijali knjiga su forma kojom se filmska industrija i televizijske kuće odlučuju pozabaviti jer postoji više materijala. Za sljedećih šest serija koje...