Top of the Lake Recenzija 2013

Prijavi se za novosti i preporuke

Top of the Lake je rajsko mjesto s paklenim zločinima

Top of the lake serija je koja ima tipičan zaplet, a opet dovoljno začudnih i nevjerojatnih događaja koji se odvijaju popratno i koji ju izdvajaju iz mora serija sličnog žanra.

Kako se radi o mini seriji sa zaokruženom pričom, moguće je pogledati ju u jednom dahu i odgovor svih zagonetki koje nam vise nad glavom od početka dobiti vrlo brzo.

top of the lake recenzija 2013
Top of the Lake Recenzija 2013

Iako se čini da autorici serije, oskarovki Jane Campion, prvotni cilj i nije bio sakrivati odgovore, nego na nas prenijeti atmosferu rajskog mjesta s nimalo rajskim stanovnicima i događajima, sve vrlo brzo dobiva svoj smisao.

Kada na prekrasnom, ali pomalo divljem mjestu na Novom Zelandu nestane dvanaestogodišnja djevojčica Tui koja je uz to još i trudna, cijeli kraj se digne u potragu.

Najagilniji u potrazi je njezin otac Matt (Peter Mullan), problematičan i opasan lik koji je tiranin cijele zajednice te mlada detektivka Robin Griffin (Elisabeth Moss) koja se zbog vlastite traume iz djetinjstva uključi u potragu.

Top of the Lake Radnja

Iako se po svim logičnim ljudskim mjerilima čini da je djevojčica Tui već mrtva, jer nema šanse da bi dvanaestogodišnje dijete koje je nestalo bez traga i glasa toliko dugo preživjelo u divljini, čini se da svi koji su uključeni u njezinu potragu vjeruju u sretan ishod.

Tui bi trebala biti tu negdje jer divlje dijete poput nje može preživjeti sve vremenske uvjete.

U priči imamo i Mattovog odraslog sina Johnnoa, (Thomas M. Wright) koji je za razliku od druga dva nevaljala polubrata zapravo ispravan lik koji se zbliži s emotivno odsutnom Robin i pomaže joj u potrazi male Tui.

  Black Mirror (2011-2019) - Recenzija

Tu je i Robinin šef Al (David Wenham) koji je ujedno i šef policijske postaje i glavni meštar u kraju. Od Ala, koji je moralno vrlo mutan i uz njega se tijekom cijele serije veže neka sjenka sumnje, dolaze sve zapovijedi vezane uz istragu.

Kada se Alu ne svidi kojim je putem istraga krenula, jednostavno ju obustavi ili usmjeri nekim drugim putem.

wolverine
Top of the Lake Recenzija 2013

Svojeglava Robin ne voli kad joj netko šefuje i vrlo brzo se rješava policijske značke i u potragu za Tui, ali i u obračun s lokalnim nevaljalcima, kreće sama.

U vizionarskoj seriji novozelandske redateljice Jane Campion (autorica filma Piano) svjedočimo još jednoj čudnoj pojavi u mjestu.

Naime, žena koju bi lako mogli nazvati modernim guruom i koja se odaziva na čudno ime GJ, dovela je u mjesto cijelu hordu razočaranih žena koje se obračunavaju sa svojim osobnim demonima.

GJ, koju glumi odlična Holly Hunter, karizmatična je žena s dugom sijedom kosom i nema dlake na jeziku, pa često ženama kojima bi trebala davati svojevrsnu emocionalnu terapiju, zna odbrusiti na najgore načine.

Zemlja na koju su GJ i njezine žene smjestile svoje kamp prikolice sliči na raj i na svakoga bi trebala djelovati katarzično i iscjeliteljski, no čini se da ta predivna priroda ima upravo suprotan učinak.

Ženama je sve lošije i ne samo da se nisu rehabilitirale, nego su postale još ogorčenije i svadljivije.

Top of the lake serija je koja propitkuje termine zajednice i raja na zemlji i implicira da je čovjek sposoban čak i na najljepšem mjestu na kugli zemaljskoj stvoriti pakao na zemlji. Jer čovjek je jednostavno takav.

top of the lake recenzija 2013
Top of the Lake Recenzija 2013

Svoje demone nosi posvuda sa sobom bez obzira nalazio se u zagađenom velegradu ili uznemirujuće lijepoj prirodi na kraju svijeta. Raja za nas ljude nema, a ako ga negdje i ima, mi ćemo se potruditi da iz njega napravimo pakao.

  Thirteen Lives Recenzija (2022)

Iako je Jane Campion prvotno ulogu hrabre detektivke Robin ponudila zvijezdi Okusa krvi Anni Paquin koja je za ulogu u filmu Piano još dok je bila djevojčica dobila i Oscara, ona je odbila i uloga je pripala Elisabeth Moss koju još znamo kao Peggy iz Momaka s Madisona.

Očigledno je Campion bila jako zadovoljna glumačkom postavom filma Piano, pa je tako i Holly Hunter koja je igrala glavnu ulogu u Pianu i za nju također odnijela Oscara, ovdje vrhunski odigrala ulogu karizmatične čudakinje GJ.

Iako je u seriji sve više-manje crno i prožeto beznađem kojem se ne nazire kraj, gledatelj dobiva osjećaj da bi se nešto ipak moglo promijeniti ako se pusti krv.

Ukoliko netko uspije lokalnim tiranima stati na kraj, cijelo mjesto moglo bi prodisati i mogao bi se uspostaviti koliko toliko normalan život.

najbolji filmovi 2020
Top of the Lake Recenzija 2013

No tko je krivac za trudnoću i bijeg male Tui? Dok se klupko tajni u ovoj izuzetno napetoj krimi drami  raspliće, upravo bi mala Tui mogla biti ta odvažna pojava koja će pustiti krv i dovesti mjesto u normalu.

Iako postoje šuškanja da bi se mogla pojaviti i druga sezona serije koja neodoljivo podsjeća na Pravog detektiva, možemo biti sretni što smo svjedočili vrhunskoj prvoj sezoni koju svi znatiželjnici još uvijek mogu pogledati online.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 18

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Supported by TNT Grupacija

Drugi upravo čitaju

Najbolji filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji filmovi 2020. godine po izboru legendarnog filmskog blogera. Tradicionalno kao i svake godine, došlo je vreme (malo ranije nego inače) da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu. Kao što i...

Najbolji filmski citati

Filmski citati koji će vas ostaviti bez daha a možda pronađete i inspiraciju Američki filmovi su zbog svoje popularnosti iznjedrili najveći broj najpopularnijih filmskih citata ili fraza koje su postale dijelom svakodnevnog govora. Svakako, imamo i...

70 najboljih serija 2010-2019

Lista najboljih serija po izboru bloga Filmske Recenzije Kao što već znate, svake godine objavljujem popise s filmovima i serijama koji su na mene ostavili najbolji dojam iz prethodne godine. Na jednoj stranici sam vidio da...

Mladi papa / The Young Pope (2016)

Mladi papa je odlična serija iz 2016 godine koju ne smijete propustiti. Ako već niste odgledali ovu vrhunsku seriju uzmite daljinski u ruke! Jeste li ikada razmišljali kako državica Vatikan izgleda iznutra, kakvi su odnosi između...

Uvod u Anatomiju

Sedam iznenađujućih činjenica koje niste znali o seriji Uvod u Anatomiju Četrnaest sezona bezvremenske serije Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy), proglašena je najboljom medicinskom dramskom serijom svih vremena. Jedna od najdugovječnijih serija počela se emitirati 2005....

FLEE / FLUGT RECENZIJA

FLEE / FLUGT Recenzija odličnog animiranog dokumentarca iz 2021 godine. Flee je danski animirani dokumentarni film nastao u međunarodnoj koprodukciji koji potpisuje Jonas Poher Rasmusen. Premijerno je prikazan na festivalu Sundance u januaru gde je odneo...